• Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son Anonim tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #679205
    Anonim

      bu mesele hakikaten herkes bir farklı anlıyor.
      ama üstad bunun nasıl olacağını bakın nasıl izah ediyor.


      Evet Risalet-ün Nur, size mükemmel bir me’haz olabilir. Ve ondan erkân-ı imaniyenin herbirisine, meselâ Kur’an’ın Kelâmullah olduğuna ve i’cazî nüktelerine dair müteferrik risalelerdeki parçalar toplansa veya haşre dair ayrı ayrı bürhanlar cem’edilse ve hâkeza.. mükemmel bir izah ve bir haşiye ve bir şerh olabilir.Barla Lahikası ( 371 )
      #811872
      Anonim

        Buna göre ölçü ne olmalı ? Risale-i Nur’da izah üzerine başka yerlerde var. Hepsini bir değerlendirdiğimizde ortaya çıkan netice nedir ?

        #811884
        Anonim

          Bu kouda şahsi çalışmalarım mevcud.
          mesela: aile hayatına dair derlemem (müslümanın dünya cenneti aile hayatı) ve namaza dair (göz nuru namaz) gibi derlemelerimi bastırdım ve hoş oldu elhamdülillah.

          müteferrik risalelerdeki parçalar toplansa veya haşre dair ayrı ayrı bürhanlar cem’edilse ve hâkeza.. mükemmel bir izah ve bir haşiye ve bir şerh olabilir.Barla Lahikası ( 371 )

          mektubatta:
          Bu durûs-u Kur’âniyenin dairesi içinde olanlar, allâme ve müctehidler de olsalar, vazifeleri, ulûm-u imaniye cihetinde, yalnız yazılan şu Sözlerin şerhleri ve izahlarıdır veya tanzimleridir. Çünkü, çok emârelerle anlamışız ki, bu ulûm-u imaniyedeki fetvâ vazifesiyle tavzif edilmişiz. Eğer biri, dairemiz içinde nefsin enâniyet-i ilmiyeden aldığı bir hisle, şerh ve izah haricinde birşey yazsa, soğuk bir muaraza veya nâkıs bir taklitçilik hükmüne geçer. Çünkü, çok delillerle ve emârelerle tahakkuk etmiş ki, Risale-i Nur eczaları Kur’ân’ın tereşşuhâtıdır; bizler, taksimü’l-a’mâl kaidesiyle, herbirimiz bir vazife deruhte edip o âb-ı hayat tereşşuhâtını muhtaç olanlara yetiştiriyoruz.(29.mektup,6.risale)

          bu cümle nasıl olacağını izah etmektedir. yani kendinden kalem karıştırmayacaksın. tıpkı hizmet rehberi gibi olacak.

          #811891
          Anonim

            yozgati kardeşim risalelerin orjinalini değiştirmek, tasarrufta bulunmak tabiki doğru değil. Yalnız sohbet tarzındaki derslerde, hiç anlamayan birine, kendi anladığınızı anlatmanın, risaleler üzerinde kalem oynatmak anlamına gelmediğini düşünüyorum. Mesela Lahikalardaki mektupların birçoğunda da Risale-i Nur talebeleri, istifadelerini, Ondan aldıkları feyizleri Üstada yazmışlardır. İlk verdiğiniz cümledeki “mükemmel bir izah ve bir haşiye ve bir şerh olabilir.” sözünden de şunu anlıyorum. Ne kadar izah ederseniz edin, orjinali sizin anladığınızdan daha geniş bir mana teşkil eder. O yüzden risaleyi daima okuyanlar arasında sohbetler belki yüzünden okunarak yapılabilir ya da şerhleriyle izah yapılabilir. Amma ilk defa sohbete gelmiş ya da yeni yeni bu ortamlara girenlere, kendi istifadenizi sakıncası konusunda emin değilim. Öyle olsaydı Lahikalarda külliyatta yer almazdı. Mesela ben ilk cümleyi nasıl anlıyacağız diye sordum siz de anladığınız şekilde izah ettiniz, bunun gibi..

