Nurlarda geçen Külli İstiğfar Ne Demektir?

memluk

Hatim Sorumlusu
Külli İstiğfar Ne Demektir?


İstiğfar: Kelime olarak Cenab-ı Hak'tan kusurlarının affedilmesini, günahlarının bağışlanmasını dilemek ve istemek manasına geliyor. Yani insanın manevi kir ve paslardan arınması için Allah’tan af dilemesi ve manevi temizlik yapması demektir.
Külli istiğfar ifadesinde ise insanın bütün maddi ve manevi kirlerinden ve paslardan arınması ve temizlenmesine işaret ediliyor. İnsanın her bir azasının ve duygusunun sevabı olduğu gibi kusuru ve günahı da vardır.
Mesela dilin kusur ve günahı batıl konuşmak ve gıybet etmek iken gözün günah ve kusuru, harama bakmak; kulağınki haram sesleri dinlemek; mideninki haram şeyleri yemektir; kalbinki mecazi şeyleri sevmesidir vesaire.
İşte insan tövbe ve istiğfar ederken hepsinden istinkaf edip kaçınması gerekir ki bu külli istiğfar şeklinde tarif edilmiştir.

Sorularla Risale
 

memluk

Hatim Sorumlusu
"Dua ve tevekkül meyelân-ı hayra büyük bir kuvvet verdiği gibi, istiğfar ve tevbe dahi meyelân-ı şerri keser, tecavüzâtını kırar."

Günahlarimiz adedince tevbe edebilenlerden oluruz insallah.

inşallah hocam .

Risale-i Nur ekser müvazeneleriyle küfür ve dalaletin dünyadaki elîm ve ürkütücü neticelerini göstermekle, en muannid ve nefisperest insanları dahi o menhus, gayr-ı meşru lezzetlerden ve sefahetlerden bir nefret verip aklı başında olanları tevbeye sevkeder. (7. Şua)
 
Üst