Marifetname??

Tarihci

Marmara Tarih
arkadaşlar aranızda Erzurumlu İbrahim Hakkı nın Marifetnamesini okuyan var mı? Okuyup okumama arasında kaldım, okuyan biri varsa okumamı tavsiye eder mi? okuyana neler katabilir?

Tarihci

Marmara Tarih
kalınlığı muhim değil de, eğer sadece kişinin boyu uzun sa şöle şöledir, burnu büyükse şuna yatkındır gibi şeylerse sırf okumayayım.. merih ne diyor peder bey? faydalı olur mu? hanne sen okudun mu hepsini?

Yeltegiyan

Elfidam
o sadece bir bölümü belki de en ünlü bölümü bana çok inandırıcı gelmiyo dar kalıplara sokmak gibi bi durum da içerik olarak tamamı elbette öyle değil.çok genel ve gzl konular var.tamamını okumadım ama sana tavsiye ettiğim gibi dikkatimi çeken kısımlarını okudum.

merih ne diyo peder beyimiz:p

HAFIZ

Well-known member
ben arada okuyorum.karışık bir kitap.insan vücudu ile ruh arasında alaka kuruyo.iki ciltten oluşuyo(bende ki) tarihçi istersen sana yollayalım yaa:):)

HAFIZ

Well-known member
ibrahim hakkı hz.Allah'a hamd ve hz.peygambere salatu selamdan sonra kıtabı yazış sebeplerini şöyle anlatıyor:
''Evvela malum olsun ki,Hak teala iki alemi beni adem için...ve anları ancak kendi ma'rifetiyçün halk eylediğin cümleye duyurmuştur..
pes hilkat-i alem ü ademden maksad-ı aksa ve matlab-ı a'la marifeti Mevladır,lakin bu devleti ebediyye ve saadeti sermediyye, ki cümleden evladır.ancak marifeti nefse merbut olup marifeti nefs dahi marifeti bedene menut olup ,marifeti beden,hem marifeti aleme mevkuf olup,marifeti alem ise ulum-i hakikiyyede ile mevsuf olduyçün,bir miktar ilm-i hey-et ve hikmetten ahz ü cem edüp,bir miktar dahi ilmi-i teşrihi ebdan ü enfüsten iltikaat ve intihab edup ,bir miktar hem ilm-i kulub-ü irfandan iktibas ve iltimas edüb lisan-i türki'ye terceme ile bu kitab-i müstetabı...te'lif ve tasnif eyledim..''

:) tarihçi bu terceme sana ait.osmanlıca .. :027:
kaynak:Erzurumlu İbrahim Hakkı MARİFETNAME 1 CİLD :D
walla yazana kadar ne çektim :011::005:

hulusi

Well-known member
yedi yıl önce okudum.Siz genel bir göz atın ilgi alanınıza giriyorsa okursunuz.manevi yönden benim gibi basiretsize çokşey vermedi.merak ettigi mevzular hakkında istifade ettim.dua ile

Tarihci

Marmara Tarih
sen yazana kadar ne çektin ben çevirene kadar neler çekerim :)

marifetname ile ilgili yeteri kadar övgü ve tavsiye gelmediği için okumadım :)

ama geçen 2 günde ibn Cevzi nin kitabül ezkiya sını okudum hem ilgi çekici ve akıcı tavsiye ederim..

HAFIZ

Well-known member
ibrahim hakkı hz.Allah'a hamd ve hz.peygambere salatu selamdan sonra kıtabı yazış sebeplerini şöyle anlatıyor:
''Evvela malum olsun ki,Hak teala iki alemi beni adem için...ve anları ancak kendi ma'rifetiyçün halk eylediğin cümleye duyurmuştur..
pes hilkat-i alem ü ademden maksad-ı aksa ve matlab-ı a'la marifeti Mevladır,lakin bu devleti ebediyye ve saadeti sermediyye, ki cümleden evladır.ancak marifeti nefse merbut olup marifeti nefs dahi marifeti bedene menut olup ,marifeti beden,hem marifeti aleme mevkuf olup,marifeti alem ise ulum-i hakikiyyede ile mevsuf olduyçün,bir miktar ilm-i hey-et ve hikmetten ahz ü cem edüp,bir miktar dahi ilmi-i teşrihi ebdan ü enfüsten iltikaat ve intihab edup ,bir miktar hem ilm-i kulub-ü irfandan iktibas ve iltimas edüb lisan-i türki'ye terceme ile bu kitab-i müstetabı...te'lif ve tasnif eyledim..''

:) tarihçi bu terceme sana ait.osmanlıca .. :027:
kaynak:Erzurumlu İbrahim Hakkı MARİFETNAME 1 CİLD :D
walla yazana kadar ne çektim :011::005:
burayı okuyan vaz geçecek biz okusakta bişey anlamayız diye :011:
no panik arkadaşlar.:Daçıklaması var ben tarihçi için yazmaya çalıştım osmanlıcasını.:dft012: ama bence zamane türkçesine göre bi daha terceme etsinler :011::D

HAFIZ

Well-known member
kaynak:Erzurumlu İbrahim Hakkı MARİFETNAME 1 CİLD
Birde bu yazının sadeleştirilmiş halini görelim..
''Cenab-ı hakk,dünya ve ahireti insan için,insanı da kendini bilsin diye yaratmıştır.Kainatın ve insanın yaratılmasından maksat Allahı bilmektir ve bu herşeyden mühimdir.Ama bu biliş insanın kendi nefsini bilmesine bağlıdır.bu ise insan bedeninin bilinmesini gerektirir,oda bütün kainatın bilinmesiyle mümkündür. işte bu sebeple bizde,astronomi,fizik,anatomi işe tasavvuf ilimlerinden bilgiler devşirip topladık ve türkçeye tercüme ederek bu kitabı yazdık ...
daha bi anlaşılır oldu :003:

Tarihci

Marmara Tarih
Birde bu yazının sadeleştirilmiş halini görelim..
''Cenab-ı hakk,dünya ve ahireti insan için,insanı da kendini bilsin diye yaratmıştır.Kainatın ve insanın yaratılmasından maksat Allahı bilmektir ve bu herşeyden mühimdir.Ama bu biliş insanın kendi nefsini bilmesine bağlıdır.bu ise insan bedeninin bilinmesini gerektirir,oda bütün kainatın bilinmesiyle mümkündür. işte bu sebeple bizde,astronomi,fizik,anatomi işe tasavvuf ilimlerinden bilgiler devşirip topladık ve türkçeye tercüme ederek bu kitabı yazdık ...
daha bi anlaşılır oldu :003:

vay Allah razı olsun beni de bu dertten kurtarmışsın :)