Haftanın Konusu 2 - İslam Hayatımızın Neresinde ?

Huseyni

Müdavim
Bismillahirrahmanirrahim.

Yeni haftaya yeni bir konuyla başlıyoruz inşaallah.

Bu haftanın konusu olarak, dinimiz ve tek hak din olan "İslam" ıseçtik.

İslam dendiğinde akla çok şeyler geliyor. Burada küçük bir konuyla elbette İslamın içeriğindeki bütün meseleleri konuşamayız. O nedenle biz, kütüphanelere bile sığmayan bu geniş konuyu daraltarak, İslamın hayatımızın neresinde olduğuyla ilgili, konuşmayı arzu ediyoruz.

Bununla ilgili olarak;

• Bireysel ve toplumsal olarak İslam'ı yeterince temsil edebiliyor muyuz ?
  • Temsil ve tebliğ noktasında ferdi ya da içtimai öncelikli ve önem arzeden ve mutlaka düzeltmemiz gereken hatalarımızdan gözlemlediklerimiz neler var ?
  • İslamı kulaktan duyma mı yoksa anlayarak mı yaşıyoruz ?
  • Giydiğimiz elbise ile, yediğimiz içtiğimiz şeylerle, kullandığımız eşyalarla, okuduğumuz kitaplarla, izlediğimiz tv ler ve programlarla, gezindiğimiz sanal ortamlarla...İslamı ve İslam ahlakını ne kadar temsil ediyoruz ?

Kısacası İslam Hayatımızın neresinde ?

Yorum ve katkılarınızı bekliyoruz..

Selam ve dua ile..

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Sabah kalkarız yemekti gezmekti çalışmaktı eğlenmekti derken gece olup yatağa girdiğimizde Tüh bugünde Allah için hiçbirşey yapamadan bitti diyerek uyuruz.

Sonra bir bakmışızı beli iki büklüm ihtiyar olmuşuz. Artık ne yiyecek ağız kalmış ne gezecek ayak nede çalışacak el.. Geriye yapacak tek iş kalmış ahirete hazırlanmak.

Bu dünyanın ihtiyacı olmayan bir varlığa Allah'ın onun ibadetine ne ihtiyacı olsun ki?

Muvahhid1

Well-known member
İslam hayatın içinde bır dın ... Bu din sadece iman için değil yaşamamız içinde gönderildi .. Müslüman isek islam hayatımızın her alanında olmalıydı ... Her iş ve hareketımızde uyubıleceğımız bır peygamber varken İslam hayatının neresınde dıye sormak bir müslümana hakaret olarak gelmelıydı ... :)

Kýrýk Testi

Well-known member
İslam hayatın içinde bır dın ... Bu din sadece iman için değil yaşamamız içinde gönderildi .. Müslüman isek islam hayatımızın her alanında olmalıydı ... Her iş ve hareketımızde uyubıleceğımız bır peygamber varken İslam hayatının neresınde dıye sormak bir müslümana hakaret olarak gelmelıydı ... :)

Hocam haklısınız ançak millet olarak Efendimizin ismini duyunca elimizi kalbimize değdirip salavat getirmekle yetinen bir ümmetiz..

Huseyni

Müdavim
Son düzenleme:

Huseyni

Müdavim

Uyabilseydik böyle bir soru sormazdık zaten :)

Çok ümitlendiren şeyleri görmek mümkün olsa da genel itibariyle İslamiyeti bilmeyen bir milletiz. Bunun için çok araştırıcı olmaya gerek yok. Hemen herkes kendinde ve çevresinde gördüklerinden bunu anlayabilir. Halk olarak İslama fıtri bir taraftarlığımız sözkonusu. Çoğunluk İslamı kabul ediyor, ancak sorun kabul etmekle değil, yaşamakla ilgili. İman ettiği halde, bunun gereğini yapmamanın neticesine değinmek lazım o halde.

