Bismillah Her Hayrın Başı...

Huseyni

Müdavim
Soru:
Besmelenin birinci sırrında Uluhiyetin kainat simasıyla, Rahmaniyetin arz simasıyla, Rahimiyetin insan simasıyla ilişkilendirilmesinin sebebi nedir?


Cevap:
Bu risalede, besmelede geçen üç ilahi ismin, yani Allah, Rahmân ve Rahîm isimlerinin bu dizilişlerindeki bir sır nazara verilmektedir. Bilindiği gibi, Lafza-i Celal olan Allah ismi bütün alemlerdeki her nevi rububiyet tecellilerinin tümünü içine almaktadır. “Çünkü lâfza-i Celâl, Zât-ı Akdes’e delâlet eder: Zât-ı Akdes de, bütün sıfat-ı kemaliyeyi istilzam eder.” (İşârat-ül İcaz)

Rahman’ın en zahir manasının Rezzak olduğu nazara alındığında, Allah isminden sonra bu ismin gelmesiyle yeryüzündeki rububiyet tecellileri nazarımıza sunulmuş olur.

Rahîm ismi ise yeryüzündeki bir milyonu aşkın canlı türünden özellikle insana bakmaktadır. Zira bu türler içerisinde dünyada imtihana tabi tutulan, cennet ve cehenneme aday kılınan sadece insan türüdür. Zaten Rahîm isminin bir açıklaması “müminleri lütfuyla cennete, kâfirleri adliyle cehenneme koyan” demektir.

Allah isminin bütün alemlere, Rahmân isminin dünyamıza, Rahîm isminin ise insana bakması, besmeledeki bu sıranın da ayrı bir ilahi sır olduğunu bize ders vermektedir. Besmelenin Türkçe’ye tercümesinde bu sır kaybolur.




 

Huseyni

Müdavim
Soru:
“Bismillah her hayrın başıdır.Biz dahi başta ona başlarız” denilerek başlanıyor ve bu konuda yapılan güzel ve doyurucu açıklamalara Lem’alardan da açıklama ekleniyor.Besmele üzerinde bu kadar önemle durulmasının hikmeti nedir ?

Cevap:
Önce şunu ifade edelim: “Bismillah her işin başıdır.” denmeyip de “her hayrın başıdır” denilmesinde ince bir mesaj vardır. Demek ki, hayır olmayan şeylere başlarken besmele çekilemez. Mesela, bir hırsız yaptığı soyguna besmele ile başlayamaz. O halde, insan öyle işler yapmalıdır ki onlara besmele ile başlayabilsin. Bunlar da ancak hayırlı işlerdir.

İnsanların faydalanacakları ilmî eserler yazmak da büyük bir hayır olduğundan bütün islam alimleri eserlerine besmele ile başlamışlardır. Bununla da yetinmeyip hamdele ve salveleyi de eklemişlerdir. Yani Allah’a hamd ve Onun sevgili peygamberine salatü selam ile eserlerine başlamışlardır. Üstad hazetleri de Muhakemat’ta, Mesnevi-i Nuriye’nin bazı bölümlerinin başlangıcında ulemanın bu adetini devam ettirmiştir.

Besmelenin sırlarına dair Lem’alar’da yazdığı çok yüksek bir dersi de, makam münasebetiyle, buraya almıştır. Bu bölümde besmelenin altı sırrı izah edilirken çok ince hakikatlere dikkat çekilmiş ve böylece besmeleyi okurken ondaki bu yüksek hakikatleri de nazara almamız bizlere ders verilmiştir.


İlmi Heyet

Soru 2:
Besmeleye İslam Nişanı deniliyor? Acaba diğer dinlerde Besmele yok muydu?

Cevap için tıklayınız... http://www.tevhid.gen.tr/sorularla-risale-i-nur/19998-risale-soylesileri/
 
Üst