risalenur kaç cilt????

adese

Member
Risalelerde "14 büyük kitap" şeklinde geçiyor..

Bunlardan "Muhakemat" ve "Tarihçe-i Hayat" belki hariç tutulabilir..

Ama dediğim gibi normalde 14 büyük kitap...
 

adese

Member
Çeşitli yayınevlerinin çıkardığı muhtelif tarzlarda kitaplar -maalesef- mevcut..

Bazıları altına lügat koyuyor, bazıları açıklama koyuyor.. BAzıları bir sayfa orijinal, bir sayfa izah şeklinde basıyor.. Bu şekilde sayfalar artıyor ve çoğalıyor. Tek kitap olan bazı eserler 2-3 kitap halinde basılıyor..

Bunlar sonradan yapılan ve tasvip etmediğimiz şeyler..
 

mSu

Member
Risale-i Nur'lar külliyatta geçtiği gibi 130 parça risaleden ibarettir. üstadımız hayatında risaleleri tanzim etmiş ve 14 kitap olarak neşr etmiştir..

Bediüzzaman Said Nursî Barla'da ikamete memur edilip Risale-i Nur'u te'lif ettiği seneler, yukarıda bir nebze zikrettiğimiz gibi, zerreyi dağ gibi kıymetlendiren ehemmiyetli seneler idi. Nasılki kışın dondurucu soğuğunda ve ağır şerait altında bir saatlik nöbet, bir sene ibadetten hayırlıdır; aynen öyle de: O zaman-ı müdhişede, değil yüz otuz risaleyi, belki iman ve İslâmiyete dair hakikî bir tek risale yazabilmek dahi, binler risale kıymet ve ehemmiyetinde idi.
* * *
...risale-i nur'un yüz otuz kitabının herbiri kur'an'ın bir meziyetini, bir nüktesini kati bürhanlarla ispat etmesi....
* * *
..üç aylık bir tahsili bulunan ve kırk seneden beri Kur'ân-ı Kerîmden başka bir kitapla iştigal etmeyen, yüz otuzu Türkçe, on beşi Arapça olan eserlerini telif.....
* * *
İmân ve İslâmiyetin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ve bir âlimin gizliden gizliye dahi birtek dinî eser neşredemediği fecaat devrinde, Bediüzzaman, nefyedildiği yerlerde zâlim müstebitlerin tarassudât ve tazyikâtı içinde, gizliden gizliye yüz otuz adet imânî eser telif ve neşretmiştir.
* * *
yüz otuz parça risalelerin menbaları me'hazları yalnız kur'an dır
* * *
Risale-i Nur yüz otuz risalelerinde, doğrudan doğruya hakikatın berrak vechesini bütün vuzuh ve çıplaklığıyla göstermiştir. Din-i Hak olan İslâmiyet'i ve âlem-i insaniyetin hidayet güneşi olan Kur'anın mu'cizeliğini bütün dünya efkârı müvacehesinde ve bütün fikir ve felsefe sahasında cerhedilmez kat'î deliller ile göstermiştir. Ve mantıkî hüccetlerle isbat etmiştir ki; yeryüzündeki bil'umum kemalât ve medeniyet ve terakki umdeleri, semavî dinler ve peygamberler eliyle gelmiş ve bilhassa İslâmiyet'in zuhuruyla âlem-i insaniyet, İslâm âleminin taht-ı riyasetinde cehalet gayyasından kurtulmuş ve kurtulacaktır! Felsefe ve hikmetin içerisinde görünen fazilet, menfaat-ı umumiye vesaire gibi insanî esaslar ise: Güneş'in doğmasıyla ondan yayılan ve aydınlanan gece âleminin nurları gibi, Nübüvvet güneşinin tulû'u, beşeriyetin fikir ve kalblerinde akisler ve lem'alar husule getirmiş olmasındandır. Hakikatlı felsefe ve hikmetin, fen ve san'atın üzerinde görünen bu ışıklar, Kur'an güneşinin ve Nübüvvet kandilinin âlem-i beşeriyete akislerinden ve cilvelerinden mütevelliddir.
 

Sergerdan

Well-known member
Telif kronlojisi için buraya bakabilirsiniz:

http://www.risaleinurenstitusu.org

Külliyat ordan da Telif Kronolojisini tıklayın

Üstad hazretleri Barla ya 1926 da geldigine göre ve risale-i nurlar ilk ordan yazılmaya başlandıgı için bu tarih öncesi kitaplar külliyatın içinde degil diye biliyorum

Küçük risalelerin çogu da büyük kitaplarda var gençlik rehberi,hastalar risalesi,ayet-ül kübra,küçük sözler,tesettür risalesi,hanımlar rehberi bunlar var
 
Üst