Ey Ruhani!

Huseyni

Müdavim
Soru
Ruhaniler kimlerdir?


Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;


Ruhaniler ve ruhaniyat genel bir tabir olup; hareket sahibi olan cemadattan tut, ta peygamberlerin ruhlarına kadar, geniş bir şümulü vardır.

Ruhaniyat denildiğinde İslam alimlerince üç nokta mülahaza edilmiştir.

1- Hareketi olanlar.

2- Hareketle beraber hayatı olanlar.

3- Hayatla beraber idrak sahibi olanlar.

Demek ki; cemadattan ta insana kadar, yaratılan mahlukatın mümessili, şahsı manevisi ve cevheri anlamında ruh; şümullü olarak kullanılmıştır.

Muazzez üstadımız 17. sözde ve 24. sözün dördüncü dalında ruhaniyatı yukarıdaki sınıflandırmaya uygun şekilde değerlendirmiştir.

Dolayısıyla ruhaniyat denildiğinde bütün mahlukatın hareket ve faaliyetlerinden sorumlu, onları idare ve temsil eden başka isim ve özelliklerle anılan ruh anlaşılır.

Cansızlarda hareket ve kuvvet gibi hususiyetlerden, melaikelerin mahiyetlerinden, nebatatı sevk ve idare eden kanunlardan, hayvanatın sıfatlar yüklendiği ruhlarından ve insanların, idrak ve iradeyle kemale eren ruhlarına kadar olan bütün mahiyetler; ruhun şümulü ve ihatası içerisindedir.

Bu şümullü olan ruh tabiri; bulunduğu yere göre isimleri değişebilir.

Neticede; hareket sahibi olan cansızlardan, en mükemmel olan peygamberlerin ruhlarına kadar, basitten mükemmele doğru ruhaniyat sınıflandırılmıştır.

Muazzez üstadımız kainatı bir bayram, bir şehri ayin suretinde değerlendirip, bütün mahlukatı da, mahiyetleri itibariyle ruhaniyat kabul edip, bu bayramda takdir edilen miktarca yaşadıklarını, kaldıklarını ve tenezzüh ettiklerini, vazifeleri bitince de terhis edildiklerini söylemektedir.

Aynı şekilde 24. sözün 4. dalında ameleler olarak dört sınıf mahlukattan bahsediyor.

1- Melaikeler.

2- Hayvanlar.

3- İnsanlar.

4- Bitkiler ve cansızlar.


Bunların tamamını da ruhaniyat olarak ifade etmektedir.

Demek ki; ruhaniyat özel bir hususiyet ve isim değil, umumi bir tabirdir. Bu ruhaniyat tabiri ile, cemadattan başlayarak nebatat, hayvanat, melekler, cinler, şeytanlar ve insanlar olarak hepsi kastedilmektedir.

Hepsinin de dünyada kader ile tayin edilen ayrı ayrı vazifeleri ve gayeleri vardır. Bütün ruhaniyatı ve vazifelerini müşahhas olarak saymak ve bilmek mümkün değildir. Ancak sınıflandırılarak tayin ve tarif edilebilir. Daha geniş malumat için 17. Söz ile 24. sözün 4. dalının dikkatle mütalaa edilmesini tavsiye ederiz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. (ufolar hakkında)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale-i Nur Editör
 
Üst