"Allah kimseye gücünden fazlasını yüklemez."

FaKiR

Meþveret Bþk.
Dünya madem fânidir.

mademm.jpg

Dünya madem fânidir.
Hem madem ömür kısadır.
Hem madem gayet lüzumlu vazifeler çoktur.
Hem madem Hayat-ı ebediye Burada kazanılacaktır.
Hem madem dünya sahipsiz değil.
Hem madem şu misafirhane-i dünyanın gayet Hakim ve Kerim bir müdebbiri var.

Hem madem ne iyilik ve ne fenalık cezasız kalmayacaktır.
Hem madem "Allah kimseye gücünden fazlasını yüklemez." (Bakara Suresi, 2:286.) Sırrınca teklif-i mâlâyutak yoktur.

Hem madem zararsız yol, zararlı Yola müreccahtır.
Hem madem dünyevî dostlar ve rütbeler Kabir kapısına kadardır.

Elbette, en Bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, Hayat-ı ebediyesini Hayat-ı dünyeviye için bozmasın, mâlâyâni şeylerle ömrünü telef etmesin, kendini Misafir telâkki Edip misafirhane sahibinin emirlerine göre Hareket etsin, selâmetle Kabir kapısını açıp Saadet -i ebediyeye girsin.

Bediüzzaman Said Nursi

GÖNÜLSIZIM

Well-known member
Vaktiyle iki adam, hem bellerine, hem başlarına ağır yükler yüklenip, büyük bir sefineye bir bilet alıp girdiler Birisi, girer girmez yükünü gemiye bırakıp, üstünde oturup, nezâret eder; diğeri hem ahmak, hem mağrur olduğundan, yükünü yere bırakmıyor Ona denildi: "Ağır yükünü gemiye bırakıp rahat et"
O dedi: "Yok, ben bırakmayacağım Belki zâyi olur Ben kuvvetliyim Malımı, belimde ve başımda muhâfaza edeceğim"
Yine ona denildi: "Bizi ve sizi kaldıran şu emniyetli sefine-i sultaniye daha kuvvetlidir, daha ziyâde iyi muhâfaza eder Belki başın döner, yükün ile beraber denize düşersin Hem, gittikçe kuvvetten düşersin Şu bükülmüş belin, şu akılsız başın, gittikçe ağırlaşan şu yüklere tâkat getiremeyecek Kaptan dahi, eğer seni bu halde görse, ya divânedir diye seni tard edecek, ya 'Hâindir, gemimizi ittiham ediyor, bizimle istihzâ ediyor, hapis edilsin' diye emredecektir Hem, herkese maskara olursun Çünkü, ehl-i dikkat nazarında, zaafı gösteren tekebbürün ile, aczi gösteren gururun ile, riyâyı ve zilleti gösteren tasannuun ile, kendini halka mudhike yaptın; herkes sana gülüyor" denildikten sonra, o bîçarenin aklı başına geldi, yükünü yere koydu, üstünde oturdu "Oh! Allah senden râzı olsun Zahmetten, hapisten, maskaralıktan kurtuldum" dedi

23.söz

Allah razı olsun Feza...Cenab-ı Hak Bu imtihan dünyasında insanların kaldıracağı ölçülerde ona yük verilmektedir. Ancak zaman zaman bazı insanların buna güç yetirmediği de görülmektedir. Bunun nedeni o yükün ağırlığı değil, kişinin iradesi ile kendini zayıflatmasından kaynaklanmaktadır.

Mesela, kadere teslim olan bir anne evladını kaybettiği zaman; evet bu kısa ve fani dünyada bana emanet olarak verilen çocuğun ve benim sahibim olan Rabbim benden geri aldı. Ancak cennete ebedi bir çocuk sevgisi tatmak üzere orada bana bu aldığı nimeti geri verecek, der ve teselli olur.

Aksini düşünen insan ise sanki evladın sahibi kendisiymiş gibi kadere isyan eder. Acısını çoğaltır.

Demek ki, kadere rıza gösteren kederlerden emin olur; rıza göstermeyen de başını örse vurur kırar.

heysem

Well-known member
Allah kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez” (Bakara Sûresi, 286)

Rabbim bize söz verdi , kaldıramıcağımız yükü bize yüklemicek , ve Rabbim adaletlidir, ve rahmeti boldur. bize gücümüz yettiği kadarıyla musibet verir ki bu musibetler karşısında bizim sergiliyeceğimiz, tavır karşısında bize makam ve derece verilir, ve ne kadar musibet okadar hediye , hatta sahabe efendilerimiz musibet başlarına isabet etmediğinde acaba unutuldukmu diye düşünceye varırken bizim musibetlerden kaçmamız mantık almaz, sınıf atlamak için sınav şarttır , sınav olmayan yaşamda aynı sınıfta kalırız.
Hakkıyla Allah (C.C.)a teslim olan kimse, top patlasa umrunda olmaz. bilirki Allah (C.C.) ne derse o olur. o Allah (C.C.)ın emrettiğini yapar, dünya sallansa umurlarında olmaz, Rabbim ne taktir ettiyse o olucaktır. ama kişi imandan yoksun ise , teslimiyetinde tereddütler var ise , o kişi dünyaya sahip olsa bile muazzam bir ordu bile olsa , en ufak bir mikrop o kişiye musallat olsa o kişi acizlerden en aciz , ve tedirginlerden en tedirgin olacaktır , emrindeki tüm doktorları seferber edecektir ama içinde yaşadığı huzursuzluk git gide büyücektir.
Allah (C.C.) herşeye gücü yetendir, ve ona teslimiyet tam olmalıdır. kişi ne zamanki teslimiyeti başaramaz işte ozaman Allah (C.C.)tan ümidi keser, Allah (C.C.)tan ümidi kesen , hakikat boyutunda kudretine güvenmemiş olur, ki bu Allah (C.C.)a karşı çok büyük ayıptırki, akıbeti helak olur.

Rabbim her türlü musibetlere ve basimiza gelenlere karsi tam bir teslimiyyet nasip eylesin insALLAH.