Kuvvetli Bir Hafıza İçin Neler Yapmalı?
Hepimiz hafızamızdan dert yanarız. Okuduklarımızı, duyduklarımızı unutmasak hayat çok daha kolaylaşacakmış gibi gelir bize. Uzmanlara kulak verecek olursak vitamin ve mineralce zengin besinler alırsak beynimiz daha hızlı ve etkili çalışıyor, daha güçlü bir hafızaya sahip oluyoruz. İşte hafızayı kuvvetlendirmenin ve böylece hayatı kolaylaştırmanın basit yolları:
Hafıza mineralleri:
Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatır; çünkü hemoglobin azalır ve bu durumda beyne yeterince oksijen taşınmaz. Demir bakımından zengin olan karaciğer, yağsız sığır eti, kuzu eti, yumurta sarısı, koyu yeşil sebzeler, beyin, midye, ıspanak, soğan, arpa, marul, buğday ekmeği, kuru fasulye, elma, üzüm, domates, limon, portakal, şeftali, hurma, kuru erik, pekmez ve maydanoz ile çinko bakımından zengin olan yoğurt, ay çekirdeği, hindi sık tüketilmelidir.
C vitamini:
C vitamini, demirin yiyeceklerden emilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle iyi bir hafıza için C vitamini içeren turunçgiller, kivi, domates, patates, karnabahar, brokoli, kavun, çilek, incir, kırmızı ve yeşil biber tüketmek gerekir.
E vitamini:
E vitamininin antioksidan olarak beynin etkin ve verimli kullanılmasına büyük katkıları vardır. Bitkisel yağlar, yerfıstığı, ay çekirdeği ve buğday E vitamini açısından zengin besinlerdir.
B vitamini:
Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar gibi B grubu vitaminleri beyne giden oksijen miktarını artıran ve güçlü bir bellek kazandıran besinlerdir.
Badem:
Her gün 7-8 adet badem yiyin. Bunun yanında bir gece boyunca suda beklettiğiniz 7 adet bademin kabuğunu soyun ve bir bardak süt içinde kaynatın. Bu sütü günlük olarak tüketin.
Böğürtlen:
Böğürtlen yüksek miktarda antioksidan içerdiği için beynin keskinleşmesi için birebirdir.
Zihin egzersizi:
Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetlidir.
Biloba:
Aynı adlı ağaçtan elde edilen madde, damarları açıp beyne daha fazla oksijen taşır.
Tarçın ve bal:
Her gece düzenli olarak bir çay kaşığı bal içine eklenmiş tarçın yemeyi unutmayın.
Kimyon ve bal:
Yarım çay kaşığı kimyonla bir miktar balı karıştırarak günde iki defa tüketmeye çalışın.
Vücut egzersizi:
Stres hafızayı zayıflatır. Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz ise stresi azaltırken hafızanızı da güçlendirir.
Şifalı karışım:
1 çay kaşığı susam tohumu, portakaldan 30 kat fazla C vitamini içeren amla kökü tozunu ve balı karıştırarak birkaç günde bir yiyin. Hafızanızın kısa zamanda kıvraklık kazandığını göreceksiniz.
Kahve:
Kafein zihin performansını, hafıza ve konsantrasyonu artırır.
Adaçayı:
Adaçayı, zihin yorgunluğu için en iyi çaredir. Adaçayı familyasından limonun yağından elde edilen esansın da konsantrasyonu artırdığı bilinmektedir.
Yağlı balık eti:
Haftada üç kez yağlı balık veya üç gün 330 mg. balık yağı hapı, hafızayı güçlendiren ‘Omega 3’ yağ asitlerinin alınması için yeterlidir.
Sakız çiğnemek:
Sakız çiğnerken beynin öğrenme, bilgi depolama ve hafızadan sorumlu tutma ‘hippocampus’ bölümü daha iyi çalışır.
