Yok üzmezsinizsiz nasıl anlıyorsanız nasıl kolayınıza geliyorsa öyle okuyun. Sadeleştirilmişleri okumayın yeter..
Sözlüklü yani lügatli ve açıklamalı gibi risalelerin neşri yasaklanmıştır ama okunmasına bir kayıd getirilmemiş tavsiye olarak ifade edilmiştir. Çünkü lügatsiz ve açıklamasız olan risaleler okunduğunda kişi anlamını araştıracak ve bu şekilde daha sağlam kavi bir şekilde o meseleyi öğrenmiş olacaktır.
İkinci husus ise Risale-i Nurların özelliklerinden biri de kelimeleri ardından gelen kelimeler ile açıklama ve kuvvetlendirmedir. Bu özelliğinden dolayı lugatçeye gerek kalmadan ilgili meseleden anlaşılması gerekeni anlamış oluruz. Nitekim lugatte verilen bazı kelimelerin anlamları bazı meseleleri anlatmakta ya kısır kalır ya yanlış anlam yükler halbuki meselede anlatılmak istenilen çok farklı birşey olabilmektedir.. Bunun en basit örneğini Sadeleştirilmiş Risalelerde görüyoruz ki nitekim meselelerin anlaşılmasından ziyade tahrifine sebeb olmaktadır..
Üçüncü husus ise yemeğe oturduğumuzde midemiz ne kadarını alıyorsa o kadarını yiyorsak bir kitabı okuduğumuzda da ancak kapasitemizin alabileceği kadarını anlarız tamamını bir seferde anlamak imkansızdır. Ancak azda olsa devamlı ve mütemadiyyen okuyarak bu ivmeyi yakalayabiliriz.. Onun için Risale-i Nurları bir defa okuyarak anladım demek mümkün değildir..