AİLE yani anne- baba hizmete sınır koyabilir mi?

nurul reþha

Well-known member
Hizmete ve sohbete katılmaya sınır... Evet arkadaşlar sizinle bir konuda meşveret etmek istiyorum.AİLE yani anne- baba hizmete sınır koyabilir mi? Sohbete katılmaya ya da hizmete engelolabilirler mi? Bu konuda onlara karşı çıkabilir miyiz ?Yoksa onların dediğini yapıp elimiz kolumuz bağlı oturmalı mıyız ? Yangına bir kova su dökmeden izlemeli miyiz?Aileye itaatte hizmet noktasında nasıl olmalıdır? Cevaplarınızda fikirlerinizin yanı sıra kaynaklı ayet hadis de yazarsanız çok sevinirim... teşekkürler

nurul reþha

Well-known member
Cevap: hzimette sınır kayan kişiler

bunun dışında kuran ı kerimde onlara nasıl davranacagımız da belirtiliyor..
örneğin;

.İkisine de acıyarak tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: "Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et." (isra 24)[/QUOTE]
evet bu hususlar güncel lakin ana- baba hizmeti engelliyorsa bu hususta onları dinlemeli miyiz kafamı karıştıran şy bu hele bu hükümlerde varken çok öenmli ana-babaya itaat Allah kitabında bunu vurguladığı için ince eleyip sık dokumak gerek örn: ana baba namaz kılma örtünme diyorsa evet onları bu noktada kesinlikle dinlemeyeceğiz lakin hizmet girince işin içine pufiiii :(

FaKiR

Meþveret Bþk.
Hizmete ve sohbete katılmaya sınır... Evet arkadaşlar sizinle bir konuda meşveret etmek istiyorum.AİLE yani anne- baba hizmete sınır koyabilir mi? Sohbete katılmaya ya da hizmete engelolabilirler mi? Bu konuda onlara karşı çıkabilir miyiz ?Yoksa onların dediğini yapıp elimiz kolumuz bağlı oturmalı mıyız ? Yangına bir kova su dökmeden izlemeli miyiz?Aileye itaatte hizmet noktasında nasıl olmalıdır? Cevaplarınızda fikirlerinizin yanı sıra kaynaklı ayet hadis de yazarsanız çok sevinirim... teşekkürler

Guzel bir noktaya deginmissiniz. Hemen hemen her kardesimizin ilk vakitlerde veya mutemadiyen karsilastiklari sorunlarindan biridir. :)

Genç, içindeki heyecan ve ve hizmet askiyla bu yangina bir kovada ben su dökeyim istegiyle yanarken, aileler, daha dogrusu hizmeti tanimayan ebeveynler çocuklari için endiselenebiliyorlar. Cocuk elimizden gidiyor dusuncesiyle hizmetlerine mani olmaya calisabiliyorlar. Hic kimse cocugunu tanimadigi, yabanci ellere teslim etmek istemez.Onlarida anlayisla karsilamali. Buda bir cesit sinav nihayetinde.

Hangi konuda oldugunu cok iyi hatirlamiyorum ama Ustadin annesi ve babasi bir gun onun hakkinda kötü haberler duyuyorlar,
annesi çabuk endiseleniyor, evladim ne islere karistin, dusuncesiyle aglarken,
babasi aslan oglum diyor, yine ne guzel isler yapti ki, dayanamayip hemen karalamaya calistilar diyor.

Hoca efendininde bu konuda bir sohbeti vardi. Benim ailem bu konuda bana engel olmuyor diyordu. Cunku ne yapma cabasinda oldugumu goruyorlar ne ile dertlendigimi biliyorlar diyordu.

nurul reþha

Well-known member
Guzel bir noktaya deginmissiniz. Hemen hemen her kardesimizin ilk vakitlerde veya mutemadiyen karsilastiklari sorunlarindan biridir. :)

Genç, içindeki heyecan ve ve hizmet askiyla bu yangina bir kovada ben su dökeyim istegiyle yanarken, aileler, daha dogrusu hizmeti tanimayan ebeveynler çocuklari için endiselenebiliyorlar. Cocuk elimizden gidiyor dusuncesiyle hizmetlerine mani olmaya calisabiliyorlar. Hic kimse cocugunu tanimadigi, yabanci ellere teslim etmek istemez.Onlarida anlayisla karsilamali. Buda bir cesit sinav nihayetinde.

