Haftanın Konusu 8 - Yaz Tatili Tavsiyeleri

Huseyni

Müdavim
Esselamün aleyküm..

İlk ve ortaöğretim ve lise talebeleri için uzun bir tatil süreci başladı..

Bu süreç hem öğrenciler, hem de veliler olarak nasıl değerlendirilmeli ?

Nasıl programlar yapılmalı ?

Konu hakkındaki deneyim ve tecrübelerimizi paylaşalım ve istifadeli bir tatil dönemi geçirelim inşaallah..

Selam ve dua ile..

Kýrýk Testi

Well-known member
Malesef günümüzde halen yaz tatiline gûvenerek çocuk yetiştiren aileler var.. Konu güzel bir konu inşaallah faydalı da olur ama şu da bir gerçek bakıyosunuz 10 -15 yaşına gelmiş çocukların ne namazı ne de abdesti biliyorlar.. Asıl mesele Rabblerini tanımıyolar ne kadar sevildiklerini bilmiyorlar ve siz Rabbini tanımayan bir çocuğa ibadetleri nasıl sevdirebilirsiniz.. O yaşa kadar gelmiş bir çocuğu bir camiye veya kursa vs. yollasanız o çocuktan almak istediğiniz asla beklediğiniz gibi olamaz sadece tatil bitene kadar sürer sonra bildiği gibi devam eder.. Bütün bir sene tatil gibi geçmeli.. Bu iş sadece cumadan cumaya veya ramazan dan ramaza müslüman olmaya benzer..

Huseyni

Müdavim
Malesef günümüzde halen yaz tatiline gûvenerek çocuk yetiştiren aileler var.. Konu güzel bir konu inşaallah faydalı da olur ama şu da bir gerçek bakıyosunuz 10 -15 yaşına gelmiş çocukların ne namazı ne de abdesti biliyorlar.. Asıl mesele Rabblerini tanımıyolar ne kadar sevildiklerini bilmiyorlar ve siz Rabbini tanımayan bir çocuğa ibadetleri nasıl sevdirebilirsiniz.. O yaşa kadar gelmiş bir çocuğu bir camiye veya kursa vs. yollasanız o çocuktan almak istediğiniz asla beklediğiniz gibi olamaz sadece tatil bitene kadar sürer sonra bildiği gibi devam eder.. Bütün bir sene tatil gibi geçmeli.. Bu iş sadece cumadan cumaya veya ramazan dan ramaza müslüman olmaya benzer..

Haklısınız..

Hem şu da bir yanılgıdır. Hatta en çok düşülen hatalardandır. Çocğunu bir kuruma teslim etmek velev bu ister hafızlık, ister Kur'an hocalığı gibi şeyler de olsa, eğer siz de çocuğa ders verecek bir lisan-ı hal yoksa, üzerinizdeki sorumluluğu atmış olamazsınız..Sorumluluk çocuğu kursa göndermek "oh bu vazifeyi de atlattım" deyip rahat etmek değildir. Ebeveynler çocuklarına en azından büluğ çağına girene dek hem lisan-ı halle hem de nasihatle örnek olmalılar. Ki çocuklarına karşı mes'uliyetlerinden kurtulabilsinler..Aksi halde çocuğu en tesirli kurumlara da verseniz,"Anne babam beni ısrarla böyle bir yere gönderip, kendileri neden yapmıyor, önemli olsaydı onlar da yapardı" gibi düşünceler sürekli çocuğun zihnini kurcalayacaktır. Buna memleketimizde sayısız misaller gösterilebilir. Mesela anne baba "ben olamadım çocuğum olsun şöyle dinini öğrensin" gibi düşüncelerle çocuğunu imam-hatip lisalerine ya da hafızlık kurslarına yazdırıyorlar. Bunu yapan insanların birçoğu 5 vakit namazını dahi yarım yamalak kılıyor. Sonra çocuk yuvaya geri döndüğünde ya da okul bittiğinde bi bakmışınız, eski hayatını bile aratır olmuş..Eğitim on beşinden sonra değil, taa nikah kıyılırken, hatta anne baba tanışırken başlar..

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Dershane ve medreselerde başta Kur'an talimi olmak üzere fıkıh, tefsir ve hadis dersleri ile sosyal aktiviteler yapılmaktadır. Bazı organizasyonlarda sosyal aktivitelerin giderini karşılayabilecek cuzi ücretler taleb edilebiliyor. Ancak genel anlamda ücretsiz programlardır..