Eskide bazı dinsizleri gördüm ki, ahkâm-ı Kur’âniyeye şiddetli tarafgirlik gösteriyorlardı. Demek o dinsiz, bir cihette Hakkın iltizamıyla İslâmiyete mazhardı; “dinsiz bir Müslüman” denilirdi. Sonra bazı mü’minleri gördüm ki, ahkâm-ı Kur’âniyeye tarafgirlik göstermiyorlar, iltizam etmiyorlar; “gayr-ı müslim bir mü’min” tabirine mazhar oluyorlar.

Acaba İslâmiyetsiz iman, medar-ı necat olabilir mi?

Elcevap: İmansız İslâmiyet sebeb-i necat olmadığı gibi, İslâmiyetsiz iman da medar-ı necat olamaz.

Mektubat

İslamiyeti şekil olarak yaşayan bir milletiz genel olarak. Dini hassasiyetlerimiz çok zayıf. Müslüman olmak müslümanın huzuruyla mütelezziz, elemiyle müteellim olmayı gerektirir. Bizler Filistinde, Arakanda, Suriyede, hatta kendi ülkemizde bile binbir türlü zulme maruz kalan kardeşlerimizin gözlerine baka baka, adeta camid bir cisim gibi hiç tepki vermeden yaşayabiliyoruz. Dahası eğlencelerimizden, keyfiyatımızdan da ödün vermiyoruz. Bunlar bizi hiç etkilemiyor ya da çok az etkilenip, rutin işlerimize, hayatımıza dönüyoruz. Oysa "Mü'minler ancak kardeştir" diyor ayet. Bir insanın kafir kardeşi olsa fıtraten başına gelen bir şeyden üzüntü duyar. Müslüman kardeşine bu kadar duyarsız olmak ne anlama gelir o zaman. Bu tür yerlere para gönderdim diye müslümanlık vazifesi yerine gelmiş olur mu ? Kendi kardeşimiz olsaydı sadece parayla mı destek olurduk ? Elimizle düzeltirdik, olmadı dilimizle daha olmadı buğz ederdik. Sonra dua ederdik. Üzüldüğümüzü lisan-ı halimizle gösterirdik. Bütün mü'minleri kendi öz kardeşimiz gibi görmek durumundayız. Gidip cephede savaşmak durumumuz yoksa, o insanlara maddi ve manevi yardımda bulunup, lisan-ı halimizle de bunu göstermemiz gerekir.

Huseyni

Müdavim
Dini hassasiyetlerimizin zayıf olduğundan bahsettim. Buna dair sayısız örnekler vermek mümkün. Mesela İsrailin ürettiği evlerimizde kullandığımız sayısız markalar var. Ve bunların çoğunu da bildiğimiz halde kullanıyoruz. Mesela Coca Cola nın İsraillilere hizmet ettiğini bilmeyen müslüman yoktur belki de. Ne acı durum ki nerdeyse Coca Cola içmeyen müslüman da yok. İçmeyenleri tenzih ederim. Yani bi yandan zulüm gören müslümanlara maddi yardımda bulunuyoruz, diğer yandan da İsraile "al şu parayı biraz daha müslüman kanı akıt" diyoruz. Kalbimiz dilimizi yalanlıyor. Bu sadece cola örneği. Herkes kendi evine baksa, müslüman kardeşine mi yoksa onlara zulmedene mi daha çok yardımcı oluyor görebilir. Ayda 20 liralık cola içen bir aile, sms le 5 lira Filistine gönderse ne olur ? 1 filistinlinin canını bağışlayıp 4 tanesini öldürmek gibi olmaz mı ? Bunu müslüman kardeşlerimize söylediğimizde "onu yapma, bunu yapma, ne yapıcaz biz ?" diyorlar. İşte müslümanlığımızın görünen haline bir örnek..

teblið

Vefasýz
Maalesef bu asırda islam müslümanların ne hayatının dışında ne de içinde diyebilirim..Muallakta bir girdabın içinde sürükleniyoruz..Okumuyoruz üretemiyoruz eğitimsizlik hat safhada..ki islam ilim diniyken biz asrın müslümanları tam tersi yapıyoruz..

