Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Video
014. İstikamet Misali Hazret-i Ali
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 406188" data-attributes="member: 27"><p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"><strong>Açıklayan:</strong> Muhammed emin Yıldırım</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"><strong>İyi seyirler..</strong></p> <p style="text-align: center"><strong></strong></p> <p style="text-align: center">[video=vimeo;37094275]http://vimeo.com/37094275[/video]</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"> Dersten Cümleler:</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hz. Ali'nin hayatını anlatmak hem kolay hem zordur? Peki, neden? </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Hz. Ali'nin hayatı için nakledilenler o kadar çoktur ki, başka hiçbir sahabe için böyle bir nakil olmamıştır." (Ahmed b. Hanbel) </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hz. Ali Miladi 600 yılnda Mekke'de, bir rivayete göre ise Kabe'de doğuyor; Miladi 661'de bir Ramazan gecesinde, tam tarihini de söyleyeyim, onun destan yazdığı bir tarihtir çünkü bu tarih 17 Ramazan yani bir Bedir yıldönümünde de, yaralanıyor ve dört gün sonra 21 Ramazan'da da dünyasını değiştiriyor. Miladi olarak 61, Hicri olarak 63 yıllık bir hayatın sahibidir. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Ey Ümmü Eymen! Anne yüzü hiç unutulmayacak bir yüzdür." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">·Efendimiz (sas) Hz. Ali için bir annedir. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">·"Bir deve yavrusu nasıl annesinin ardından ayrılmadan sürekli annesini takip ediyorsa, ben de Efendimiz'i annesini takip eden bir çocuk gibi hayatım boyunca takip ettim."</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Allah'ım annem Fatıma bint Esed'i affet. Kabrini genişlet!" </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Cebrail geldi ve bana annemin cennetlik olduğunu haber verdi.?" </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Ey Haticem! Ben öyle birini seçtim ki, Allah onu benim için seçmiştir." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Hind b. Ebî Hale: "Yoksa siz hissetmiyor musunuz? Ali'den Efendimiz'in kokusu geliyor." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Festekim kema ümirt/ Emrolunduğun gibi dostdoğru ol!" (Hud Süresi 112) </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">İbn Abbas: "Efendimiz'e nazil olan en ağır, en zor ayetti." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Efendimiz (sas): "Beni Hud Süresi ihtiyarlattı" demişti. Başka bir hadiste: "Hud süresi ve kardeşleri" deyip birkaç süreyi daha saymıştı. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Demek ki, Allah'ın istikamet talebi, gerçekten bu işin ne demek olduğunu bilenlerin belini kıran bir talepmiş, saçları ağartan bir talepmiş, bedenleri ihtiyarlatan bir talepmiş... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hz. Ali'nin 58 yıllık hayatını 3 temel devreye ayırabiliriz. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Devre: 5 yıl nübüvvet öncesi Efendimiz'in yanında geçirdiği devre, 23 yılda nübüvvet devresi, toplam 28 yıllık hayatının ilk devresi... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">2. Devre: Kendinden önce halife olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman dönemlerinde geçirdiği 25 yıllık hayatının orta devresi </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">3. Devre: 5,5 yıl süren hilafet yıllarının devresi yani hayatının son devresi... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Devre yada ilk devre: Teslimiyet, Samimiyet, Fedakarlık ve İstikamet</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">2. Devre yada orta devre: Vahdet, Selamet, Vakar ve İstikamet</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">3. Devre yada son devre: Hakkaniyet, Adalet, Kararlılık ve İstikamet</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hak yolda, hakka yaraşır bir biçimde durabilmek, yürüyebilmektir. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">İstikamet Allah'ın hayata çaktığı çividir. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Vallahi gaybin perdeleri açılsa benim imanımdan zerre miktarı bir şey değişmez." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Enes b. Malik: “Peygamber (sas) pazartesi günü peygamber olarak görevlendirildi. Salı günü ise Ali ile birlikte namaz kıldı.” (Tirmizi, 3974) </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Mekke'de...</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hicret Gecesi'nde... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bedir'de... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Mus'ab b. Sa'd der ki: "Bedir günü Hz. Ali, sanki ağaçtan meyve düşürür gibi düşman askerlerinin kafalarını yere düşürüyordu."</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Uhud'da... