Cinler Emaneti Yüklenmedi mi?

Huseyni

Müdavim
Soru
Cinlerin de insanların enesi gibi kapsamlı bir enesi olmasa da, var olduğunu biliyoruz. Ayet-i kerimede emanetten bahsederken -emaneti göklere ve dağlara teklif ettik. Onu insan yüklendi- diye geçiyor. Burada cinleri de bu grubun içine alınmamasının hikmeti ne olabilir?




Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;


Kainatın yaratılmasında asıl muhatap insandır. Hükmünde taglib vardır.Yani bir hükümde iki şeyi kast ederken, kast edilen iki şeyden kuvvetli olanın adı ile bahsedilmesidir. Ebeveyn denildiğinde anne ve baba kast edilir. Ehli Kitap denildiği zaman Hıristiyan ve Yahudiler kast edilir. İsrailiyat denildiğinde Hıristiyan ve Yahudilik inancından İslam alemine giren hurafe ve yanlış inançlar kast edilir. İsrailiyat denilmesinin sebebi ise, bu gibi hurafelerin daha çok Yahudilerden gelmesine işaret içindir, yoksa tamamı ile Yahudilikten geçmiş anlamında değildir.

Aynı bu tabirler gibi, Kuran’ı Kerim’in insanı hedef ve muhatap alan ifadelerinde cinlerin de hissesi vardır. Daha çok insanın adı ile hitap edilmesinin sebebi ise, insanların asıl, cinlerin ise tabi olmasındandır. Yoksa cinlerin hiç hissesi yok, demek yanlış olur. İnsanlar ekseri olarak cinlerden daha cami ve kamil bir fıtrata sahiptir ve ubudiyet noktasında cinlerden daha üstündür. Bu gibi sebeplerden dolayı, Kuran insanın şahsında cinlere de hitap ediyor.

Özet olarak; insanlara hitap eden her bir ayette, cinlerin de kendine mahsus bir hisse ve payları vardır. Ama ağırlık ve yüksek hisse insana aittir. Emanetin hamlında insan asıl, cinler ise tabi konumundadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale-i Nur Editör
 
Üst