Risale-i Nur sohbetlerine derslerine gitmenin ehemmiyeti nedir? ?
Bu sorunun cevabini o kadar leziz eserlerden okudum ki, kendi nacizane, eksik ve kisir kelimelerimde ifade etmem ,umarim konunun ehemmiyetine golge dusurmeyecektir.
ilk once sohbet kelimesinin , kelime manasini incelemek gerekir:
Sohbet , arapcada s-h-b- kökünden gelir, konusma; sevdigi kisilerle toplanma, onlarla yakinlik kurma, dost olma manasina gelir.
Resulu Zisan efendimizi (sas) dunya gözüyle görenlerede bu kökten gelen (Ashab) Sahabe kelimesi kullaniliyor.Bu da arkadas anlamina gelir.
Bu açidan bakinca , sohbet kelimesi daha çok zenginleserek ; dost, ona baglanma, sahip çikma anlamlarinida aliyor.
Yani Sohbet yapilan yerler , bu ortamda kisilerin toplanmasi, ayni davaya baglanip sahiplenmesi manasina geliyor.
Sahabe efendilerimizde , Resulu Zisan efendimizin sohbet arkadaslaridir.
Yani bugun yaptigimiz sohbetler , efendimizden bize kalan bir sunnettir.
Sahabei Kiram asr suresini okur oyle dagilirdi .Bir araya geldiklerinde canli ve diri bir katarlar,gozlerindeki pariltidan, yuzlerindeki isiltidan, kalplerindeki atistan, birbirlerine sevgi ve merhamet duyarlardi.
bu davada tek olmadiklarini anlarlarlar.
- kucuk bi temsili hikaye ile anlatacak olursak :
her ferdin bir yagmur damlasi oldugunu dusunun.
Bu damla etrafindakiler için birseyler yapabilmek istiyor, onlara fayda saglamak istiyor.Elindeki nurlarla insaligi aydinlatmak istiyorlar.
Fakat, nihayetinde kucuk bir damla oldugu için, bu isi basaramiyor, hatta tek basina kaldiginda, bu damla, buhar olup uçma tehlikesiyle karsi karsiya,, .
Diger damlalarla toplanip, bir araya gelip, birikinti olup, nehir denen araca binip, baraj denen yere indikleri vakit, guçleniyorlar ve tek ferdin yapamayacagi isleri yapabiliyorlar
.Bu barajda sohbet ortamidir.
Bu damlalar tek basina gelip bir seyler yapamazlarsada, bir araya gelip, barajdaki su ile (ellerindeki nur ile) insanligin temiz kalmasini sagliyorlar.
Topraga hayat vererek , yeniden hizmet sunmasina vesile oluyorlar.
yani fertler sohbet ortamlarinda bir araya gelince isiga kaynak olabiliyorlar.
___
Allahin rahmeti cemaatler üzerinedir :cemaatin önemi hadislerde belirtilmistir.
عَنْ عُمَرَ (رَضِيَ الله عَنْهُ) قَالَ النَّبِيُّ (صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ):
مَنْ أَرَادَ بُحْبوُحَةَ الْجَنَّةِ
فَلْيَلْزَمِ الْجَمَاعَةَ.
Sahabe efendilerimizin en önde gelenlerinden insanlığın yüz akı, adalet timsali Hazreti Ömer (radıyallahü anh)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) şöyle buyurmuşlardır:
Cennetin en güzel yerini isteyen kimse cemaate sımsıkı sarılsın!
(Tirmizi, Fiten, 7; Müsned, 1/26
İmam-ı Rabbani hazretleri, (Sohbetin fazileti, bütün faziletlerin üstündedir. Büyüklerin sohbetini ganimet bilmelidir) buyuruyor. Büyük zatlar, (Bu yolun temeli sohbettir) buyururdu. Günah lekeleriyle kalbi paslanan kimse, salihlerin sohbetinde bulunursa, kalbinin pası silinir, günah işlemesi zorlaşır, iyilik etme isteği artar. Sohbete giderken, her adımına sevab yazılır. Melekler, kanatlarını onun yoluna sererler. Gökteki kuşlar, yerdeki hayvanlar, denizdeki balıklar, onlar için dua ve istiğfar ederler. Müslümanlar, ü teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalbleri de, hikmet nuru ile diriltir.) [Taberani]
(İlim öğrenene, denizdeki balıklara kadar her şey istiğfar eder.) [İ. Abdilber]
(Melekler, ilim öğreneni sevdikleri için, kanatlarını onların üzerine gererler.) [İ. Abdilber]
(Bazı melekler, Hak teâlâyı ananları görünce, kanatlarıyla onları, sevgiyle sararlar. ü teâlâ, “Evet, onu da affettim. İyilerle beraber olan kötü olmaz” buyurur.) [Buhari]