Hangi konuda oldugunu cok iyi hatirlamiyorum ama Ustadin annesi ve babasi bir gun onun hakkinda kötü haberler duyuyorlar,
annesi çabuk endiseleniyor, evladim ne islere karistin, dusuncesiyle aglarken,
babasi aslan oglum diyor, yine ne guzel isler yapti ki, dayanamayip hemen karalamaya calistilar diyor.

Hoca efendininde bu konuda bir sohbeti vardi. Benim ailem bu konuda bana engel olmuyor diyordu. Cunku ne yapma cabasinda oldugumu goruyorlar ne ile dertlendigimi biliyorlar diyordu.
Allah razı olsun çok faydalı oldu bu yazınız bende kimse cavap yazmadı die üzülmüştüm ...

FaKiR

Meþveret Bþk.
Cevap: hzimette sınır kayan kişiler

benim şahsi düşüncem ve vicdanıma el veren noktalar ikisinin ortasını bulmak..çok zor ama yapacak başka bir şey yok..
mesela "bu toplantılara anne babanızın cenazesi olsa dahil katılmak zorundasızı" gibi sınırlayıcı olmadıktan sonra cemaat
ana baba da " oraya gidersen yok sayarım " demedikçe orta yol bulunabilir..:( öyle umutediyorum...

ekstrem ve radikalci davranislar her zaman icin insani sogutur zaten.

"bu toplantılara anne babanızın cenazesi olsa dahil katılmak zorundasıniz" gibi tembihler sadece istisarelerin , yapilan toplantilarin ehemmiyetini anlatmak icindir.

Yoksa ana babaniz vefat ettiginde kimse sizden zorla orda bulunmanizi istemez, orda bulunsaniz bile dava arkadaslarinizin gonlu razi gelmez,Zira ihlas dusturlarindan biride kardeste tefani olmaktir, onun acilarini sevinclerini kendi acisi ve sevinci bilmektir.

Yapilan hizmetin onemini vurgulama adina bu cesit tembihler yapiliyor diye dusunuyorum.

Nasilki gecen haftalar hoca efendi referendumun onemini vurgulamak isterken, ölüler bile kalkip gelip oy kullanmali diyor. Bunu yanlis yorumlayan bazi vatandaslarimiz, nasil gidip ölüyu kaldirip oy kullandiralim diye kendi kendilerini sorguluyor. :)

Lakin su noktayida unutmamak gerek : bu tur toplantilarada istediginde gidip istediginde gitmemekte, isi amatorce yapildigini gosterir.Oysaki su noktada amotorden ziyade profesyonel insanlara ihtiyac vardir.

Yine abilerimizden biri anlatiyor: Sohbetine gittigi bir hocasininn sohbet sirasinda Kuran-i Kerim okurken birden durakladigini ve aniden Kuran-i Kerimi elinden dusurdugunu goruyor. Yan odadanda sesler geliyor. Hocam noldu, nasilsiniz diye yanina yaklasip soruyor talebeleri. hocanin verdigi cevap su sekilde : kizim bu sabah vefat etti, yan odada bas ucunda mevlut okunuyor. Dagildim bir an, hakkinizi helal edin deyip, sohbetine devam ediyor.

Bu derece enginlik bizde olsaydi zaten, butur sorulari kendimize sormazdik bile.
Rabbim bu hizmete layik ihlas ihsan eylesin cumlemize .
Selam ve dua ile...