“Dinle ilgili bütün bilgimiz, geleneksel sınırlar içinde sürdürüyoruz. Çünkü bizler içinde yaşadığımız tarihin, toplumun, dünyanın ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere bilgi üretmiyoruz, bilinç üretmiyoruz. Muhalefet hiç üretmiyoruz.

Çünkü neye muhalefet edeceğimize bizler karar vermiyoruz. Nere muhalefet edeceğimize neye muvafakat edeceğimize bizim zihnimizi sömürgeleştirenler karar veriyorlar. Yani özetle şunu söylemek gerekirse, bizler düşünmüyoruz düşündürülüyoruz”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
Selamün Aleyküm

Degerli kardesler her nekadar kimse dölrt dörtlük islam hayatimin icinde diyemesede Müslüman korku ve ümit arasinda yasamali .. Yani hem yasama ümidi hem affedilme ümidi hem ölüm korkusu hem de cehenneme gitmek, azaba ugramak korkusu. Yani ne Allah’ın azabindan emin olmak ve ne de Allah’tan ümid kesmek onun icin Kardeslerin yazdiklarina katilmakla beraber karamsar olmayalim derim..

Bu gün burada konusabiliyorsak tartisabiliyorsak bu nimetin bizlere nasil geldiginede bir bakmak lazim yani bu ülkede islam cok güzel ögretiliyorduda babalarimizmi ögrenmedi bizmi ögrenmedik yahut islam yasaniyorduda bizlermi yasamadik coguzaman su elestiri yapilir islami okumadik geneleksel olarak ögrendik iyide adama sormazlarmi Kuranmi vardi ilmihalmi vardi kitapmi vardi,da okunmadi kitabin olmadigi okumanin yasak oldugu dini mekanlarin kapatildigi yasaklanan bir islam Geneleksel,de olsa ögrenilmeseydi nasil ögrenilecekti..

Belki konunun özünden sapiyorum ama gecmisimize biraz bakmak lazim nasil bir miras aldik nerdeyiz ne durumdayiz diye
Kardesler ben ümit varim her ne kadar islami tam manasiyla yasayamiyorsakta ülkemizde avrupada dünyanin bir cok yerinde ekilen tohumlar yesermeye basladi bizler ekmeye capalamaya sulamaya devam edelim.. Hac,a giden veya islam ülkelerini gezen arkadaslar görmüslerdir Türkiye su anda islamin en güzel bir sekilde yasandigi yegane ülkelerden biridir..

Öz elestiri yapalim daha nasil iyi yasariz islamin icinde özünde oluruz diye calisalim karamsar degil ümitvar olalim Bütün baskı ve zulümlere rağmen İslam, bütün dünyada yeşeriyor. Özellikle son yıllarda Latin Amerika'da İslam'la şereflenenlerin sayısı artarken, sokaklarda namaz kılan ve cemaat oluşturan Müslümanları görmek artık normal görülüyor.

Eksiklerimize ragmen samimiyetle calisalim iyi günler bizleri bekliyor ben karamsar degil ümit varim sizlerede tavsiye ederim.

Huseyni

Müdavim
Selamün Aleyküm

Degerli kardesler her nekadar kimse dölrt dörtlük islam hayatimin icinde diyemesede Müslüman korku ve ümit arasinda yasamali .. Yani hem yasama ümidi hem affedilme ümidi hem ölüm korkusu hem de cehenneme gitmek, azaba ugramak korkusu. Yani ne Allah’ın azabindan emin olmak ve ne de Allah’tan ümid kesmek onun icin Kardeslerin yazdiklarina katilmakla beraber karamsar olmayalim derim..

Bu gün burada konusabiliyorsak tartisabiliyorsak bu nimetin bizlere nasil geldiginede bir bakmak lazim yani bu ülkede islam cok güzel ögretiliyorduda babalarimizmi ögrenmedi bizmi ögrenmedik yahut islam yasaniyorduda bizlermi yasamadik coguzaman su elestiri yapilir islami okumadik geneleksel olarak ögrendik iyide adama sormazlarmi Kuranmi vardi ilmihalmi vardi kitapmi vardi,da okunmadi kitabin olmadigi okumanin yasak oldugu dini mekanlarin kapatildigi yasaklanan bir islam Geneleksel,de olsa ögrenilmeseydi nasil ögrenilecekti..

