Hasan-ı Basrî Hazretleri zamanında bir kimsenin,bir oğlu olup o'nu bir miktar okuttuktan sonra sanata vermek ister.Fakat çocuk hiçbir sanatta devamlı çalışmaz,daima kaçarak mescitlerde ibadetle meşgul olurdu.Bu hal babasına hoş gelmez ve bir kısım ahbabı ile,oğlunun bu halini istişare ederler.Arkadaşları:"Onu evlendir,Zira dünya gâilesi başına kalır ve çaresiz olarak sanata devam eder"derler.
Babası da bu fikri münasip bularak oğlunu evlendirir.Zifaf gecesi olduğu zaman oğlu geline:
-Bizim her gece vazifemiz vardır.Onu yerine getireyim.Sonra seninle sohbet ederiz,diyerek gelinden izin ister.O da izin verir.Hemen kalkıp abdest alıp sabaha kadar namaz kılar.Hiç gelinin yanına varmaz.
Babası bu hali öğrenince,geline izin vermemesini tembih eder.Ertesi gece olunca yine geline:
-Eğer bu gece de bana izin verir de vazifemiz yerine getirirsem,yarın gece seninle sohbet ederim,diyerek yine izin alır ve namaz kılmaya başlar.
Babası bundan da haberdar olunca,gelinine izin vermemesini iyice tembih eder.Üçüncü gece o yine geline yalvarıp,bu gecede bana izin verirsen vazifemi yaparım ve üç gece tamamlanmış olur.Yarın gece ise emir senindir,diyerek o gece de izin alır ve namaza başlar.
Bu hal geline de tesir eder,inayet-i Hak yetişerek kalbi iman nuru ilşe dolar ve"Erkeklerde rahmet-i Hak'ka vasıl olan olur da,kadınlardan olmaz mı,ben de Rabbime ibadet ederim"diyerek kalkıp,abdest alır ve namaz kılmaya başlar.Efendisi namazda,tam âdap üzerine,Kur'an-ı Kerim'den cehennem ehlinin azabları hakkındaki ayet-i kerimeyi okuyunca,gelin hemen bir"Ah!"çeker ve "ALLAH için tekrar oku"der.O da aynı ayetleri tekrar okur.Gelin yine"Ah!"diye feryad ederkkendinden geçer ve yere düşer.Efendisi namazını bitirir bitirmez hemen gelinin başını dizleri üzerine alır ve su serperse de,gelin orada ruhunu teslim eder.Bunun üzerine gelini bırakır ve mihraba geçerek:
-Ey bütün sırlara vâkıf olan Rabbim,biliyorsun ki,bu gece ibadetten sonra zevcem ile sohbete ahdetmiştim.Halbuki onu vuslatın ile şereflendirdin.Benim de ruhumu kabzet ki,konuşmamız civâr-ı rahmetinde olsun,diye tazarru eder ve o da Cenâb-ı Hakk'ın rahmetine kavuşur.......
(ALLAH'IM sen bizlere de civâr-ı rahmetinde sohbet edebileceğimiz,salih ve saliha eşler nâsip eyle...Amin)