Konuya cevap cer

Allah Sabredenlerle Beraberdir deki Hikmet ve Gaye  Nedir?Hırs Neden Sebebi Hasaret Olarak Görülmüştür?Sabır Kaç  Çeşittir?


Elcevab:  Cenab-ı Hak, Hakîm ismi muktezası olarak, vücud-u eşyada bir merdivenin  basamakları gibi bir tertib vaz'etmiş. Sabırsız adam teenni ile hareket  etmediği için, basamakları ya atlar düşer veya noksan bırakır; maksud damına  çıkamaz. Onun için hırs mahrumiyete sebebdir. Sabır ise müşkilâtın  anahtarıdır ki, ELHARİSU HAİBUN HASİR * VESSABRU MİFTAHUL FEREC durub-u emsal  hükmüne geçmiştir. Demek Cenab-ı Hakk'ın inayet ve tevfiki, sabırlı adamlarla  beraberdir. Çünki sabır üçtür:


Biri:  Masiyetten kendini çekip sabretmektir. Şu  sabır takvadır, İNNALLAHE MEAL MUTTAKİN sırrına mazhar eder.


İkincisi: Musibetlere karşı  sabırdır ki, tevekkül ve teslimdir. İNNALLAHE YUHİBBUL MÜTEVEKKİLİN *  İNNALLAHE YUHİBBUS SABİRİN şerefine mazhar ediyor. Ve sabırsızlık ise Allah'tan  şikayeti tazammun eder. Ve ef'alini tenkid ve rahmetini ittiham ve hikmetini  beğenmemek çıkar. Evet musibetin darbesine karşı şekva suretiyle elbette âciz ve  zaîf insan ağlar; fakat şekva ona olmalı, ondan olmamalı. Hazret-i Yakub  Aleyhisselâm'ın İNNEMA EŞKU BESSİ VE HÜZNİ İLALLAH demesi gibi olmalı. Yani: Musibeti Allah'a şekva etmeli, yoksa Allah'ı  insanlara şekva eder gibi, 'Eyvah! Of!' deyip, 'Ben ne ettim ki, bu başıma  geldi' diyerek, âciz insanların rikkatini tahrik etmek zarardır,  manasızdır.


Üçüncü Sabır:  İbadet üzerine sabırdır ki, şu sabır onu makam-ı  mahbubiyete kadar çıkarıyor. En büyük makam olan ubudiyet-i kâmile canibine  sevkediyor.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst