Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
3. Bölüm - 7. FASIL: Bilâl B. Rebah'ın İşkencelere Göğüs Germesi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 251255" data-attributes="member: 27"><p><span style="font-family: 'Verdana'"><strong> </strong></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><strong>Bilâl’in Allah Yolunda Çektiği Eziyetler</strong></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> - Diğer müslümanlara gelince, onlara demirden yapılmış zırhlar giydirip, sonra da kendilerini güneş altına bırakırlardı. Akşam olduğunda elinde süngüsüyle Ebu Cehil onların yanına gelir, onlara küfreder ve yüzlerine tükürerek azarlardı.</span> <span style="font-family: 'Verdana'">[1]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> - Müşrikler, Bilâl’in boynuna ip takıp Mekke’nin sokaklarında gezdirirlerdi.[2]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> - Hz. Bilâl, Benî Cumah kabilesinden olan bir kadının kölesiydi. Müşrikler onu kızgın kuma yatırarak Allah’a ortak koşmasını isterlerdi. O da durmadan </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Ahad, Ahad” diyordu. Varaka b. Nevfel onun yanından geçerken </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Ahad, ahad ya Bilâl” diyor ve ekliyordu: “Andolsun, siz Bilâl’i öldürürseniz, ben onun kabrini ziyaretgâh yapacağım.”[3]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> - Varaka b. Nevfel, Bilâl’e işkence edilirken onun yanından geçiyordu. Bilâl </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Birdir, birdir” diye haykırıyordu. o da Bilâl’e uyarak </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Evet Bilâl, ehadu’n ehad Allah’tır” diyor, sonra da Varaka b. Nevfel, Umeyye b. Halef’e yönelerek “Allah’a yemin ederim, eğer Bilâl’i öldürürseniz, ben de onun kabrini ziyaretgâh yapacağım” derdi.[4]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Bu durum Hz. Ebubekir bir gün oradan geçinceye kadar devam etti. Baktı ki onlar Bilâl’e azab ediyorlar, Ümeyye’ye </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Bu fakirin hakkında Allah’tan korkmuyor musun? Ne zamana kadar ona azab edeceksin?” dedi. Ümeyye </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Sen onu yoldan çıkardın. Öyleyse âzaptan da kurtar” dedi. Hz. Ebubekir </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Benim siyah bir kölem var, bundan daha güçlü ve aynı zamanda senin dinindendir. Onu sana vereyim, sen de Bilâl’i bana ver” dedi. Ümeyye de </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Ben kabul ettim” dedi. Ebubekir de </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Öyleyse o köleyi sana verdim” dedi. Ebubekir köleyi ona vererek Bilâl’i geri aldı ve azad etti. Ebubekir, Bilâl ile beraber altı köle daha azat etti. Kendisi o zaman Mekke’den hicret etmemişti.[5]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> - Ümeyye, tam öğle zamanı kumların kızıştığı anda Bilâl’i çıkarıyor, onu sırt üstü Mekke kumlarına yatırıyordu. Sonra büyük bir taş getirmelerini emrediyor, o taşı Bilâl’in göğsüne koyuyordu. Sonra ona </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Ölünceye veya Muhammed’i inkar edip Lat ve Uzza’ya ibadet edinceye kadar böyle kalacaksın!” diyordu. Bilâl de bu durumdayken, </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Allah birdir, bir” diye bağırıyordu. Bilâl ve arkadaşlarının içinde bulundukları zorluklardan ve Ebubekir’in Bilâl’i azad etmesinden, bu yüzden de Atik lakabını almasından bahsederken, Ammar b. Yasir şu şiiri okudu:</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Bilâl ve arkadaşlarına yaptıklarından ötürü, </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Allah Teâlâ Atik’e hayırlar versin.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Ebu Cehil ile Fakih’e de gazab etsin. </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> O akşam, onların ikisi Bilâl’e </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Hiç bir akıl ve vicdan sahibinin</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Razı olmayacağı bir şekilde işkence ettiler.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Bilâl’in tek suçu ise, mahlukatın Rabb’ini birlemek ve </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> “Rabb’im Allah’tır, beni öldürürlerse öldürsünler.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Ben ölüm korkusuyla hiç bir zaman Allah’a ortak koşmam. </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Ey İbrahim’in, Yunus’un, Musa ve İsa’nın Rabb’i, .</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Beni bu zalimlerin elinden kurtar.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Galip oğullarından, insaf ve merhametten yoksun olan bu adamları, </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"> Benden sonra hiç kimseye musallat etme.”