Belki konunun özünden sapiyorum ama gecmisimize biraz bakmak lazim nasil bir miras aldik nerdeyiz ne durumdayiz diye
Kardesler ben ümit varim her ne kadar islami tam manasiyla yasayamiyorsakta ülkemizde avrupada dünyanin bir cok yerinde ekilen tohumlar yesermeye basladi bizler ekmeye capalamaya sulamaya devam edelim.. Hac,a giden veya islam ülkelerini gezen arkadaslar görmüslerdir Türkiye su anda islamin en güzel bir sekilde yasandigi yegane ülkelerden biridir..

Öz elestiri yapalim daha nasil iyi yasariz islamin icinde özünde oluruz diye calisalim karamsar degil ümitvar olalim Bütün baskı ve zulümlere rağmen İslam, bütün dünyada yeşeriyor. Özellikle son yıllarda Latin Amerika'da İslam'la şereflenenlerin sayısı artarken, sokaklarda namaz kılan ve cemaat oluşturan Müslümanları görmek artık normal görülüyor.

Eksiklerimize ragmen samimiyetle calisalim iyi günler bizleri bekliyor ben karamsar degil ümit varim sizlerede tavsiye ederim.

Abdullah abi,

Buradaki konuştuklarımız ümitli olmaya mani olan şeyler değil. Tabi ki güzel şeyler de oluyor, zaten ilk mesajımda da bunu belirttim. Ümitli olalım derken hatalarımızı da görmezden gelemeyiz. Madem insanlar bu iletişim araçlarını kullanıyorlar, o halde bir kişiye bile ulaşsak, yanlışlarımızı hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Geçenlerde bi video izledim. Sunucu sokaktaki insanlara sorular soruyor. Sünnet, farz, vacip nedir, ilk insan kimdir, ilk peygamber, son peygamber kimdir, hacca ne zaman gidilir gibi biçok soru. Bu sorular müslüman izlenimi veren ya da vermeyen herkese soruluyor. Verilen cevaplarsa çok vahim malesef. İlk ve son peygamberi Hz. Adem a.s. diyenimi arasınız, hacca yaz ayında gidilir diyeni mi, yoksa farz ve vacip sünnettir diyeni mi ? İstisna bir iki kişi hiç bilmiyorum, ilgilenmiyorum diyor. Demekki diğerleri ilgilendiğini zannettiği halde bilmiyor.

Bundan 10 sene öncesine kadar dindarlara baskı vardı. Bu gün ise dinimizi öğrenmeye mani olan şeyler yok denecek kadar az. O zaman biz de bu gafletimizden önce kendimizi, sonra ulaşabildiğimi herkesi haberdar etmek durumundayız ki çok daha güzel şeyler olabilsin. Bizler islamı hakkıyla temsil edebilirsek, İslamla şereflenenler kat kat daha fazla olacaktır inşaallah.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
Abdullah abi,

Buradaki konuştuklarımız ümitli olmaya mani olan şeyler değil. Tabi ki güzel şeyler de oluyor, zaten ilk mesajımda da bunu belirttim. Ümitli olalım derken hatalarımızı da görmezden gelemeyiz. Madem insanlar bu iletişim araçlarını kullanıyorlar, o halde bir kişiye bile ulaşsak, yanlışlarımızı hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Geçenlerde bi video izledim. Sunucu sokaktaki insanlara sorular soruyor. Sünnet, farz, vacip nedir, ilk insan kimdir, ilk peygamber, son peygamber kimdir, hacca ne zaman gidilir gibi biçok soru. Bu sorular müslüman izlenimi veren ya da vermeyen herkese soruluyor. Verilen cevaplarsa çok vahim malesef. İlk ve son peygamberi Hz. Adem a.s. diyenimi arasınız, hacca yaz ayında gidilir diyeni mi, yoksa farz ve vacip sünnettir diyeni mi ? İstisna bir iki kişi hiç bilmiyorum, ilgilenmiyorum diyor. Demekki diğerleri ilgilendiğini zannettiği halde bilmiyor.