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hendek'te... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">“Ya Rabbi! Uhud’un meydanına amcam Hamza’yı gönderdim, geri gelmedi; sen Ali’yi bana geri gönder” dedi. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">"Onu tam öldüreceğim sırada yüzüme tükürdü. O anda çok sinirlendim. Eğer o sinirle onu öldürseydim, belki onu nefsim için öldürmüş olacaktım. Bundan dolayı dışarı çıktım, sinirlerimi yatıştırdım, kendimi yapacağım işin Allah için olduğuna ikna ettim, öylece onu öldürdüm." </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Beni Kurayza'da...</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hudeybiye'de... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hayber'de.. </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Tebuk'da... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Sıffın'da... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hz. Ali için kalemden dökülenler...</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">BİR EL</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Fatıma'nın[1] evinden, Hatice'nin[2] evine</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hatice'nin evinden, Fatıma'nın[3] evine....</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Uzat elini Ey Ali, insanlığın en hayırlısının eline </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Yürü Fatıma'nın evinden, Hatice'nin evine </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Duy Muhammedü'l-Emin'in emniyet dağıtan nefesini</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Öyle birini seçtim ki, Allah onu benim için seçmiştir diyen sesini</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bir pazartesi günü açılmış semanın kapıları </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Cebrail getirmiş, dirilten mesajları </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Salı günü kıyama durmuş, yeryüzünün iki şereflisi</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Secdede onlara yetişmiş Ehl-i Beyt'in efendisi </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Kabe'nin avlusunda oturan bir yabancı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Gifar kabilesinden hakikati arayan bir avcı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Adı Ebu Zer, o; tek başına bir ümmet </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Ali'nin daveti, Erkam'ın evi ve arkasından gelen şehadet </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Safa tepesinden yükselen nebevî bir seda</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">La deyin, felaha erin diyen bir nida </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Sessizliğe mahkum etmemek için havaya kalkacak bir el </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bir ömür inmeyecek ve hep ben diyecek o el </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Akabenin zorlu yollarından Yesrib'e uzanan davet</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bu davanın her mensubunun kaderidir hicret</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Ali, Peygamber'in yatağına Lebbeyk deyip uzanacak</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hayatının en güzel uykusunu o gece yakalayacak </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Medine'de medeniyetin temelleri atılacak </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">İhlas ve samimiyetle terler, taşlara kavuşacak </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Evini, barkını terk edip gelen muhacirler </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Destan üzerine destan yazacak kardeşler edinecekler </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Her Mekkeli, bir Medinelinin kardeşi kılınıyor </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">İsimler söylenince yüzlerde sevinçler beliriyor </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Boynu bükük, gözü yaşlı Ali, hani benim nasibim deyince </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Sen benim dünya-ahiret kardeşimsin diyor Kutlu Nebi güzelce </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Üç korkusuz aslan Bedrin meydanına yürüyor </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Adımları naraları, düşmanın ödünü koparıyor </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Kılıçlar kırılıyor o gün birer birer Ali'nin elinde</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Küfrün önderleri yıkılıyor, her biri bir yerde </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bedrin arkasından atılıyor Ehli Beyt'in temelleri </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Ali, Fatıma'ya kavuşuyor, Allah veriyor meyveleri </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hasan, Hüseyin, Muhassin, o evin erkek çocukları </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Zeynep