Kendime nasihat

durmuþ göktekin

Active member
KENDİME NASİHAT

Aklımın değerini bilmeli veşükretmeliyim. Bir belgeselde seyrettim. Bir leopar yavrusunun arka sol ayağı;ağacın toprağa yakın yerindeki çatalına sıkışmış ve kalçasından kırılmış birtürlü kurtulamıyor. Annesi yanına geldi, ağzıyla dikkatlice ensesindenyakaladı, başka bir yere götürmek istedi, fakat başarılı olamadı. Yavru leoparayağından sanki ağaca bağlanmış gibiydi. Kokladı, etrafında gezindi onunlabiraz oynadı. Bu son oynaşmamız der gibi sağa sola bakındı ve yavrusunu terkedip gitti.

Bu ibretamiz manzarayı görünce aklımaaklım geldi. Aklımın en büyük sermayem olduğunu anladım. Akıl gücümü, hiçbirfiziki güçle mukayese edemem. İnsandan daha güçlü olan canlılar gerektiğindekendilerini veya yavrularını bile kurtaramazken ben aklımla dağların yerinibile değiştirebiliyorum. Çocuğum birtehlikeye düştüğünde onu kurtarmak için bin türlü çare bulabiliyorum. Akılgücümle kurtarabiliyorum. Aklımın kıymetini bilmeliyim. Ondan çokçayararlanmaya çalışmalıyım. Çünkü ben, beni yaratana karşı aklımla sorumluyum.Allah başımı akıl tacıyla taçlandırmış. Başka taçlar izafi ve geçicidir.Kâinatın sultanıyla aklımla konuşmakta ve O’na muhatap olmaktayım. Şereflerinen büyüğü bana verilmiş.

Düşüncesizlik etmemeliyim! Ahmaklaşmamalıyım!Dostluk ve yardımlaşma insanların seviyesine göredir. Cahil, gösterilendostluğu anlayamaz. Öyleyse çok okumalıyım ve cahillikten uzak durmalıyım.Cahiller, ilişkilerinde sınır tanımazlar. Kendilerine samimi davrananları zordurumda bırakırlar. Zamansız ve yersiz isteklerde bulunurlar! İlgi ve yakınlıkgöstereceğin kimselerin belirli bir düzeyi olmalı. İçinde bulunduğun ortamdasınır tanımaz olmamalısın. Senden bilgili ve sorumlu kişilerin yanındadüşünerek hareket etmelisin! Yersiz davranışlardan kaçınmalısın. İkram veiltifatlarını yerinde ve zamanında yapmalısın.

Aklın en büyük sermayendir, gücündür.Onu iyi kullandığın zaman pek çok şeyleri kazanabilirsin. Kazanmak ve kaybetmekaklını kullanmayla büyük çapta ilgilidir. Düşünürsen kazandıklarından faydagörürsün. Aklın olmasaydı kazandıklarının hiçbirinin değeri olmazdı. Yaratılmışne varsa hepsi aklınla değerlenir.

Akıl alınıp satılan bir meta değildir.Aklınla yaptığını hiçbir şeyle yapamazsın! Dengeyi onunla kurar, tercihlerinionunla yapabilirsin. Aklını geliştirmek için bir uğraşın ve anlayışın olsun.Bulunduğun toplumu yorumlamaya çalış. Yaşadıklarından ders al, yanlışlıklarınaengel ol. Ne kadar yaşlansan da yanlışlıklar yapabilirsin.

Aklın yaşa bağlı değil. Öyle olsaydıen akıllı kişiler yaşlılar olurdu. Akıl pazara çıkarılmış, herkes dönüp kendiaklını almış. Başkalarının aklından faydalanmak akıllılık alametidir. Senkendini kendi gözünle değil, başkalarının gözüyle görmeye çalış! Düşünmedenkonuşma! Düşünmeden konuşmak, nişan almadan tetiğe basmaya benzer. Attığınkurşunun nereye gideceği belli olmaz. Akıllı düşünerek konuşur, akılsızdüşünmeden konuşur. Akılsız başın cezasını ayaklar çeker. Düşünmeden yapılanişlerin ve konuşmaların cezasını yine sen ve yakınların çeker.

Aklın yolu bir olmasına rağmen, akıl,herkeste farklılık gösterir. O bakımdan bir başka akıldan istifade etmeye çalış.Aptal düğünden, çocuk oyundan bıkmaz. Bunların ortak yanı akıllarınıkullanamamalarıdır. Deli ile zenginin ne yapacağı belli olmaz. Akıldan uzakolanlar, olayların sonunu ve zararlarının nereye varacağını düşünmedikleri içindiledikleri gibi hareket ederler. Sen öyle yapma!

Deliye bal tattırmışlar, pazardakatran bırakmamış. Cehalet büyük hatalar yapmaya açık tutar insanı. Bilgi ilegüçlenmelisin. Yoksa küçük ikramlarla kötüye kullanırlar seni. Deliye her gündüğün bayram. Sorumluluk ve görevlerini bilmelisin. Yoksa hiçbir şeyi dert edinemez,dertlilerle dertlenemezsin. Dertler ve sevgiler paylaşılmazsa mutlulukyakalanamaz. Eşeğe cilve yap demişler, eşek tekme atmış. Görgü ve bilginiartırmalısın. Yoksa güzel davranışlarda bulunamazsın.

Rüzgâra karşı tükürme. Tükürüğünkendi yüzüne gelir. Güç yetiremediğin düşmanla uluorta mücadele etmen sanazarar verir. Böyle durumlarda konumunu, durumunu, bilgi, beceri ve gücünügözden geçirmelisin. Aksi halde kendine savaş açmış gibi olursun. Uygun olmayanyöntemlerle başarılı olunmaz. Tatsız aşa tuz neylesin, akılsız başa sözneylesin. Bir işte başarılı olmak istek ve kabiliyete bağlıdır.

Yolda giden yorulmaz. Hedefe belirlibir yol ve yöntemle ulaşılır. Gereğinden fazla güç ve para kullanmamak için herişi yolu yöntemiyle yapmalısın. Bilenlere danış, sevenlerinle dayanışma içindeol. Dünya ve ahiret işlerinde işin ehli ile buluşmaya çalış. Kendi kafana göregitme, cahillerden olma. Her işin bir yöntemi, senin de bir rehberin olsun.Böylece hayat boyu fazla yorulmaz ve zaman kaybetmezsin.

Sadece aklının şükrünü yapamazken;seni sonsuz nimetler içinde yaşatan ve hayatını devam ettirene ne yapmalısın?Benim sana son sözüm kulluk yapmalısın!..

23.05. 2013
DurmuşGöktekin

Bu alana bir cevap yazın...