La İlahe İllallah tevhid kelimesini şartlarını maddeler halinde şu şekilde kısaca belirtebiliriz:
1-Manasını Bilmek
Allahu Tealâ şöyle buyuruyor: "Bil ki Allah'tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur." (47 Muhammed/19)
"Ancak Kelime-i Şahadetin manasını bilerek Kelime-i Şehadet getirenler bundan müstesnadır."
(43 Zuhruf/86)
"Allah, kendisinden başka ibadete layık ilah olmadığına, adaleti ayakta tutarak şahitlik etti. Melekler ve ilim sahipleri de buna şehadet ettiler. Ondan başka ibadete layık ilah yoktur. O, Aziz'dir,Hakim'dir." (3 Al-i İmran/18)
Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Kim; La ilahe illallah'ın manasını bilerek ölürse cennete girer."
İmam Nevevi bu hadisin şerhinde şöyle demektedir: “Ehli sünnetin mezhebine göre iki şehadet kelimesi ile kalbin Allah’ı bilmesi birbirine bağlıdır. Biri bulunurda diğeri olmazsa (yani ikrar veya bilgiden biri bulunmazsa) o imanın bir faydası yoktur.”
2- Şeksiz Ve Şüphesiz Manasını Kabul Etmek
Allahu Tealâ şöyle buyurmaktadır: "Allah'a ve resulüne iman eden sonra imanında asla şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad eden kimseler ancak hakkıyla iman edenlerdir. Samimi olanlar da işte bunlardır."(49 Hucurat/15)
Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:"La ilahe illallah Muhammedun Resulullah'a şehadet ederim. Şüphe etmeyerek Allah'a bu iki şehadetle kavuşan kul asla cennetten men olunmaz"
Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Ey Eba Hureyre! Bu bostanın arkasında kalbi yakinen şeksiz inanarak La ilahe illallah'a şehadet eden her kime rastlarsan onu cennet ile müjdele!"
İmam Nevevi, Müslim şerhin de Kadı Iyaz’dan şu şekilde bir alıntı nakletmektedir: “Bütün ehli sünnet mezhebine mensup selefi salihin ile muhaddis, fukaha ve ehli sünnet olan Eş’arilere göre kalben gelen bir ihlasla ve samimiyetle iki şehadet kelimesini söyleyen kimse cennete girecektir.” İmam Nevevi bu açıklamanın son derece mükemmel ve yerinde olduğunu söylemektedir.
3- Bu Kelimenin Gerektirdiği Manayı Kalbiyle Ve Diliyle Kabul Etmek
Allahu Tealâ şöyle buyurmaktadır: "Onlara ‘La ilahe illallah’ denildiği zaman kibirlenirlerdi. Deli olan bir şair için ilahlarımızı mı terk edeceğiz derlerdi." (Saffat: 35-36)
4- Hareketlerini, Davranışlarını Ve Yaşantısını La İlahe İllallah'ın Manasına Uygun Düşecek Şekilde Düzenlemek
Allahu Tealâ şöyle buyurmaktadır: "Azab size gelmeden önce Rabbinize yönelin ve O 'na teslim olun. Sonra yardım da görmezsiniz." (39 Zümer/54)
"İyilik yaparak kendisini Allah'a teslim eden ve İbrahim'in hanif dinine tabi olandan din bakımından daha iyi kim olabilir? Allah İbrahim'i bir dost edinmişti." (4 Nisa/125)
"İyilik yaparak yüzünü Allah'a çeviren kimse muhakkak sapasağlam bir kulpa sarılmıştır. Bütün işlerin sonu Allah'a döner." (31 Lokman/22)
"Hayır! Rabbine andolsun ki aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin etmedikçe iman etmiş olmazlar. Sonra haklarında verdiğin hükümden dolayı içlerinde bir sıkıntı duymadan kendilerini tamamen teslim etmedikçe iman etmiş olmazlar."(4 Nisa/65)
İbn i Kesir bu ayetin tefsirinde şöyle diyor: "Allah (c.c) kendi şerefli mukaddes zatına yemin ederek buyuruyor ki, bütün işlerde Allah ve Rasulunü hakem tayin etmedikçe hiç kimse gerçekten iman etmiş olmaz. Onun verdiği hüküm gizli ve açık her zaman bağlanılması farz olan hak ve gerçektir. Bunun içindir ki Allah (c.c); "Sonra aralarında verdiğin hükümden dolayı içlerinde bir sıkıntı duymadan kendilerini tamamen teslim etmedikçe iman etmiş olmazlar." buyurmuştur.