ve Ümmü Gülsüm kutlu hanenin kızları </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Uhud günü talihsiz bir mızrak Hamza'yı deviriyor</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">O gün bir bir yiğitler, şehadet şerbetini yudumluyor </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Ali gözyaşları içinde Peygamberin huzurunda </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Diyor ki; gelmeyecek mi bana, o güzel yüzlü sevda </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Bekle ey Ali! O müjde sana da kavuşacak </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Başından akan kanlar, sakalını boyayacak </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Sevenler etrafında, dökerlerken gözyaşları</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Göreyim o gün senin, göstereceğin sabrı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hendek'de devirecek yiğidim, bin savaşçıya bedel Amrı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hudeybiye'de silmeyecek, yoluna kurban olduğu adı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">O Hayber'in hem Murtazası, hem Haydarı Kerarıdır </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Harun Musa'ya ne ise o da Nebi'ye aynıdır </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Efendimiz Refik-i Al'â'ya, ondan razı olarak gidecek</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Altı ay geçmeden Fatıma'da babasına yürüyecek </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Asıl o zaman Ali, yetim olarak kalacak ortada</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Yine de kuşanacağı elbise sabır olacak o anda</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Halifeler dönemi Ali'nin imtihan sahası </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Hakkı ile ödeyecek, vahdet onun şiarı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Ne zaman zorda kalsa Ebu Bekir, Ömer ve Osman </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Derler ki:Yetiş Hasan'ın babası, yoksa sonumuz hüsran </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000"></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Tarihler Ali'nin hilafet günleridir </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Yol uzun, düşman hileli, dostlar cahildir </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">O, ilim şehrinin kapısı, zor zamanların ve zor işlerin adamı </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">Yinede istikamet, istikamet, istikamet onun feryadı... </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">--------------------------------------------------------------------------------</span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">[1] Hz. Ali'nin annesi Fatıma bint Esed </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">[2] Müminlerin annesi Hz. Hatice </span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: #000000">[3] Efendimiz (sas) kızı Hz. Fatıma </span></span></p> <p style="text-align: center"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 406188, member: 27"] [CENTER] [B]Açıklayan:[/B] Muhammed emin Yıldırım [B]İyi seyirler.. [/B] [video=vimeo;37094275]http://vimeo.com/37094275[/video] [FONT=Tahoma][COLOR=#000000] Dersten Cümleler: Hz. Ali'nin hayatını anlatmak hem kolay hem zordur? Peki, neden? "Hz. Ali'nin hayatı için nakledilenler o kadar çoktur ki, başka hiçbir sahabe için böyle bir nakil olmamıştır." (Ahmed b. Hanbel) Hz. Ali Miladi 600 yılnda Mekke'de, bir rivayete göre ise Kabe'de doğuyor; Miladi 661'de bir Ramazan gecesinde, tam tarihini de söyleyeyim, onun destan yazdığı bir tarihtir çünkü bu tarih 17 Ramazan yani bir Bedir yıldönümünde de, yaralanıyor ve dört gün sonra 21 Ramazan'da da dünyasını değiştiriyor. Miladi olarak 61, Hicri olarak 63 yıllık bir hayatın sahibidir. "Ey Ümmü Eymen! Anne yüzü hiç unutulmayacak bir yüzdür." ·Efendimiz (sas) Hz. Ali için bir annedir. ·"Bir deve yavrusu nasıl annesinin ardından ayrılmadan sürekli annesini takip ediyorsa, ben de Efendimiz'i annesini takip eden bir çocuk gibi hayatım boyunca takip ettim." "Allah'ım annem Fatıma bint Esed'i affet. Kabrini genişlet!" "Cebrail geldi ve bana annemin cennetlik olduğunu haber verdi.?" "Ey Haticem! Ben öyle birini seçtim ki, Allah onu benim için seçmiştir." "Hind b. Ebî Hale: "Yoksa siz hissetmiyor musunuz? Ali'den Efendimiz'in kokusu geliyor." "Festekim kema ümirt/ Emrolunduğun gibi dostdoğru ol!" (Hud Süresi 112) İbn Abbas: "Efendimiz'e nazil olan en ağır, en zor ayetti." Efendimiz (sas): "Beni Hud Süresi ihtiyarlattı" demişti. Başka bir hadiste: "Hud süresi ve kardeşleri" deyip birkaç süreyi daha saymıştı. Demek ki, Allah'ın istikamet talebi, gerçekten bu işin ne demek olduğunu bilenlerin belini kıran bir talepmiş, saçları ağartan bir talepmiş, bedenleri ihtiyarlatan bir talepmiş... Hz. Ali'nin 58 yıllık hayatını 3 temel devreye ayırabiliriz. Devre: 5 yıl nübüvvet öncesi Efendimiz'in yanında geçirdiği devre, 23 yılda nübüvvet devresi, toplam 28 yıllık hayatının ilk devresi... 