Haftanın Konusu 6 - İsraf "İsraf ettiklerimize bir göz atalım"

En çok neyi israf ediyoruz ?


  • Kullanılan toplam oy
    10

Huseyni

Müdavim
Bismillahirrahmanirrahim..

Selamün aleyküm kardeşlerim..


Bu haftaki konumuz israf hakkında olacaktır.

Konuyla ilgili tabiki aklımıza gelen herşeyi paylaşabiliriz. Ben giriş babında,


  • "müslümanlar olarak bu konuda neden titiz değiliz ?" diye sormak istiyorum..
  • En çok neleri ve ne şekilde israf ediyoruz ?
  • İsrafın ahirettte elbette bir karşılığı olacaktır, ondan şüphemiz yok. Peki dünyada israfın ne gibi neticeleri ile karşılaşıyoruz ?

Konumuza bir de anket ekleyelim ki, bu konu ankete her oy verilişinde otomatik güncellensin. Çünkü israf çokta kafamıza taktığımız birşey değilmiş gibi görünüyor. En azından istatistik rakamlar bunu gösteriyor..O yüzden bu konuyu sık sık hatırlamak faydalı olacaktır.

Anketimiz çok seçeneklidir. İstediğiniz kadar seçenek işaretleyebilirsiniz..


Kıymetli yorumlarınızı bekliyoruz.

Selam ve dua ile kalın inşaallah..
 
Son düzenleme:

Kýrýk Testi

Well-known member
Aleykum Selam ve Rahmetullahi ve Berakatuhu hocam..

Söz ile zaman israfı..

Söz israfı belkide hesabı en zor verilecek israflardan sayılabilir zira çok konuşanın hatası da çok olur demiş büyüklerimiz.. Peygamber Efendimiz Muhammed (s.a.v) de söz ile ilgili 'İki çenenizin arasını koruyacağınıza garanti vereniz bende size Cenneti garanti vereyim' diye buyurumuş..

İşin ucunda Cennet garantisi verilmişse demek ki hafife alınmıyacak zorlu bir iş.. Bu işin diğer ucunda da muhtemel Cehennem vardır..

Allah c.c mü'minleri dilimizden emin olanlardan eylesin.. Amin

İkincisi; telafisi mümkün olmayan zaman israfı..


 
Son düzenleme:

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Aleyküm Selam Değerli Ağabeyim,

Herzamanki gibi çok güzel bir konu açmışsınız.Allah razı olsun.

Şahsen en büyük israfın; düşünce ile başlayıp söz kılıfına giydirilip zaman yani ömür sermayesinden,hayırlı işlerin vaktinden çalmak olduğunu düşünüyorum.
 

Huseyni

Müdavim
Aleyküm Selam Değerli Ağabeyim,

Herzamanki gibi çok güzel bir konu açmışsınız.Allah razı olsun.

Şahsen en büyük israfın; düşünce ile başlayıp söz kılıfına giydirilip zaman yani ömür sermayesinden,hayırlı işlerin vaktinden çalmak olduğunu düşünüyorum.


Amin ecmain kardeşim;


Üstad Hazretleri israfın neticelerinden birinin hırs olduğunu söylüyor Lem'alar adlı eserinde. Yine aynı risalede hırsın ihlası kırdığından bahsediyor. Yani ki israftan hırsa hırstan ihlası kaybetmeye bir yol var. İsraf bu yolu açıyor. İhlası kaybetmenin neticesi ise, şüphe yok ki helak olmaktır..Hafife aldığımız israf meselesine çok dikkat etmek lazım. İsraf hırsı nasıl netice verir şu an için bilemiyorum ama Üstad söylemişse ve "Bu netice çok ehemmiyetli, çok câ-yı dikkattir." demişse, dikkat etmek düşer bize..

[TAVSIYE]İsraf, hırsı intaç eder. Hırs üç neticeyi verir:

BİRİNCİSİ: Kanaatsizliktir. Kanaatsizlik ise sa'ye, çalışmaya şevki kırar. Şükür yerine şekvâ ettirir, tembelliğe atar. Ve meşru, helâl, az malı Haşiye 1 terk edip, gayr-ı meşru, külfetsiz bir malı arar. Ve o yolda izzetini, belki haysiyetini feda eder.

HIRSIN İKİNCİ NETİCESİ: Haybet ve hasârettir. Maksudunu kaçırmak ve istiskale mâruz kalıp teshilât ve muavenetten mahrum kalmak, hattâ اَلْحَرِيصُ خَائِبٌ خَاسِرٌ yani, "Hırs, hasâret ve muvaffakiyetsizliğin sebebidir" olan darbımesele mâsadak olur.

Hırs ve kanaatin tesiratı, zîhayat âleminde gayet geniş bir düsturla cereyan ediyor. Ezcümle, rızka muhtaç ağaçların fıtrî kanaatleri, onların rızkını onlara koşturduğu gibi, hayvânâtın hırsla meşakkat ve noksaniyet içinde rızka koşmaları, hırsın büyük zararını ve kanaatin azîm menfaatini gösterir.

