İyilikle, kötülük önlenebilir,

durmuþ göktekin

Active member
İyilikle, kötülük önlenebilir!

İyilikle, kötülük önlenebilir.Buna dair yaşadığım bir hikâye ile başlayım yazıma. Sokaktan gelen seslerimerak edip, pencereyi açıp baktım. Evimin önüne 4 erkek çocuğu oturmuş,konuşuyorlar. Ne konuştuklarını anlamadım ama dördünün de elinde sigara vardı. Biridiğerine haydı yakalım dedi. O da kibriti çıkardı, yaktı. Dördü birden sigaralarınıyanan kibrite tutup, içlerine çekmeye başladılar. Beni görmüyorlar. Üçüncükattan, onların tepesinden bakıyorum. Biri dumanı çeker çekmez öksürmeyebaşladı. Benim de yüreğime bir sızı çöktü. Bağırıp çağırsam, yaptıkları işe dahafazla sahip çıkacaklarını düşündüm. Mükâfat ile vazgeçirmek aklıma geldi. İlkdefa içtikleri hallerinden belli oluyordu. Seslendim: Çocuklar, o sigaralarıatarsanız size birer çikolata vereceğim dedim. İtiraz etmeden dördü desigaraları yere attılar. Bekleyin bir dakika deyip dolaba gittim, 4 çikolataaldım, getirdim. Haydi, bakalım kaleciliklerinizi de gösterin diyerekçikolataları tek, tek attım. Trabzon sporlu olan çikolatayı yakalayamadı.Espriyle karışık; takımı yatırdın, dedim. Okullarını sordum. Üçü ortaokul, birilise öğrencisiymiş. Kendilerine teşekkür ettim. Onlar da bana teşekkür etti. Vegittiler.

İnsan, her şey ile alakadardır.Müslüman, iyiliği emretmek, kötülükten de sakındırmak emrini Kur’andan almış.Kendinden sonraya daha güzel bir ortam bırakmak için bu emri yerinegetirmelidir. İnsan hem kendinden hem de başkalarından sorumludur. Herkesin iyilikte de, kötülükte de payıvardır. Onun için iyiliğin yayılmasına, kötülüğün de önlenmesine çalışacaktır.Bana ne deyip geçmesi, insanın kendine hakaret etmesi demektir. İnsanın yaptığıiyilik de, kötülük de yerde kalmaz. Onlar devam ettikçe onun hesabına yazılmayadevam eder. İyilik iyilikle, kötülük kötülükle artırılır. Matematikteki kuralgibi; artıların toplamı artı verir. Eksilerin toplamı yine artı verir. Onuniçin kötülüğe iyilikle mukabele etmek gerektiği söylenir. Marifet cehennemeadam doldurmak değil. Cennete adam kazanmaktır. Fitneye sebebiyet vermedenkötülük önlenmeye çalışılmalıdır.

“Tatlı dil yılanı deliğindençıkarır” demiş atalarımız. İyi muamele doğru sonuç verir. Hayatın kurallarıvar. Bu kuralların çoğu matematikteki formüllere benzer. Nasıl ki bir problemiçözerken, formüldeki elamanlar doğru yerlere konduğunda doğru sonuca ulaşılır;iyi davranışlar iyi sonuca, kötü davranışlar kötü sonuca ulaştırır. Müspetdavrandım müspet sonuca ulaştım. Ümit ederim ki bu tarz davranışlar pek çokproblemlerin çözümünde kullanılabilir. Sözünün tesirini görmek isteyen, söylediğinikendi yaşamalıdır. Bu Kur’an-i bir düsturdur. İnsan yaptıklarının yanında,yapmadıklarının da hesabını verecektir.

Kızmak, sövmek lanet okumak karşıtarafın hırsını artırır, şerrini çoğaltır. Şerre taraftarlığını kuvvetlendirir.Bunlara gösterilecek ufak tefek iltifat ve nezaket, onların hızını keser,saldırısını önler. Onlar, o iltifat ve nezaketin hazzı ile meşgul olurken yoladevam edilebilir.

Anneler ve babalar çocuklarıneğitiminde pozitif davranmalıdırlar. Pozitif davranışlar çocuklar üzerinde dahatesirli olur. Mükâfatta da, cezada da yapılacaklar söylenmelidir. Anne - babaçocuğuna yapmayacağı bir şeyi hiçbir zaman söylememeli. Mesela; kafanı kırarım,ayaklarını kırarım. Seni geberteceğim gibi sözler yersiz ve lüzumsuzdur. Çünkühiçbir zaman söylediği bu sözleri yerine getirmeyecektir. O zaman yapmayacağışeyleri söylemesi de yanlış olur. Verebileceği cezaları söylemeli. Söylediğicezayı da vermelidir. Cezadan çok mükâfat işe yarar. Yaptığı hataya karşıvereceği mükâfatı vermemesi de bir nevi ceza olabilir.

Alabileceği şeylerin sözünü vermeli.Sözünde muhakkak durmalıdır. Bunlar çocuğun şahsiyet kazanmasını, saygı vesevgisini artırır. Deveyi hendekten atlatan bir tutam ot’tur. Veren her zamankazanır. “Veren el alan elden üstün” hadisi bunu anlatır.
05.11. 2013
DurmuşGöktekin