2. Devre: Kendinden önce halife olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman dönemlerinde geçirdiği 25 yıllık hayatının orta devresi 3. Devre: 5,5 yıl süren hilafet yıllarının devresi yani hayatının son devresi... Devre yada ilk devre: Teslimiyet, Samimiyet, Fedakarlık ve İstikamet 2. Devre yada orta devre: Vahdet, Selamet, Vakar ve İstikamet 3. Devre yada son devre: Hakkaniyet, Adalet, Kararlılık ve İstikamet Hak yolda, hakka yaraşır bir biçimde durabilmek, yürüyebilmektir. İstikamet Allah'ın hayata çaktığı çividir. "Vallahi gaybin perdeleri açılsa benim imanımdan zerre miktarı bir şey değişmez." Enes b. Malik: “Peygamber (sas) pazartesi günü peygamber olarak görevlendirildi. Salı günü ise Ali ile birlikte namaz kıldı.” (Tirmizi, 3974) Mekke'de... Hicret Gecesi'nde... Bedir'de... Mus'ab b. Sa'd der ki: "Bedir günü Hz. Ali, sanki ağaçtan meyve düşürür gibi düşman askerlerinin kafalarını yere düşürüyordu." Uhud'da... Hendek'te... “Ya Rabbi! Uhud’un meydanına amcam Hamza’yı gönderdim, geri gelmedi; sen Ali’yi bana geri gönder” dedi. "Onu tam öldüreceğim sırada yüzüme tükürdü. O anda çok sinirlendim. Eğer o sinirle onu öldürseydim, belki onu nefsim için öldürmüş olacaktım. Bundan dolayı dışarı çıktım, sinirlerimi yatıştırdım, kendimi yapacağım işin Allah için olduğuna ikna ettim, öylece onu öldürdüm." Beni Kurayza'da... Hudeybiye'de... Hayber'de.. Tebuk'da... Sıffın'da... Hz. Ali için kalemden dökülenler... BİR EL Fatıma'nın[1] evinden, Hatice'nin[2] evine Hatice'nin evinden, Fatıma'nın[3] evine.... Uzat elini Ey Ali, insanlığın en hayırlısının eline Yürü Fatıma'nın evinden, Hatice'nin evine Duy Muhammedü'l-Emin'in emniyet dağıtan nefesini Öyle birini seçtim ki, Allah onu benim için seçmiştir diyen sesini Bir pazartesi günü açılmış semanın kapıları Cebrail getirmiş, dirilten mesajları Salı günü kıyama durmuş, yeryüzünün iki şereflisi Secdede onlara yetişmiş Ehl-i Beyt'in efendisi Kabe'nin avlusunda oturan bir yabancı Gifar kabilesinden hakikati arayan bir avcı Adı Ebu Zer, o; tek başına bir ümmet Ali'nin daveti, Erkam'ın evi ve arkasından gelen şehadet Safa tepesinden yükselen nebevî bir seda La deyin, felaha erin diyen bir nida Sessizliğe mahkum etmemek için havaya kalkacak bir el Bir ömür inmeyecek ve hep ben diyecek o el Akabenin zorlu yollarından Yesrib'e uzanan davet Bu davanın her mensubunun kaderidir hicret Ali, Peygamber'in yatağına Lebbeyk deyip uzanacak Hayatının en güzel uykusunu o gece yakalayacak Medine'de medeniyetin temelleri atılacak İhlas ve samimiyetle terler, taşlara kavuşacak Evini, barkını terk edip gelen muhacirler Destan üzerine destan yazacak kardeşler edinecekler Her Mekkeli, bir Medinelinin kardeşi kılınıyor İsimler söylenince yüzlerde sevinçler beliriyor Boynu bükük, gözü yaşlı Ali, hani benim nasibim deyince Sen benim dünya-ahiret kardeşimsin diyor Kutlu Nebi güzelce Üç korkusuz aslan Bedrin meydanına yürüyor Adımları naraları, düşmanın ödünü koparıyor Kılıçlar kırılıyor o gün birer birer Ali'nin elinde Küfrün önderleri yıkılıyor, her biri bir yerde Bedrin arkasından atılıyor Ehli Beyt'in temelleri Ali, Fatıma'ya kavuşuyor, Allah veriyor meyveleri Hasan, Hüseyin, Muhassin, o evin erkek çocukları Zeynep ve Ümmü Gülsüm kutlu hanenin kızları Uhud günü talihsiz bir mızrak Hamza'yı deviriyor O gün bir bir yiğitler, şehadet şerbetini yudumluyor Ali gözyaşları içinde Peygamberin huzurunda Diyor ki; gelmeyecek mi bana, o güzel yüzlü sevda Bekle ey Ali! O müjde sana da kavuşacak Başından akan kanlar, sakalını boyayacak Sevenler etrafında, dökerlerken gözyaşları Göreyim o gün senin, göstereceğin sabrı Hendek'de devirecek yiğidim, bin savaşçıya bedel Amrı Hudeybiye'de silmeyecek, yoluna kurban olduğu adı O Hayber'in hem Murtazası, hem Haydarı Kerarıdır Harun Musa'ya ne ise o da Nebi'ye aynıdır Efendimiz Refik-i Al'â'ya, ondan razı olarak gidecek Altı ay geçmeden Fatıma'da babasına yürüyecek Asıl o zaman Ali, yetim olarak kalacak ortada Yine de kuşanacağı elbise sabır olacak o anda Halifeler dönemi Ali'nin imtihan sahası Hakkı ile ödeyecek, vahdet onun şiarı Ne zaman zorda kalsa Ebu Bekir, Ömer ve Osman Derler ki:Yetiş Hasan'ın babası, yoksa sonumuz hüsran Tarihler Ali'nin hilafet günleridir Yol uzun, düşman hileli, dostlar cahildir O, ilim şehrinin kapısı, zor zamanların ve zor işlerin adamı Yinede istikamet, istikamet, istikamet onun feryadı... -------------------------------------------------------------------------------- [1] Hz. Ali'nin annesi Fatıma bint Esed [2] Müminlerin annesi Hz. Hatice [3] Efendimiz (sas) kızı Hz. Fatıma [/COLOR][/FONT] [/CENTER] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Video
014. İstikamet Misali Hazret-i Ali
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…