Bu sadeleştirilmemeli meselesi birilerine cevap olacaksa elbette cevap verilmeli, ama bu şekilde cevap değilde bir açıklama niteliği olunca da bu açıklama pek yerinde olmuyor. Çünkü sadeleştirilmeli diyenlere zemin hazırlayabiliyor..
İkinci ve en önemlisi ise sadeleştirilmesine niçin gerek var? Eğer mesele anlaşılma meselesi ise Bunu Ustadımız Bediüzzaman Said Nursi yetiştirdiği talebeleri ile ve Risale-i Nurun milyonlar tellalı bu meseleyi çözmüştür..
Sadeleştirilme üzerine çok uzun metinler yazılar makaleler yazmaya gerek de yok! Bunun için iki kelime yeterli eser sahibi kendi eserinde buna müsaade etmemiştir. İyi niyetli olan hiç kimsede müsaade olmamasına rağmen cüret etmez etmemelide..
Ama bu madde pek doğru olmasa gerek verilen misal doğru ama yerinde kullanılmamış. Ustadımız Bediüzzaman Said Nursi balık tutmayı öğretmiş ama kendi eserinde kalem oynatmaya müsaade etmemiş. Bunun yerine yardımcı kaynaklar yazılabilir. Zati Ustadımız Bediüzzaman bu meseleyide sohbetler yaparak ve o zamandan bu zamana kadar her gün hemen hemen her mahallede bu eserlerin manalarının anlaşılması üzerine sohbetler yapılmaktadır.
Bir deyim vardır Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Yani bu hakikatleri anlamak isteyen zaten sadeleştirilmişi olsun veya olmasın bu hakikatleri mutlaka öğrenmek için gayret sarfedecektir.