Çokça yaşamak,Vakitler,Seher

Sergerdan

Well-known member
Bizzat tecrübe edenler çoktur.Sabah namazından sonra uyumamak o güne temiz temiz,huzurla hazırlanmayı saglar,bereket getirir o güne.Uyumak ise bereketi alır götürür,rehavet getirir.Hatta foruma bir hikaye atmıştım bir evliyaya soruyorlar koyunlar yılda belki yalnız bir defa dogururken kelp,köpek 5-6 yavru dünyaya getirir ama koyunların sayısı niye daha fazladır diye sorarlar.

O zat onlar seherde uyumaz diye cevap verir.Hayvanatta dahi hikmet böyleyse..

Üstad hazretleri de uyku üç nev'idir,çeşittir diyor.Kaylule(ögle civarındaki uyku) ömrü uzatır,gecenin iki saat uykusuna eştir diyor.Bu Peygamber sünneti için(s.a.v)

Risale-i nurdan bir sayfa okumak dileyenler uykuya dair:

http://www.risaleara.com/oku.asp?id=1491

Mesela Ramazanda sahura kalkıyoruz,kalplerimizde hissettigimiz huzur,esenlik de bu vakitlerin farklılıgından olsa gerek.Öyleyse tilki gibi kurnazlık yapıp,menfaatimizi kollamak gerek. :angel:

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Çokça yaşayım isteyenler!

Sergerdan daha önce söliyen oldumu bilmiyorum ama sen cok tembel bir talebesin ... Yahu yarım niye anlatıyon devamınıda anlat sana uyku üc nevi diyon birini sölip diğerlerini sölemiyon yerine tutup link veriyon :) bi daha olmasın :p

imported_eFTaL

Active member

T@LH@ ' Alıntı:
Sergerdan daha önce söliyen oldumu bilmiyorum ama sen cok tembel bir talebesin ... Yahu yarım niye anlatıyon devamınıda anlat sana uyku üc nevi diyon birini sölip diğerlerini sölemiyon yerine tutup link veriyon :) bi daha olmasın :p

SERGERDAN REKLAM YAPIYOR ONDAN LİNK VERMİŞ ;D ;D

hasret

Well-known member

vallahi ben ne zaman kerahet beklesem o gün bana bişeyler oluyor:)
medresede zorunludur bunun yüzünden defalarca caktırmadan kacmış ve yakalanmışım:)
evde ohh yok öyle bişey ne rahat:)

Sergerdan

Well-known member
Seherlerde Eser Bâd-ı Tecelli

Yazının linkini veremedim ne yazıkki ???

Birkaç paragraf bu yazıdan:

Futûhat-ı Mekkiyesinde Muhyiddin İbn-i Arabî de seherler için şunları anlatıyor: “Amcam Abdullah bin Muhammed – el – Arabî’nin evinde otururken ‘Şafak söküyor’ derdi. Nihayet birgün, nasıl olup da bunu bilebildiğini sordum. Şöyle cevap verdi: ‘Evladım, Allah her gün Arş’ından bir cennet rüzgarı gönderir ve bu rüzgar, her gerçek müminin onu teneffüs edeceği şekilde şafağa yayılır.”

Seher vakitlerinin bereketine işaret eden birkaç ayet:

Sabah vakti, fecir zamanı bâd-ı saba’nın estiği seher demleri mümin hakkında ibadet etmek için çok mühim vakitlerdir. Nitekim:

“Onlar (takva sahibleri) sabırlı, imanlarında sâdık ve samimi, Allah’ın huzurunda itaatla divan duran, mallarını hayırda harcayan, seher vakitlerinde Allah’tan af dileyen müminlerdir.” (Âl-i İmran, 17)

“Seher vakitleri istiğfar ederlerdi.” (Zâriyat Suresi, 18
) âyetlerinde bu durum ifade edilmiştir.

