Risale-i nuru okuma ve anlama üzerine

alanyacan

Active member
Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Üzerine
Ne yazık ki bugün insanımızın en karakteristik bir yanı, okumamak ve düşünmemek. Zannediyorum, bizi verimsiz hale getiren de işte bu. İstisnaları olsa da bu bir gerçek. Bizim dünyamızın insanı senede bir kitap okumaz. Bir yerde oturup iki saat düşünmez. Türkiye’de hiç kitap okunmadığı bir dönemde Bediüzzaman yazmış ve okuyun demiş. Zira kitap okumayınca insanın insanlığını inkişaf ettirmesi zordur."(1)


Evet, 1930'lu yıllarda Hazret-i Bediüzzaman'ın Barla'da başlattığı gönüllü okuma -yazma seferberliği ve "nur mekteb-i irfanı” geleceğin araştırmacıları için ilginç bir inceleme konusu olacaktır.


Bu çalışmamızda nur risalelerini okuma ve anlama yöntemleri ile ilgili muhterem müellifin ve nur talebelerinin kanaatlerine yer vereceğiz. Çünkü anahtar hükmündeki yöntemleri bilirsek hazineyi açmamız kolaylaşacaktır. Bu çalışmayı hazırladıktan sonra piyasaya çıkan Risale-i Nur'u Okuma Ve Anlama Teknikleri(Cemil Tokpınar-Nesil Basım Yayın) adlı eseri herkese tavsiye ederim.


A-NURLARI NEDEN OKUMALIYIZ?


1-İmanımızı kurtarmak ve güçlendirmek için: Asrımız helaket ve felaketlerle dolu bir asırdır."Muhakkak insan zarardadır"(103/2) ilahi fermanına tam masadak olan 20.asır değerleri altüst etmiş, insanları zevklerinin kölesi yapmıştır. Bediüzzaman’ın ifadesiyle "fısk çamuruyla mülevves olan(2) batı medeniyeti günahı süslemiştir. Evet, "Dünyayı bir köy şekline sokan şu medeniyeti sefihe ile gaflet perdesi çok kalınlaşmıştır. Tadili büyük bir himmete muhtaçtır."(3)


Yine "tecrübe sahasına girmeyen şey ilim değildir" şeklinde özetleyebileceğimiz pozitivist felsefe korkunç bir tahribat yapmış, kalplerde bir sürü tereddüt, vesvese, vehim ve şüphe bırakmış, nicelerinin dünya ve ahiretlerini zift gibi karanlık etmiştir. Böyle bir zamanda nakilden ziyade akli delillerle ikna önem kazanmıştır. Çünkü medenilere galebe ikna iledir.


Bu konuda Risale-i Nur, Kur'an’dan ilhamen imdada yetişmiş, bir can simidi olmuş, küfür ve dalalet karşısında bocalayan insanlara hak ve hakikat yollarını göstermiş, Müslüman bir beynin inşasında çok önemli bir işlev görmüş ve görmektedir. Müellifinin ifadesiyle "neşrolunan sözler hakaik-i Kur'aniye'nin birer anahtarı ve o hakaiki inkâr etmeye çalışanların başlarına inmiş birer elmas kılınçtır."(4)


Aynı zamanda Risalelere ciddi muhatabiyet bize günahlardan korunma duygusu kazandıracak ve bizi koruyacaktır. Çünkü "ancak Kur'anın öğrettiği ve usulünü gösterdiği bir tahkiki iman iledir ki, insan gayr-i imani hallerden hicret edebilir."(5) yine "İnsan ancak imanı derecesinde gözünü haramdan koruma iradesi gösterebilir."(6)


Risalelerin ana hedefi ise, imanın muhafaza ve kuvvetlenmesidir.
 
Üst