Cevap: Risale - i Nurları okuyorum, ama istediğim o tahkiki imanı yakalayam
Cevap
Değerli Kardeşimiz;
Evvela, tahkiki iman ifadesi, içinde şüphe olmayan iman demek değildir. Zira şüphe imanı ortadan kaldıran ve hükmünü bozan bir şeydir. Yani iman ile şüphe ışık ile karanlık gibidir, aynı anda ve aynı ortamda bulunamazlar. İnsanın kalbinde ya iman vardır ya da inkarı netice veren şüphe vardır. Şüphe en avam iman sahibi bir adamın kalbinde bile bulunmaz.
Tahkiki iman ifadesi, var olan imanın kuvvet ve zaafı ile ilgili bir ifadedir. Yani avam bir mümin şeksiz ve şüphesiz Allah’a iman eder, ama bu imanı tahkiki yani kuvvetli olamayabilir. İmanın tahkik ve kuvvet noktasından çekirdekten ağaca kadar hadsiz mertebe ve makamları vardır. Biz imanımızı bu noktada terakki ettirmeliyiz ya da ettirmeye çalışmalıyız.
İkincisi, bu zamanda Risale-i Nurlar tahkiki imanı ve bu imanın hadsiz mertebe ve makamlarını okuyanlara bahşediyor. İmanımızı tahkiki ve kuvvetli bir şekle çevirmek için Risale-i Nurlar ile çokça meşgul olmak ve onun üzerinde tetkik ve mütalaa etmemiz kafidir. Risale-i Nurları okumuş olmak için, ya da bir ödev mantığı ile değil, tahkik ve tetkik ile okumalıyız. Üzerinde sürekli münazara ve mütalaa yapmalıyız ki, terakki daha sağlıklı, daha sağlam olsun.
Üçüncüsü, aslında Risale-i Nurlar ile meşgul olan birisi, farkında olmadan tahkiki imanı kalp ve duygularına yerleştiriyor. Ama günahlı ve gafletli ortamlar bu harika imanı ibadet noktasında göstertmiyor olabilir. Kendi haline ve hayatına bakanlar, o harika imana münasip bir ibadet ve takvayı göremeyenler; "Acaba ben bu imanı elde edemiyorum mu" diyerek endişe ve şüpheye düşebilirler. Halbuki o imanı alıyor ama çevrenin müsaitsizliğin yüzünden o imanın haşmetini gösteremiyor.
Faraza çevre müttaki ve ibadet ehli olsa idi, eski zamanlarda olduğu gibi, o imanın harika haşmetini tam görürdü ve gösterirdi. Risale-i Nurlar şarjı tam yapıyor, ama dışarıdaki toplumsal hayat o şarjı çabuk tüketiyor. Şayet o şarja kuvvet veren bir toplumsal hayat tarzı olsa idi, o zaman tahkiki iman tam tezahür edecekti.
Bu sebeple yirmi beş yıldır okuyorum, ama tahkiki imanı elde edemiyorum demek, hatalı bir bakış açısı olur kanaatinedeyiz. Risale-i Nurların kalp ve ruhlarımıza yaptığı katkıyı ve kökleşmeyi, asıl sekeratta, yani ölüm anında göreceğiz inşallah. Ama yine de imanımızı daha da tahkiki yapmak için mücadeleye devam edeceğiz, zira imanın çekirdekten ağaca kadar sayısız mertebesi vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editör