Bundan 10 sene öncesine kadar dindarlara baskı vardı. Bu gün ise dinimizi öğrenmeye mani olan şeyler yok denecek kadar az. O zaman biz de bu gafletimizden önce kendimizi, sonra ulaşabildiğimi herkesi haberdar etmek durumundayız ki çok daha güzel şeyler olabilsin. Bizler islamı hakkıyla temsil edebilirsek, İslamla şereflenenler kat kat daha fazla olacaktır inşaallah.

Hüseyin kardesim ben karamsar olmayalim ümit var olalim derken bu bize yeter yan gelip yatalim demiyorum yazdiklarina kelime kelimesine katiliyorum günümüzün imkanlari her bakimdan yeterli düzeyde bu imkanlardan faydalanmak lazim okuyalim arastiralim yasayalim elimizden geldigince bircok kisiye ulasalim insallah..

Buradada söyle bir sorunla karsi karsiya olabilirmiyiz ne dersin..
Eskiden imkanlar az ilim tahsil etmek o kadar zor ilim ugruna verilen yillar vardi yani zaman coktu,,
Bu gün ise imkanlar genis arzu edene ilim tahsil etmek kolay lakin öyle yogun yasiyoruzki vaktimiz yok..

imkanlarimizi ve gelisen teknoloji,yi kendi gaye ve amaclarimiz ugruna kullanmak lazimken acaba esirimi olduk ne dersin..??

Huseyni

Müdavim
Hüseyin kardesim ben karamsar olmayalim ümit var olalim derken bu bize yeter yan gelip yatalim demiyorum yazdiklarina kelime kelimesine katiliyorum günümüzün imkanlari her bakimdan yeterli düzeyde bu imkanlardan faydalanmak lazim okuyalim arastiralim yasayalim elimizden geldigince bircok kisiye ulasalim insallah..

Buradada söyle bir sorunla karsi karsiya olabilirmiyiz ne dersin..
Eskiden imkanlar az ilim tahsil etmek o kadar zor ilim ugruna verilen yillar vardi yani zaman coktu,,
Bu gün ise imkanlar genis arzu edene ilim tahsil etmek kolay lakin öyle yogun yasiyoruzki vaktimiz yok..

imkanlarimizi ve gelisen teknoloji,yi kendi gaye ve amaclarimiz ugruna kullanmak lazimken acaba esirimi olduk ne dersin..??

Dediğiniz gibi teknoloji ve iletişim araçları birer nimet olarak bizlere verilmiş. Nimet şükür ister. Bu nimetin şükrü de onu insanlığın hayrına kullanabilmektir. Teknolojinin hayatımıza girmesi, insanların birbirinden kopmasını da beraberinde getirdi. Burda suçlanması gereken teknoloji değil, onu menfi yönde kullanan kişilerdir. Herbirimizin eşi, dostu akrabası var. Sanal alemden bilgi sahibi olduğumuz birilerini, aralarında bulunduğumuz kişilerden fazla tanıyor ve onlara daha fazla vakit ayırıyorsak, teknoloji nimet olmaktan çıkmış demektir. Malesef ki bugünkü durum bu şekildedir. Mesela ülkemiz Peygamberinin a.s.m. Onun a.s.m. kabrinin nerde olduğunu, doğum gününün ne olduğunu, nerde doğduğunu, anne babasının kimler olduğunu bilmeyen müslümanlarla doludur. Bununla birlikte ömrü boyunca belki hiç göremeyeceği ve kendisine bir faidesi olmayan insanların, en özel bilgilerine kadar merak edilip bilindiği bir yerdir. O halde toplum olarak kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Biz nerde yanlış yapıyoruz, bunları kurcalamak ve elden geldiği kadar da düzeltmek zorundayız.