sorumluluğumuz...

Muvahhid1

Well-known member
Evet, Kur'ân'ın dediği gibi, insan, seyyiâtından tamamen mesuldür. Çünkü seyyiâtı isteyen odur. Seyyiât, tahribat nevinden olduğu için, insan bir seyyie ile çok tahribat yapabilir, müthiş bir cezaya kesb-i istihkak eder: bir kibritle bir evi yakmak gibi.

Fakat hasenatta iftihara hakkı yoktur. Onda onun hakkı pek azdır. Çünkü hasenatı isteyen, iktiza eden rahmet-i İlâhiye; ve icad eden kudret-i Rabbâniyedir. Sual ve cevap, dâi ve sebep, ikisi de Haktandır. İnsan yalnız dua ile, iman ile, şuur ile, rıza ile onlara sahip olur.


seyyiât: kötülükler, günahlar
kesb-i istihkak: hak etme
dâi: sebep olan
kudret-i Rabbâniye: herşeyi terbiye ve idare eden Allah’ın sonsuz kudreti
rahmet-i İlâhiye: Allah’ın merhamet ve şefkati


26.Söz'den ..
 

Muvahhid1

Well-known member
[BILGI]

İrade-i cüziye-i insaniye ve cüz-ü ihtiyariyesi, çendan zayıftır, bir emr-i itibarîdir.
Fakat Cenâb-ı Hak ve Hakîm-i Mutlak, o zayıf, cüzî iradeyi, irade-i külliyesinin taallûkuna bir şart-ı âdi yapmıştır. Yani, mânen der:Ey abdim,ihtiyarınla hangi yolu istersen, seni o yolda götürürüm. Öyle ise mesuliyet sana aittir.

Teşbihte hata olmasın, sen bir iktidarsız çocuğu omuzuna alsan, onu muhayyer bırakıp Nereyi istersen seni oraya götüreceğimdesen; o çocuk yüksek bir dağı istedi, götürdün. Çocuk üşüdü yahut düştü. Elbette Sen istedin diyerek itab edip, üstünde bir tokat vuracaksın.

İşte, Cenâb-ı Hak, Ahkemül-Hâkimîn, nihayet zaafta olan abdin iradesini bir şart-ı âdi yapıp, irade-i külliyesi ona nazar eder.


26.Söz'den
Bediüzzaman Said Nursi

[/BILGI]
 

metinim

Yeni Üye
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4,5,6,7,8 açık öğretim düz lisesi soruları ve cevaplarını verin lütfen çalişalım testlerde verin çözelim soruları ve cevaplarıda olsun 2014 ve 2015 yılı
 

sempatick

New member
Değerli büyüklerim, açıklamalarınızı arapça dilinde değilde, bizim anlayacağımız türkçe dilinde ve mealinde yani açıklamalarda Türkçe kelimeler kullanırsanız biz konuyu daha iyi anlarız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst