satanist müzikleri dinlemek günah mıdır?

yeskaraa_571

Yeni Üye
satanist müziklerini kötü hisler düşünmeden müzik sırf güzel diye dinlemek günah midir? said nursi hazretlerine göre bir şey hissetmezse sorun değilmiş. Onları dost mu edinmiş oluruz haşa. ben normal sözlü olanlarını dinliyorum diğerlerini dinlememeli miyim? bir şey hissetmesem bile mi?

Ukbaa

Well-known member
satanist müziklerini kötü hisler düşünmeden müzik sırf güzel diye dinlemek günah midir? said nursi hazretlerine göre bir şey hissetmezse sorun değilmiş. Onları dost mu edinmiş oluruz haşa. ben normal sözlü olanlarını dinliyorum diğerlerini dinlememeli miyim? bir şey hissetmesem bile mi?
Üstad'ın müzikle ilgili görüşü şöyledir..

“Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazıları haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları iras eden (hatırlatan) sesler helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.” (İşaratü’l-İ’câz, s. 78; Sözler, s. 382, 687-688)

Yukarıdaki ifadelerde de açıkça görüldüğü gibi, meşru olan, dinlenilmesinde bir mahzur bulunmayan ses, insana ulvî hüzünleri, yani dünyanın fâniliğini, ölümün her an gelebileceğini, insanın bir gün gelip toprak olacağını, Allah korkusunu hatırlatmalı veya ilâhî aşkı, Allah sevgisini, dünya üzerinde Cenab-ı Hakk'ın güzel sanat eserlerindeki yüce isimlerinin ve sıfatlarının tecellîlerini hatıra getirmeli. Bu hisleri tahrik eden her türlü sesi dinlemek helâl ve caizdir. Fakat yetimane hüzünleri; insana ümitsizlik veren, sevdiği kimselerden ve nimetlerden ayrılmanın ıztırabını hatırlatan, insanı bedbinliğe, karamsarlığa iten; insanın şehevanî hislerine hitap eden, dinlediği zaman nefsin hoşuna giden sesler ise haramdır, dinlemek caiz değildir. (M.Paksu)

İmam Gazalî daha sonra, müziği haram kılan şeyin kendisi değil, sonradan ârız olan bazı sebepler olduğunu ifade eder, bunu da şöyle tasnif eder:

"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir."

"Şarkı ve türkünün güftesi bozuk,
İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."

yeskaraa_571

Yeni Üye
Peki mesela satanistler ama bir şarkılarında sadece acayip kötü sözler var cehennemle ilgili doğal olarak ben onu dinlemiyorum. Ama bir kaç şarkısı da normal küfür falan da bulunmayan şarkılar bunlar dinlenebilir mi?

Ukbaa

Well-known member
geçenlerde foruma bir konu açılmıştı. Bize normal gibi görünen şarkıların gizliden ters çerivip okunduğunda veya başka şekillerde insanın maneviyatını zedeleyen sözlerin bulunduğunu dair. açıktan söylese siz direk reddedersiniz, meyliniz olmaz ama yavaş yavaş empoze edildiğinde zamanla bünye buna alışır ve ruhtaki meyil artar. Biliyoruz ki satanistlik islam inancına ve ahlakına aykırı ve yaptıkları hiç bir şeyin tamamen masum olmadığına inanmıyorum. Sizin de her şekilde uzak durmanızı tavsiye ederim.

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Bu müzikleri dinlemesek çok mu şey kaybetmiş oluruz? Ya da dinlesek istidamıza çokmu tesiri olucak? İnsana verilen bütün techizat ve hissiyatlar ancak Allah için verilmiştir. Bunlar ise imanı billah, muhabbetullah ve marifetullahtır. Benim iradem sağlam bu tarz müzikler hoşuma gidiyor dinlesem bana zarar veremez denilmemeli veya geçen şekilde A'da da gördüğümüz gibi benim iradem sağlam bu diziler beni etkilemez gibi denilmemeli. Körle yatan şaşı kalkar. Kör olmasa da şaşı olma tehlikesi kesindir ve örnekleri olduğundan yaklaşılmaması tavsiye edilmiştir. Rock ve benzeri müzikleri dinleyen ile kur'anı dinleyen hiç bir olabilir mi?

Ayrıca müzik ruhun gıdası değildir. Ruhun gıdası ancak namaz iledir. İlahi olmayan müziklerin hoşa gitmesi ise ruh ile alakalı değil nefis ile alakalı olan bir hususiyettir.

Öğrencilik zamanında cemaatta kalan biri vardı, abisi onun yabancı müzik dinlememesi gerektiğini defalarca öğütlüyordu. Ancak dinlemiyor yabancı müzik dinlemekte ısrar ediyordu. Ne olacak bana ne zararı olabilirdi derdi. Bir zaman geçtikten sonra o cemaatten de ayrıldı ve büyük bir harama girdi. Müzik dinlediği için oldu diyemeyiz. Ama bunun gibi meseleleri hafife aldığından o büyük günahı işlediği ise muhtemeldir. Hafazanallah..

Bazen en ufak meseleler bizim en büyük düşmanımız olabilir..

kýrýmlý

Well-known member
Rabbimiz bize "kovulmuş şeytanın şerrinden Allah a sığınırım " de derken,biz onun adına yapılmış müzikleri dinlemek için neden müsade ararız?

Adı üzerinde satanist müzik ondan kaçmak için daha ne arıyoruz ki.
Euzubillahimineşeytanirracim diyerek o müzikten hemen uzaklaşmalı.Euzubillahimineşeytanirracim Bismillah ir rahman ir rahim de bu müziği duyunca inşallah o müziği dinleme isteğide kalmayacaktır içinde.

Gençliğimiz,harcadığımız vaktimiz bir daha geri gelmeyecek.Onun için 2-3 dakika bile olsa değerini bilmeli.Allah ın en çok sevdiği insanlar gençken ibadetlerine,sohbet meclislerine,Allah ı anmaya devam ve dikkat edenlerdir.

Allah a emanet ol.