Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. (Bakara 115)

Nûrolog

Well-known member
"Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir." ayetindeki "Allah'ın yüzü" ne anlama gelmektedir?

Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah'ındır. Nereye dönerseniz Allah'ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir. (Bakara, 2/115)

"Allah'ın yüzü" ifadesi, mecazî bir anlatım olup, burada "Allah'ın rahmeti, rızası ve nimeti" demektir. Kul, tümüyle Allah'a ait olan yeryüzünün neresinde ve hangi cihetinde, ne tür bir taat ve işe girişse, Allah'ın lütuf ve rahmetini orada bulur.

Sorularla Islamiyet Editor

excel

New member
bende az bir açıklama getirmek istiyorum.
Kurtubî'nin tesbitine göre Ashâbdan Abdullah b.Amir b.Rabî'a R.A. şöyle demiştir; Bu ayet karanlık bir gecede kıbleden başka bir cihete yönelip namaz kılanlar hakkında inmiştir..Böylece ayet amelllerin niyetlere göre değer kazandığını,bilmeyerek başka bir tarafa yüz çevirip namaz kılmakla niyette bir değişiklik olmayacağını hatırlatıyor..
İbn Zeyd'in tesbitine göre bu ayet, Müslümanlar yüzlerini Beytü'l-Makdis'den çevirip
Kâbe-i Muazzama'ya yönelerek namaz kılmaya başladıkları zaman. Yahudilerin''Bunları öteden beri bulundukları kıbleden döndüren nedir.?'' demeleri üzerine inmiştir.
2/115..Doğu da Allah'ındır,batı'da.. Ne yana dönerseniz Allah'ın vechi(ilim ve kudreti,hoşnudluk ve sevabı) oradadır.Şüphesiz ki Allah'ın (ilim ve kudreti) çok geniştir ve O her seyi bilir.
(alıntı.. Tercüman)

okumak

Member
bende az bir açıklama getirmek istiyorum.
Kurtubî'nin tesbitine göre Ashâbdan Abdullah b.Amir b.Rabî'a R.A. şöyle demiştir; Bu ayet karanlık bir gecede kıbleden başka bir cihete yönelip namaz kılanlar hakkında inmiştir..Böylece ayet amelllerin niyetlere göre değer kazandığını,bilmeyerek başka bir tarafa yüz çevirip namaz kılmakla niyette bir değişiklik olmayacağını hatırlatıyor..
İbn Zeyd'in tesbitine göre bu ayet, Müslümanlar yüzlerini Beytü'l-Makdis'den çevirip
Kâbe-i Muazzama'ya yönelerek namaz kılmaya başladıkları zaman. Yahudilerin''Bunları öteden beri bulundukları kıbleden döndüren nedir.?'' demeleri üzerine inmiştir.
2/115..Doğu da Allah'ındır,batı'da.. Ne yana dönerseniz Allah'ın vechi(ilim ve kudreti,hoşnudluk ve sevabı) oradadır.Şüphesiz ki Allah'ın (ilim ve kudreti) çok geniştir ve O her seyi bilir.
(alıntı.. Tercüman)
güzel ama ayetlerin anlamı düşünülürken önce Kuranı kerimin evrenselligi göz önüne alınmalıdır bu benim düşüncem

Bu alana bir cevap yazın...