Prof. Dr. İbrahim CANAN

genc_kalem

Okumak,Yaþamaktýr
ibrahim-canan.jpg





Prof. Dr. İbrahim Canan, 1940 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesi Küçükkarapınar köyünde doğdu. Canan, ilk öğrenimini Karaman Ermenek ve Konya’da tamamladı.

Kayseri ve Akşehir’de orta dereceli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra, 1972 yılında Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi oldu.

Uzun yıllar Paris’te eğitim gören Prof. Dr. Canan’ın en önemli eserleri arasında hadis ilminin en temel kaynağı kabul edilen ”Kütüb-ü Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi” bulunuyor.

Canan’ın makaleleri fakülte dergilerinin yanı sıra Diyanet, Hakses, İslam, İslam Medeniyeti, Zafer, Sur, İcmal, Kadın ve Aile, Altınoluk, Okul gibi dergilerde yayımlandı.

Canan, ”Resulullah’a Göre Okul ve Ailede Çocuk Terbiyesi” adlı eseriyle 1979′da Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü’nü aldı.

Akademik kariyerini hadis hocası olarak tamamlayan Prof. Dr. Canan, İlahiyat fakültelerinde öğrencilere hadis dersi verdi.

Makalelerini fakülte dergileri yanı sıra Diyanet, Hakses, İslam, İslam Medeniyeti, Zafer, Sur, İcmal, Kadın ve Aile, Altınoluk, Okul gibi dergilerde yayımladı.

Resulullah;a Göre Okul ve Ailede Çocuk Terbiyesi adlı eseriyle 1979;da Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülünü aldı.

Prof. Dr. İbrahim Canan, akademik kariyerini hadis hocası olarak tamamlamış, ilahiyat fakültelerinde öğrencilere yıllarca hadis okutmuş, sünneti öğretmiş önemli bir ilim adamı.

Hadis ilminin en temel kaynağı kabul edilen ; Kütüb-ü Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi;ni dilimize kazandıran ve okuyucunun bundan istifadesini kolaylaştıran İbrahim Canan Hoca bu sahada yazdığı birbirinden kıymetli eserlerle Türk okurunun yakından tanıdığı bir isim.

Rahmetli Canan hoca bir ilim ve fazilet ehliydi. Nur talebesiydi. Talebeliğinde Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini görmüş bir zattı. Münevver tarifine uyan bir ilim aşıkıydı. Baş eser;Kütüb-i Sitte;yi günümüz Türkçesine kazandırmıştı.

Prof. Dr. İbrahim Canan eserlerinden bazıları

Peygamberimizin Yanılması Meselesi
Resulüllah;a Göre Ailede ve Okulda Çocuk Terbiyesi
Peygamberimizin Tebliğ Metodları
Ayet ve Hadislerin Işığında Çevre Ahlakı
Hz. Peygamber’in Sünnetinde Tıp (Tıbb-ı Nebevi)
Aile Reisi ve Baba olarak Hz. Peygamber
Hadis Usulü
Kütüb-ü sitte Hadis Ansiklopedisi

ÇALIŞMA ARKADAŞLARININ GÖZÜYLE Prof. Dr. İbrahim Canan

Prof. Dr. İbrahim Canan’ın çalışma arkadaşlarından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Canan’ın hadis külliyatına, günün problemlerine çözümler bulma penceresinden bakabilen ve Hz. Muhammed’in sözlerini günümüze taşıyan değerli bir bilim adamı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Subaşı, ”Ayrıca, hoca insan olarak da bir ömür boyunca öğrencilerine anlattıklarını kendi de yaşayan, kendisiyle ve çevresiyle barışık örnek bir insandı” diye konuştu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlyas Çelebi de, Fransa’da doktorasını tamamlayan Prof. Dr. Canan’ın, iki yıl önce üniversiteden emekli olduğunu belirtti.

Çelebi, Canan’ın hadisle ilgili ilim dünyasında ciddi araştırmalar yaptığını, araştırmalarını kendi hayatında da yaşayabilen bir kişi olduğunu dile getirerek, ”Etrafında herkese güler yüzle tanınan, çalışmaktan hiç bıkmayan, çevreye duyarlı çok değerli bir bilim insanıydı” dedi.


Büyük İslam Alimi Ekim 2009 Yılında Hakka yürüdü. Cenab-ı Hakk Ebeden razı olsun, geniş ve sonsuz rahmetine garketsin inşaAllah..

Aziz Ruhlarına El-Fatiha:037::037::037:
 

genc_kalem

Okumak,Yaþamaktýr
Telif ücreti yerine Risale-i Nur gönderin demiş

Telif ücreti yerine Risale-i Nur gönderin demiş

Moral Dünyası dergisi, geçtiğimiz ay vefat eden Prof. Dr. İbrahim Canan'la ilgili ilginç bir anekdota yer verdi. Dergi tarafından verilen bilgiye göre Prof. Dr. İbrahim Canan, Moral Dünyası için yazdığı yazı karşılığında verilmek istenen telif ücretini kitap olarak talep etti.

Dergide yer verilen yazıda olay şöyle anlatıldı:

Prof. Dr. İbrahim Canan Hocamız, dergimiz için kendi ilgi alanına giren konularda yazılar kaleme almıştı. Dergi olarak yazısını yayınladığımız insanlara yaptığımız telif ödemesini kendisine ulaştırmak için telefonla aradığımda aramızda şu konuşma geçmişti:

- Hocam, dergimizde yayınlanan yazınızın telif ücretini yatırmam için bir hesap numarası verebilir misiniz acaba?

- Evladım, ilginiz için teşekkür ederim. Ama rica etsem telif miktarının yettiği kadar Nesil Yayınları'nın Risale-i Nur Külliyatı'nın en son çıkan kitabından başlamak üzere ne kadar ediyorsa o kadar risaleyi bana gönderebilir misiniz?

- Elbette hocam, hatta biz size Risale-i Nur Külliyatı'nın tamamını gönderelim.

- Hayır, telif miktarı ne kadar ediyorsa o kadar gönderin.

- Hocam, bizim hediyemiz olsun.

- O zaman lütfen ne kadar borcum kalıyorsa onu belirtiniz, hesabınıza havale edeyim.

- Hocam, rica ederim, ben arkadaşlarla görüşür telif miktarınızı külliyatı karşılayacak şekilde belirleriz.

- O zaman tamam, arkadaşlar öyle uygun görürlerse olur.



Zaman
 
Üst