Soya:
Soyadaki doğal östrojen hafızanın gelişmesi için birebirdir.
alıntı
Hepimiz hafızamızdan dert yanarız. Okuduklarımızı, duyduklarımızı unutmasak hayat çok daha kolaylaşacakmış gibi gelir bize. Uzmanlara kulak verecek olursak vitamin ve mineralce zengin besinler alırsak beynimiz daha hızlı ve etkili çalışıyor, daha güçlü bir hafızaya sahip oluyoruz. İşte hafızayı kuvvetlendirmenin ve böylece hayatı kolaylaştırmanın basit yolları:
Hafıza mineralleri:
Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatır; çünkü hemoglobin azalır ve bu durumda beyne yeterince oksijen taşınmaz. Demir bakımından zengin olan karaciğer, yağsız sığır eti, kuzu eti, yumurta sarısı, koyu yeşil sebzeler, beyin, midye, ıspanak, soğan, arpa, marul, buğday ekmeği, kuru fasulye, elma, üzüm, domates, limon, portakal, şeftali, hurma, kuru erik, pekmez ve maydanoz ile çinko bakımından zengin olan yoğurt, ay çekirdeği, hindi sık tüketilmelidir.
C vitamini:
C vitamini, demirin yiyeceklerden emilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle iyi bir hafıza için C vitamini içeren turunçgiller, kivi, domates, patates, karnabahar, brokoli, kavun, çilek, incir, kırmızı ve yeşil biber tüketmek gerekir.
E vitamini:
E vitamininin antioksidan olarak beynin etkin ve verimli kullanılmasına büyük katkıları vardır. Bitkisel yağlar, yerfıstığı, ay çekirdeği ve buğday E vitamini açısından zengin besinlerdir.
B vitamini:
Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar gibi B grubu vitaminleri beyne giden oksijen miktarını artıran ve güçlü bir bellek kazandıran besinlerdir.
Badem:
Her gün 7-8 adet badem yiyin. Bunun yanında bir gece boyunca suda beklettiğiniz 7 adet bademin kabuğunu soyun ve bir bardak süt içinde kaynatın. Bu sütü günlük olarak tüketin.
Böğürtlen:
Böğürtlen yüksek miktarda antioksidan içerdiği için beynin keskinleşmesi için birebirdir.
Zihin egzersizi:
Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetlidir.
Biloba:
Aynı adlı ağaçtan elde edilen madde, damarları açıp beyne daha fazla oksijen taşır.
Tarçın ve bal:
Her gece düzenli olarak bir çay kaşığı bal içine eklenmiş tarçın yemeyi unutmayın.
Kimyon ve bal:
Yarım çay kaşığı kimyonla bir miktar balı karıştırarak günde iki defa tüketmeye çalışın.
Vücut egzersizi:
Stres hafızayı zayıflatır. Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz ise stresi azaltırken hafızanızı da güçlendirir.
Şifalı karışım:
1 çay kaşığı susam tohumu, portakaldan 30 kat fazla C vitamini içeren amla kökü tozunu ve balı karıştırarak birkaç günde bir yiyin. Hafızanızın kısa zamanda kıvraklık kazandığını göreceksiniz.
Kahve:
Kafein zihin performansını, hafıza ve konsantrasyonu artırır.
Adaçayı:
Adaçayı, zihin yorgunluğu için en iyi çaredir. Adaçayı familyasından limonun yağından elde edilen esansın da konsantrasyonu artırdığı bilinmektedir.
Yağlı balık eti:
Haftada üç kez yağlı balık veya üç gün 330 mg. balık yağı hapı, hafızayı güçlendiren ‘Omega 3’ yağ asitlerinin alınması için yeterlidir.
Sakız çiğnemek:
Sakız çiğnerken beynin öğrenme, bilgi depolama ve hafızadan sorumlu tutma ‘hippocampus’ bölümü daha iyi çalışır.
Soya:
Soyadaki doğal östrojen hafızanın gelişmesi için birebirdir.
alıntı