Hem zayıf umum yavruların lisan-ı halleriyle kanaatleri, süt gibi lâtif bir gıdanın, ummadığı bir yerden onlara akması ve canavarların hırsla noksan ve mülevves rızıklarına saldırması, dâvâmızı parlak bir surette ispat ediyor.

Hem semiz balıkların vaziyet-i kanaatkârânesi, mükemmel rızıklarına medar olması ve tilki ve maymun gibi zeki hayvanların hırsla rızıkları peşinde dolaşmakla beraber kâfi derecede bulmamalarından cılız ve zayıf kalmaları, yine hırs ne derece sebeb-i meşakkat ve kanaat ne derece medar-ı rahat olduğunu gösterir.

Hem Yahudi milleti hırs ile, ribâ ile, hile dolabı ile rızıklarını zilletli ve sefaletli, gayr-ı meşru ve ancak yaşayacak kadar rızıklarını bulması ve sahrânişinlerin, yani bedevîlerin, kanaatkârâne vaziyetleri, izzetle yaşaması ve kâfi rızkı bulması, yine mezkûr dâvâmızı katî ispat eder.

Hem çok âlimlerin Haşiye 2 ve ediplerin Haşiye 3 zekâvetlerinin verdiği bir hırs sebebiyle fakr-ı hale düşmeleri ve çok aptal ve iktidarsızların, fıtrî kanaatkârâne vaziyetleriyle zenginleşmeleri katî bir surette ispat eder ki, rızk-ı helâl, acz ve iftikara göre gelir, iktidar ve ihtiyar ile değil. Belki o rızk-ı helâl, iktidar ve ihtiyar ile mâkûsen mütenasiptir. Çünkü, çocukların iktidar ve ihtiyarı geldikçe rızkı azalır, uzaklaşır, sakilleşir. اَلْقَنَاعَةُ كَنْزٌ لاَ يَفْنَى -1- hadisinin sırrıyla, kanaat bir define-i hüsn-ü maişet ve rahat-ı hayattır. Hırs ise, bir maden-i hasâret ve sefalettir.

ÜÇÜNCÜ NETİCE: Hırs, ihlâsı kırar, amel-i uhreviyeyi zedeler. Çünkü, bir ehl-i takvânın hırsı varsa, teveccüh-ü nâsı ister. Teveccüh-ü nâsı mürâât eden, ihlâs-ı tâmmı bulamaz. Bu netice çok ehemmiyetli, çok câ-yı dikkattir.

Elhasıl, israf, kanaatsizliği intaç eder. Kanaatsizlik ise, çalışmanın şevkini kırar, tembelliğe atar, hayatından şekvâ kapısını açar, mütemadiyen şekvâ ettirir. Haşiye Hem ihlâsı kırar, riyâ kapısını açar. Hem izzetini kırar, dilencilik yolunu gösterir.


Lem'alar[/TAVSIYE]
 

Huseyni

Müdavim
Her ne kadar yiyecek ve su şıkkı işaretlenmemişse de, ülkemizdeki özellikle ekmek israfı verileri çok yüksek.

Dünyada bir dilim ekmeği bulamayan o kadar çok insan varken bu verileri paylaşmakta fayda görüyorum..


Açlık "Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması" sonuçlarına göre tüm kesimlerin ortak kanaati; temel gıda olan ekmeğin çöpe atılmasının en kötü davranışlardan biri olarak görülmesidir. Araştırma, ekmek israfının kötü niyetten ziyade "ihmal ve bilgisizlikten" kaynaklandığını ortaya koymuştur.


Araştırmada, ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul edilmektedir. Zira ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmesi için un ve ekmek üretimi sürecinde yapılan işlemler; emek, maliyet ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendirilmektedir.


Ekmeği çöpe atmanın sadece ekonomik açıdan değil her açıdan israf olduğu toplumun tüm kesimlerince zaten bilindiği, ancak uygun saklama ve tüketme yöntemleri konusunda bir bilgilendirme ihtiyacı bulunduğu vurgulanmaktadır.



Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de;


Ekmek üretimi; günde 25.295 ton, yılda 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 101 milyon, yılda 37 milyar adettir.


Ekmek tüketimi; günde 23.809 ton, yılda 8,7 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 95 milyon, yılda 35 milyar adettir.


Ekmek israfı; günde 1.486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir.


İsraf oranı; üretilen toplam ekmeğin % 5,9’u israf edilmektedir.


Bir günde israf edilen toplam 6 milyon adet ekmeğin;



  • 3 milyonu fırınlarda (% 51,4),
  • 2,3 milyonu hanelerde (% 37,9),
  • 0,6 milyonu kurumlarda; personel ve öğrenci yemekhaneleri, lokanta ve oteller (% 10,7) israf edilmektedir.

Araştırma kapsamında görüşülen farklı kitlelerin temsilcileri, ekmek israfının ana nedeni olarak;



  • Ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınmasını,
  • Yemekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulmasını,
  • Fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılmasını,
  • Ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesini,
  • Bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasını göstermişlerdir.

İsrafın önlenmesi bakımından;



  • Yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması,
  • Fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi,
  • Ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi,
  • Ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi,
  • Bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi,
  • Hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin yerleştirmesi, konularında gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanmaktadır.


Ekmek İsraf Etme
 
Üst