Konuya cevap cer

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Fikriyle,  tecessüsüyle, ilmiyle ve irfanıyla Türk münevverleri üzerinde derin  tesirler bırakmış bir mütefekkir: Cemil Meriç. Seyahatle değil, ama  düşüncesiyle bütün Avrupa’da ve Asya’da devr-i âlem yaptı, sonunda bu  topraklarda karar kıldı. Mustafa Armağan’ın ifadesiyle, “Osmanlı doğdu,  Osmanlı öldü.” Dünya tefekkür tarihinde önemli rol oynayıp da Cemil  Meriç’in zihninde yoğrulmamış ve satırlarından çıkmamış bir düşünce veya  düşünür var mıdır acaba? Sanmıyorum. Neler çıkmadı ki bu münzevi  aydının satırlarından… Liberalizm, Marksizm, anarşizm, emperyalizm,  egzistansiyalizm, nihilizm… “İdrakimize giydirilmiş deli gömlekleri”ni  öğrendik bu geniş tecessüsten. Avrupa’nın edebiyatını da edebiyatçısını  da öğrendik; Hugo’yu, Zola’yı, Balzac’ı ve daha nicelerini... Haksızlık  etmeyelim; Ahmet Mithat’ı, Namık Kemal’i ve Ali Suavi’yi de öğrendik…  Herkesi ve her şeyi bulduk bu ummanda, derde devadan gayri. Peki, bu  engin tecessüsün havsalasında Bediüzzaman Said Nursî’ye de yer var  mıydı? Elbet. “Bir Türk aydınının bu büyük ve ulvî hazineden haberdar  olmaması düşünülemez.” [/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif] [/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif]70’li  yıllardan itibaren yakınlaşmaya başladılar Nur talebeleri Cemil  Meriç’le. Külliyatı okudular ve tartıştılar. Cemil Meriç, Said Nursî’yi  ve risalelerini tanımadığı yıllarını “bedbahtlık” olarak  nitelendiriyordu. [/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Cemil  Meriç hangi yönünden etkilenmiştir Said Nursi’nin? Tefekkür yönünden  mi? Yoksa? Yoksa tavizsiz kişiliğinden mi? Said Nursi’nin mütefekkir  yönünden elbette etkilenmiştir Cemil Meriç, ama onu esas cezbeden Said  Nursî’deki—hangi zaman ve zeminde olursa olsun—tavizsiz kişiliktir. Bunu  şu satırlarından rahatça anlayabiliyoruz: “87 senelik ömründe  eserlerine nasıl başlamışsa öyle de bitirmiştir. Hiçbir dünya büyüğüne  dalkavukluk yapmamıştır. Bu bizim memlekette büyük bir fazilettir.  Cemiyette hemen herkes anadan doğma bir dalkavuk olmuş… Said Nursî bir  kavga adamı. Yalçın bir irade, taviz vermeyen bir mizaç… Yakın tarihimiz  tek bir mücahid tanımıştır, o da Said Nursi’dir… Ben Müslüman  mütefekkir deyince, celâdetiyle, cihadetiyle, onu tanıdım, başka  tanımadım. Hepsi pırt deyince kaçan, firar eden insanlar. Bir tane başka  görmedim ki… 60 yıl her kahra, her cefaya göğüs gererek mücadele eden  biricik dâvâ adamı…” diyerek ona olan saygısını en samîmî duygularla  ifade ederken, ondaki mücadeleci kişiliği özellikle ortaya koymak  istemiştir. [/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Yıllarca  gece gündüz okuyan, hemen her platformda fikirlerini açıklamaya  çalışan, hangi kesimden olursa olsun bütününe kapılarını ardına kadar  açan ve ziyaretçisi hiç eksik olmayan bir mütefekkirdir Cemil Meriç.  Cemil Meriç’in isteği; her fikrin her platformda tartışılabilmesi,  fikirlerin önündeki engellerin ortadan kaldırılması, düşünene, neyi  düşünürse düşünsün saygı gösterilmesi gerektiğini söyler ve şu cümleleri  serdeder: “Ben bir fikir adamıyım. Fikir adamı demek fikir için yaşayan  adam demektir. Bu itibarla doğru veya yanlış her fikrin mutlak ve kâmil  hürriyet içinde kendini ifade etmesi ülkemizin haysiyeti, vak’arı ve  şerefidir… Said Nursi bir havaridir. Bir mücahiddir. Bir dünya görüşünün  yayıcısıdır. Bu dünya görüşüne katılsın katılmasın, her namuslu insanın  vazifesi; bu toprağın bağrından fışkıran, selabet, metanet, ciddiyet ve  samimiyetini asırların imtihanından geçerek ispat etmiş bulunan İslâmî  düşünceleri tamim ve neşr etmektir. Kanaatlerinden emin olanlar, başka  kanaatlerden nasıl endişe edebilirler? Hıristiyanları aslanlara  parçalatmak, Roma’nın ne işine yaradı? Zulüm, her samîmîdüşünceyi  kanatlandırır.” [/FONT]

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Burada  şu hakikati söylemeden geçemeyeceğiz. Gerek Bediüzzaman gerekse  talebeleri, fikirleri münasebetiyle yıllarca dâvâlarla ve  kovuşturmalarla mücadele etmek zorunda kalmışlardır. [/FONT]

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)