Ayrıca Kur’ân-ı Kerim’de “Nefes almaya başladığı zaman sabaha yemin olsun ki” (Tekvir Suresi, 81/18) buyuruluyor. İfadenin içinde; “sabah”; nefes alan bir canlı gibi ele alınmıştır

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri sabah ve seher için “Firkatli ve Gurbetli Bir Esarette Fecir Vaktinde Ağlayan Bir Kalbin Ağlayan Ağlamalarıdır” başlığı altında şunları söylemiştir:

Seherlerde eser bâd-ı tecelli
Uyan ey gözlerim vakt-i seherde
İnâyet hâh zi dergâh-ı İlâhî
Seherdir ehl-i zenbin tövbegâhı
Uyan ey kalbim vakt-i fecirde
Bi kûn tevbe, bi cû gufrân zi dergâh-ı İlâhî

Bunları nesirleştirecek olursak:
Tecelli rüzgârı seherlerde eser. Ey gözlerim, seher vaktinde uyan. İlahî dergâhtan inayet iste. Günâhkârların tevbe zamanı seherdir. Ey kalbim fecir vaktinde uyan. İlahî dergâhta tevbe et, af iste.

hasret

Well-known member

Bunları nesirl eştirecek olursa k:
Tecell i rüzgârı seherl erde eser. Ey gözlerim, seher vaktin de uyan. İlahî dergâhtan inayet iste. Günâhkârların tevbe zamanı seherd ir. Ey kalbim fecir vaktin de uyan. İlahî dergâhta tevbe et, af iste.

ALLAH RAZI OLSUN abi yazdıklarından cok istifade ediyorum,hele renklendirmeklede daha zevkle okutturuyorsun...

Sergerdan

Well-known member

Duydum ki Şualar abim ne zaman kerahati beklese bir haller oluyormuş,belki istifade eder, seherde de bana dua eder dedim.

hasret

Well-known member

Sergerdan ' Alıntı:
Duydum ki Şualar abim ne zaman kerahati beklese bir haller oluyormuş,belki istifade eder, seherde de bana dua eder dedim.

Abi Allah aşkına bir dua edin bu noktada, vallahi kerahet beklemek kadar zor bir sünnet yok bence :D
bu arada inan Duamdasın...

emaneten

Member
Güneş Doğumundan Sonra Uyumak Beyin Ödemi Yapıyor

'' Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlığa
sebep ,olur. '' [İ.Maverdi

'' Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın! '' [Beyheki]

'' Sabahları uyuyan sırt ve bel ağrılarına müptela olur. '' [İ.Þarani)

Uykuyla ilgili çok sayıda bilismel araştırmada varılan en önemli sonuç şu : Uyku zamanı güneşin ritmine göre ayarlanmalı . Beyin güneş doğmadan önce çalışmaya hazır halde olmalı.Uyku bedenin ve özellikle beynin dinlenebileceği zaman.Fazla uyumakla dinlenme arasında ise hiç bir ilişki yok . Yani pazar günleri '' şöyle güzel bir uyku çekelimde dinlenelim '' ifadesi kesin bri kendini kandırma , bir aldatmacadır.Çağdaş yaşamın bize sundğuı kesin bir hile , bir yaladnır.En sağlıklı uyku , güneş doğmadan önce uyanmakla elde edilebiliyor.Güneş doğuktan sonra uyunulan ,her bir uyku saati , dinlenmek yerine yorgunluk , halsizlik , hatta pskolojik oalrak depresif bir ruh hali , çkkünükk ve isteksizlik getiriyorUyku laboratuarlarında yapılan çalışmalarında , güneş doğumundan sonra sarkan uykunun REM denilen dönemi uzamış oluyor.REM uzamasında '' beyin ödemi '' denilen bir durumun ortaya çıkmasına yol açıyor.Beyin hücreleri arasında sıvı birikimi oluyor. Yani beyin şişiyor ve genişliyor.Bu ise normal hücrelerin işleyişine mani oluyor.Beynin kimyasal işleyişi bozuluyor.Bu yüzden insanlar pazar günlkeri veya başka bir gün , gün doğumundan sonra uyandıklarında başağrısı, yorgunluk , isteksizlik gibi belirtiler yaşıyorlar.Bu ise tam olarak depresyoan uyuyor.Güneşten önce uyanıp epey bir süre geçtikten sonra tekrar yatıldığında beyin için bu yeni bir uyku hükmüne geçtiği için REM uzaması dediğimiz bu durum ortaya çıkmıyor---ki bu durum da Hz. Peygamber' in (a.s ) güneşin
doğumundan 45 dakika sonrasına dakar uyumama uygulamasına tekabul ediyor.