Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
2. Bölüm - 2. FASIL: İnsanların İslâmî Ameller Üzerine Biat Etmeleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 250099" data-attributes="member: 27"><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><strong>2. FASIL: İNSANLARIN İSLÂMÎ AMELLER ÜZERİNE BİAT ETMELERİ</strong></span> <span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><strong> Beşir b. el-Hasâsiyye’nin İslâmî Ameller, Zekat ve Cihat Üzerine Biat Etmesi</strong></span> <span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'">- Beşir b. el-Hasâsiyye şöyle anlatıyor: Biat etmek için Hz. Peygamber’e gittim ve ona </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'">‘Benden hangi şeyler üzerine biat alacaksın yâ Rasûlallah?’ dedim. Hz. Peygamber mübârek ellerini uzatarak şöyle buyurdular: </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'"><em> ‘Allah’tan başka ilah olmadığına, O’nun tek ve ortaksız olduğuna, Muhammed’in de Allah’ın kulu ve Rasûlü olduğuna şehâdet edeceksin. Namazı vaktinde kılıp farz olan zekatı verecek ve Ramazan orucunu tutacaksın. Kâbe’yi ziyaret edecek ve Allah yolunda cihat edeceksin!’</em> Bunun üzerine ben şöyle cevap verdim: </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'">‘Ey Allah’ın Rasûlü! İkisi hâriç hepsini yerine getiririm. Allah’a and içerim ki benim dokuz yaşından oniki yaşına kadar develerim vardır. Bunlar hem ailemizin süt ihtiyacını karşılıyor ve hem de binek hayvanı olarak kullanılıyorlar. Bunlardan nasıl zekat veririm. Cihada gelince, ben korkak bir kişiyim. Denildiğine göre kim savaşa katılır da sırtını düşmana çevirirse, o, Allah’ın gazabını haketmiş olur. Bense savaşa katıldığımda düşmandan kaçarak Allah’ın gazabına uğramaktan korkuyorum’. Bunun üzerine Hz. Peygamber elimi tutup sallayarak şöyle buyurdular: </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span><span style="font-family: 'Verdana'"><em>‘Ey Beşir! Zekat yok, cihat yok! Peki sen ne ile cennete gideceksin?’</em> Bunun üzerine Hz. Peygamber’e </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span><span style="font-family: 'Verdana'">‘Ey Allah’ın Rasûlü! Elini uzat, sana biat edeceğim!’ dedim. O da elini uzattı. Ben de bütün bunlar üzerine ona biat ettim.<span style="font-family: 'Times New Roman'">[1]</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: red">________________________________</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"></span></span> <span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> <span style="font-family: 'Times New Roman'">[1]</span> Kenz VII/12 (Hasan b. Süfyan, Taberani Esvat’ında, Ebu Nuaym, Hakim, Beyhaki ve İbn Asakir rivayet etmişlerdir); Heysemi I/42 (Hadisi İmam Ahmed’in de rivayet ettiğini söyler).</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span> <span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 1/231.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 250099, member: 27"] [FONT=Verdana] [B]2. FASIL: İNSANLARIN İSLÂMÎ AMELLER ÜZERİNE BİAT ETMELERİ[/B][/FONT] [FONT=Verdana] [B] Beşir b. el-Hasâsiyye’nin İslâmî Ameller, Zekat ve Cihat Üzerine Biat Etmesi[/B][/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]- Beşir b. el-Hasâsiyye şöyle anlatıyor: Biat etmek için Hz. Peygamber’e gittim ve ona [/FONT] [FONT=Verdana]‘Benden hangi şeyler üzerine biat alacaksın yâ Rasûlallah?’ dedim. Hz. Peygamber mübârek ellerini uzatarak şöyle buyurdular: [/FONT] [FONT=Verdana][I] ‘Allah’tan başka ilah olmadığına, O’nun tek ve ortaksız olduğuna, Muhammed’in de Allah’ın kulu ve Rasûlü olduğuna şehâdet edeceksin. Namazı vaktinde kılıp farz olan zekatı verecek ve Ramazan orucunu tutacaksın. Kâbe’yi ziyaret edecek ve Allah yolunda cihat edeceksin!’[/I] Bunun üzerine ben şöyle cevap verdim: [/FONT] [FONT=Verdana]‘Ey Allah’ın Rasûlü! İkisi hâriç hepsini yerine getiririm. Allah’a and içerim ki benim dokuz yaşından oniki yaşına kadar develerim vardır. Bunlar hem ailemizin süt ihtiyacını karşılıyor ve hem de binek hayvanı olarak kullanılıyorlar. Bunlardan nasıl zekat veririm. Cihada gelince, ben korkak bir kişiyim. Denildiğine göre kim savaşa katılır da sırtını düşmana çevirirse, o, Allah’ın gazabını haketmiş olur. Bense savaşa katıldığımda düşmandan kaçarak Allah’ın gazabına uğramaktan korkuyorum’. Bunun üzerine Hz. Peygamber elimi tutup sallayarak şöyle buyurdular: [/FONT][FONT=Verdana][I]‘Ey Beşir! Zekat yok, cihat yok! Peki sen ne ile cennete gideceksin?’[/I] Bunun üzerine Hz. Peygamber’e [/FONT][FONT=Verdana]‘Ey Allah’ın Rasûlü! Elini uzat, sana biat edeceğim!’ dedim. O da elini uzattı. Ben de bütün bunlar üzerine ona biat ettim.[FONT=Times New Roman][1][/FONT] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT][FONT=Verdana][COLOR=red]________________________________[/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] [FONT=Times New Roman][1][/FONT] Kenz VII/12 (Hasan b. Süfyan, Taberani Esvat’ında, Ebu Nuaym, Hakim, Beyhaki ve İbn Asakir rivayet etmişlerdir); Heysemi I/42 (Hadisi İmam Ahmed’in de rivayet ettiğini söyler).[/COLOR] [/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=darkgreen]Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 1/231.[/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
2. Bölüm - 2. FASIL: İnsanların İslâmî Ameller Üzerine Biat Etmeleri
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…