Ynt: İnsan kadere mi bağlıdır, yoksa hür müdür?
Allah razı olsun abi.İnsan yaptıklarında zorlanmıyor,mecbur edilmiyor bu sırasını oldukça anladım.Başka merak ettigim husus şu:
Mesela risale-i nurlarda vahidiyet,ehadiyet kavramlarıyla güneşin ziyasıyla bir iken aynı anda her şeyi kuşatmasıyla Allah ın bir iken bir çok işi bir anda yapmasına temsil getiriliyor.Bu mesele akla yakınlaştırılıyor.
Yine bu dünya memleketini yaratan Allah ikinci baki bir alemi yaratabilir mi sorusuna bir baharı yaratmak bir çiçegi yaratmak kadar Ona kolaydır denilerek haşir akla yakınlaştırılıyor.
Biryerde şöyle geçiyordu ;Allah ın eserlerine baktıgımızda o eser üzerinde bir çok isminin aynı anda tecellisini görebiliyoruz diyordu.Orada bir isim asıl iken digerleri ona tabi gözüküyor.
Öyle de Allah ın mahlukatının kaderini bilmesinde, görmesinde hangi isimleri hakimdir acaba,hangileri asıl hangileri tabidir?Bu isimler nasıl işler,temsil getirilebilinir mi acaba.Tasavvur edebilir miyiz bir nebze?Yani dagın zirvesindeki adamın,ögrencisinin notunu bilen hocanın durumu daha da açılabilir mi?