            #811900
            Anonim

              @HuSeYni 392055 wrote:

              yozgati kardeşim risalelerin orjinalini değiştirmek, tasarrufta bulunmak tabiki doğru değil. Yalnız sohbet tarzındaki derslerde, hiç anlamayan birine, kendi anladığınızı anlatmanın, risaleler üzerinde kalem oynatmak anlamına gelmediğini düşünüyorum. Mesela Lahikalardaki mektupların birçoğunda da Risale-i Nur talebeleri, istifadelerini, Ondan aldıkları feyizleri Üstada yazmışlardır. İlk verdiğiniz cümledeki “mükemmel bir izah ve bir haşiye ve bir şerh olabilir.” sözünden de şunu anlıyorum. Ne kadar izah ederseniz edin, orjinali sizin anladığınızdan daha geniş bir mana teşkil eder. O yüzden risaleyi daima okuyanlar arasında sohbetler belki yüzünden okunarak yapılabilir ya da şerhleriyle izah yapılabilir.

              Amma ilk defa sohbete gelmiş ya da yeni yeni bu ortamlara girenlere, kendi istifadenizi sakıncası konusunda emin değilim. Öyle olsaydı Lahikalarda külliyatta yer almazdı. Mesela ben ilk cümleyi nasıl anlıyacağız diye sordum siz de anladığınız şekilde izah ettiniz, bunun gibi..

              Herkes istidadı nisbetinde kendi kendine istifade eder. Aklınız herbir mes’eleyi tam anlamasa da, ruh, kalb ve vicdanınız hissesini alır. Ne kadar istifade etseniz, büyük bir kazançtır.”

              Okunan Türkçe veya Arabça bir risalenin izahı, başka bir risalede varsa, onu getirip okuyor. Risale-i Nur’daki gayet ince nükteleri derkeden basiretli âlimler de der ki: Bir âlimin yüksek bir ilmi olabilir fakat Risale-i Nur’u cemaata okurken tafsilâta girişip eski malûmatlarıyla açıklarsa; bu izahatı, Risale-i Nur’un beyan ettiği, asrımızın fehmine uygun ve ihtiyacına tam cevab veren hakikatların anlaşılmasında ve tesiratında ve Risale-i Nur’un mahiyetinin derkine bir perde olabilir.

              Bunun için, bazı lügatların manalarını söyleyerek aynen okumak daha müessir ve daha efdaldir.

              Sözler ( 772 )

              DERSTEKİ İZAHATINDA SÖZLER MECMUASINDA NASIL OLACAĞINI İZAH EDİLDİĞİNİ DE GENE BİZLER NURLARDAN OKUYORUZ.

              AMA KARDEŞİM ŞU DA VARKİ DERSTEKİ İZAHAT SÖZLÜ BİR İFADEDİR. KİTABİ İFADE İSE KALICIDIR. BİZLER DE DERSLERDE İZAHATLI OKUMAKTAYIZ. GEREKENLERİ İZAH ETMEKTEYİZ. HATTA BU KONUDA 2 DERLEME ÇALIŞMAMA DA VAR. BİRİSİ AİLE HAYATI DİĞERİ NAMAZ BU 2 ESERİ KİTAB OLARAK NEŞRETTİK ŞÜKÜR.
              BUNUN HARİCİNDE: DUA, HAC, ÖLÜM, MEHDİYET, TERÖR VE ANARŞİYE RİSALE-İ NURLA ÇÖZÜM GİBİ ESERLERİMİZDE VAR AMA MAALESEF TABEDİLMEDİ HALEN.
              BİRDE SMZLER NEŞRİYAT MEVZU FİHRİSTİ DE SÖZLER NEŞRİYAT TARAFINDAN TABEDİLDİ.

              ZATEN DERSTEKİ O İZAHATA KARŞI DEĞİLİZ. BAZI KİMSELER SADECE OKUMAYI TERCİH EDİYOR.
              bu da güzel ama yeni gelenler ise sıkılmaktadır. belkide tekrar gelmemekteler. bu sebeble izahat olmalı. mesele ders okuduğum zaman süre 45dk ise çok rahat blog ders okuyup75-80 dk okumaktayım izahat verildiği zaman sıkılmamakta derse gelenler.

              haksız mıyım?

            5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
            • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.