Sadakat aslında hepimizin çok iyi bildiği lakin bu bilmenin taklidi ve tahkiki olduğunu unutuyoruz. Mesela ustad r.a. sadakat ifadesini tek başına kullanmamış ya iman ile sadakatı veya ihlas ile sadakatı birlikte kullanarak. Birbirine perçinlenmiş ifadeler olduğunu görmekteyiz. Onun için bizde taklidi ve tahkiki iman gibi taklidi ve tahkiki sadakatı anlamamız mümkündür.
Risale-i Nur eserleri bütünü ile beraber Risale-i Nurdur bundan dolayı tek bir eser ile kifayet ettiğimizde ölçülerimizde eksik olması muhtemeldir. Bu bağlamda bütün eserlerdeki muazzam programa bakmadan sadık olamayız. Eğer sadece bazı sözleri okumak ile sadakat ölçümüzü farklı olarak algılayacağız. Daha net bir örneklerle ifade edecek olursak :
Ustad Bediüzzaman r.a. bir meseleyi ifade ederken kapalı olan pencereleri başka meselelerde açmaktadır. Zati bunu da; onlara havale ederek gibi, o risalede beyan etmiştik gibi ifadelerden bu perspektifi gayet net görmekteyiz. Hal böyle iken kapalı kalan pencereler ışığında Risale-i Nurlara sadece bazı meseleler gözlüğünden bakıldığından kapalı kalan pencereleri akıl kendisine farklı metod veya kaynaklardan esinlerek yol bulmaya çalışıyor. İşte burada sadakat bitiyor, başka sadakatlar başlıyor. Eğer sadakattan söz ediyor isek o programa ve anlattıklarına uymalı, bakmalıyız.
Bunun en açık ve net örneği çok yakın zamanımızda Risale-i Nurların sadeleştirme adı altında tahrifleştirmesinde görerek, Risale-i Nurları ucundan köşesinden tutanların farklı düşüncelere meylettiklerini gördük..
Yine başka bir örnekte :
Bir gün Ustad Bediüzzaman r.a. , Zübeyir ağabeye; Zübeyir ben Risale-i Nurlar haricinde yeni bir yol tutsam benim peşimden gelir misin diye sorar. Zübeyir ağabey ben Risale-i Nurlardan ayrılmam diye cevap verir.
Yani, herşey'in vücud-u zahirîsinden ziyade aslına, nesline ve köklerine ve tohumlarına bakar.
Adam diyor deistim yani Allah'a inanıyorum ama peygambere inanmıyor sonra diyor peygamberede inanıyorum ama sünnete inanmıyorum sonra diyor sünnete inanıyorum ama hadis-i şerif sadece rivayettir sahihi belli değil..
Sadakat işte ince bir çizgidir ne kendini nede başkasını kandırmadan inanmak ve itikad etmektir..