Okuma'ya dair sözler ..

Muvahhid1

Well-known member
Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez. Victor Hugo

Okuma zevkini kazanmayanın öğrenimi yarıda kalmıştır.. P Peacut

Okuma zevkini, Hindistan'ın hazinelerine değişmem.. E Gıbbon

Okumak bir deva, anlamak bir şifadır.. R Necdet Evrimer

Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır..Bacon

Okumak gıdadır, okuyan insanlık bilen insanlıktır.. V Hugo

Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu göreceksin ..W E Channing

Okumayı sevmek, hayattaki can sıkıcı saatleri güzel saatlerle değiştirmektir.. Montesquieu

Okunacak en büyük kitap insandır ..Hacı Bektaş Veli

Okunu hedeften öteye atan okçu, okunu hedefe ulaştıramayan okçudan daha başarılı sayılmaz.. Montaigne

Okuyabilirseniz her insan bir kitaptır.. W Ellery Channing


 

Muvahhid1

Well-known member
Bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır ..Franz Kafka

Eğer bir insan bir kitabı okuduktan sonra, onu tekrar okumaktan zevk almıyorsa, o kitabı okumuş olmasının bile hiç bir değeri yoktur ..Oscar Wilde

Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?.. Franz Kafka

Kitaplar ruhun gıdasıdır..Japon atasözü
 

Muvahhid1

Well-known member
Harika bir kitap bana onu okumakla iyi ettiğimi bilmekten daha güzel şeyler de öğretir Biraz sonra onu bir kenara bırakıp, onun verileri doğrultusunda yaşamaya başlamalıyım. Okuyarak başladığım şeyi bitirmeliyim (Henry David Thoreau)

Okumakla birikim yaparsınız ve bu birikim egeometrik olarak artar: okunan her yeni şey, okuyucunun daha önce okuduklarının üstüne yenisini inşa eder (Alberto Manguel)


Okumak zihni sadece bilgi malzemesiyle doldurur; okuduğumuzu bize mal eden düşünmedir (John Locke)

Bazı kitapların tadına bakılmalıdırdiğerleri yutulmalıdırve çok azı da çiğnenip hazmedilmelidir (Francis Bacon)

Okuyanlar iki misli daha iyi görür (Meander)

Nasıl okuyacağını bilen her insan kendini büyütme, içinde bulunduğu koşulları geliştirme, hayatını dolu, belirgin ve ilginç kılma gücünü bulur (Aldous Huxley)

İnsanoğlunun bütün yaptıkları, düşündükleri, elde ettikleri ve başından geçenler kitapların sayfalarında yatmaktadır (Cariyle)
 

Muvahhid1

Well-known member
Bir kitabın, ondan bazı şeyler çıkarıp yazabileceğimiz mülahazasıyla okunması çok iyi olur. O kitabın içinde önemli noktaları, önemli yerleri çizmek veya derkenar yapmak yahut bir hâşiye koyarak belirtmek ve sonra bir kere daha gözden geçirmek çok faydalıdır. Anlaşılması zor ve ciddi olan ağır eserleri ise üç veya beş defa okumak az sayılır. Ben bunu bir ifrat olarak görmüyorum. İnsan bir eseri her okuyuşunda aklına geleni derkenar etmelidir. Eğer gerekiyorsa veya isterse o istikamette bir şeyler de karalayabilir.

Fethullah Gülen
 

Muvahhid1

Well-known member
En iyi dostlardan birisi de kitaptır. İnsanın çevresinde mutlaka samimi arkadaşları vardır, sırdaşları vardır, sevdiği çocukluk arkadaşları vardır. Ama en güzeli kitaptır. Kitapların en güzeli Kur'an-ı Kerim'dir, Peygamber Efendimiz SAS'in hadis-i şerifleridir.

Nasıl olur da biz Allah'ın bize gönderdiği, bize hitabı olan, bize mektubu sayabileceğimiz, mele-i âlâdan Allah-u Teàlâ Hazretleri'nin bize gönderilmiş mektubu olan Kur'an-ı Kerim'i bilmeyelim? Nasıl olabilir?.. Nasıl okumayız bunu?.. Mutlaka Kur'an-ı Kerim'i öğrenmemiz lâzım!..

Nasıl olur da, Allah bir elçi olarak Peygamber Efendimiz SAS'i gönderir de, biz onun hadis-i şeriflerini takip etmeyiz, dinlemeyiz, araştırmayız, okumayız?.. Bu mümkün mü?.. Bir müslüman olarak, Allah'ı seven, Allah yoluna canını vermeye razı olan insan olarak, Rasûlüllah için göz yaşı döken, "Ah ne olur rüyama girse de, nur cemâlini görsem!" dediğimiz, Peygamber-i Zîşânımız'ın hadis-i şeriflerini öğrenmemek nasıl mümkün olur?.. Onun için, mutlaka gününüzün size uygun olan bir saatinde kitap okuyun!
(M. Esat Coşan Hocaefendi)
 

Muvahhid1

Well-known member
Eskiler bir kitaba başlarken, üç şeyi bilmenin vacip, dört şeyi bilmenin de caiz olduğunu söylerlerdi. Vacip olan şeyler:

a) Besmele (Bismillahirrahmanirrahim demek).
b) Hamdele (Elhamdülillah demek)
c) Salvele (sallallâhu aleyhi ve sellem vb. ifadelerle Peygamberimiz'e salât ü selâm okumak).

Caiz olan şeyler olarak da şunları söylerlerdi:

a) İsm-i kitap: Burada isim ile müsemma arasında münasebet var mı? Yani kitabın ismi, muhteviyatını aksettiriyor mu, gibi konular üzerinde dururlardı.

b) Fenn-i kitap: Kitap hangi daldan ve konudan bahsediyor? Veya o ilim dalının hangi yanından bahsediyor?

c) Ta'dât-ı fusûl: Kitapta meselelere kaç fasılda yaklaşılmış?

d) Tebyîn-i garaz: Bu kitabı yazmaktan maksat yani kitabın telifindeki gaye nedir?

Zannediyorum bu düşünceyi bugün de değerlendirmek mümkündür.. tabiî kitabın muhtevasında sistem söz konusu ise. Bu itibarla kitabı yukarıda ifade edilen dört bir yanıyla kavramak ve o mülâhazalar çerçevesinde anlamak, kitabı gerçekten okumak demektir. Yani isimle müsemma arasındaki münasebeti kavrama, ilgili olduğu fenne dair o kitabın yazılmasındaki espriyi anlama, sonra fasıl, mukaddime ve bölümlerinde eksik, gedik veya fazlalık olup olmadığını, nerelerde teferruata girildiğini öğrenme, kitap okumada esas olan unsurlardır. İfade ettiğimiz bu hususu Nur Risalelerini okuyan bazı ilk Nur talebelerinin gerçekleştirdiği söylenebilir.

Fethullah Gülen
 
Üst