[6]</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: red"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: red">____________________________</span><span style="color: darkgreen"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> [1]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Ebu Nuaym, Hilye, s. 140</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">[2]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Tabakat, II/166; İbn Abdilber</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">[3]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> İsabe, III/624 (Urve b. Zübeyr’den)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">[4]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Sahih-i Buhari’de rivayet edildiği üzere meşhur olan, Varaka b. Nevfel’in peygamberliğin ilk yıllarında vefat etmiş olduğudur.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">[5]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Ebu Nuaym, Hilye, I/148 (Hişam b. Urve’den)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen">[6]</span></span><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Ebu Nuaym, Hilye, I/148 (İnb İshak’tan)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: darkgreen"> Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 1/279-280.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 251255, member: 27"] [FONT=Verdana][B] Bilâl’in Allah Yolunda Çektiği Eziyetler[/B] - Diğer müslümanlara gelince, onlara demirden yapılmış zırhlar giydirip, sonra da kendilerini güneş altına bırakırlardı. Akşam olduğunda elinde süngüsüyle Ebu Cehil onların yanına gelir, onlara küfreder ve yüzlerine tükürerek azarlardı.[/FONT] [FONT=Verdana][1] - Müşrikler, Bilâl’in boynuna ip takıp Mekke’nin sokaklarında gezdirirlerdi.[2] - Hz. Bilâl, Benî Cumah kabilesinden olan bir kadının kölesiydi. Müşrikler onu kızgın kuma yatırarak Allah’a ortak koşmasını isterlerdi. O da durmadan “Ahad, Ahad” diyordu. Varaka b. Nevfel onun yanından geçerken “Ahad, ahad ya Bilâl” diyor ve ekliyordu: “Andolsun, siz Bilâl’i öldürürseniz, ben onun kabrini ziyaretgâh yapacağım.”[3] - Varaka b. Nevfel, Bilâl’e işkence edilirken onun yanından geçiyordu. Bilâl “Birdir, birdir” diye haykırıyordu. o da Bilâl’e uyarak “Evet Bilâl, ehadu’n ehad Allah’tır” diyor, sonra da Varaka b. Nevfel, Umeyye b. Halef’e yönelerek “Allah’a yemin ederim, eğer Bilâl’i öldürürseniz, ben de onun kabrini ziyaretgâh yapacağım” derdi.[4] Bu durum Hz. Ebubekir bir gün oradan geçinceye kadar devam etti. Baktı ki onlar Bilâl’e azab ediyorlar, Ümeyye’ye “Bu fakirin hakkında Allah’tan korkmuyor musun? Ne zamana kadar ona azab edeceksin?” dedi. Ümeyye “Sen onu yoldan çıkardın. Öyleyse âzaptan da kurtar” dedi. Hz. Ebubekir “Benim siyah bir kölem var, bundan daha güçlü ve aynı zamanda senin dinindendir. Onu sana vereyim, sen de Bilâl’i bana ver” dedi. Ümeyye de “Ben kabul ettim” dedi. Ebubekir de “Öyleyse o köleyi sana verdim” dedi. Ebubekir köleyi ona vererek Bilâl’i geri aldı ve azad etti. Ebubekir, Bilâl ile beraber altı köle daha azat etti. Kendisi o zaman Mekke’den hicret etmemişti.[5] - Ümeyye, tam öğle zamanı kumların kızıştığı anda Bilâl’i çıkarıyor, onu sırt üstü Mekke kumlarına yatırıyordu. Sonra büyük bir taş getirmelerini emrediyor, o taşı Bilâl’in göğsüne koyuyordu. Sonra ona “Ölünceye veya Muhammed’i inkar edip Lat ve Uzza’ya ibadet edinceye kadar böyle kalacaksın!” diyordu. Bilâl de bu durumdayken, “Allah birdir, bir” diye bağırıyordu. Bilâl ve arkadaşlarının içinde bulundukları zorluklardan ve Ebubekir’in Bilâl’i azad etmesinden, bu yüzden de Atik lakabını almasından bahsederken, Ammar b. Yasir şu şiiri okudu: Bilâl ve arkadaşlarına yaptıklarından ötürü, Allah Teâlâ Atik’e hayırlar versin. Ebu Cehil ile Fakih’e de gazab etsin. O akşam, onların ikisi Bilâl’e Hiç bir akıl ve vicdan sahibinin Razı olmayacağı bir şekilde işkence ettiler. Bilâl’in tek suçu ise, mahlukatın Rabb’ini birlemek ve “Rabb’im Allah’tır, beni öldürürlerse öldürsünler. Ben ölüm korkusuyla hiç bir zaman Allah’a ortak koşmam. Ey İbrahim’in, Yunus’un, Musa ve İsa’nın Rabb’i, . Beni bu zalimlerin elinden kurtar. Galip oğullarından, insaf ve merhametten yoksun olan bu adamları, Benden sonra hiç kimseye musallat etme.”[6] [COLOR=red] ____________________________[/COLOR][COLOR=darkgreen] [1][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] Ebu Nuaym, Hilye, s. 140 [2][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] Tabakat, II/166; İbn Abdilber [3][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] İsabe, III/624 (Urve b. Zübeyr’den) [4][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] Sahih-i Buhari’de rivayet edildiği üzere meşhur olan, Varaka b. Nevfel’in peygamberliğin ilk yıllarında vefat etmiş olduğudur. [5][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] Ebu Nuaym, Hilye, I/148 (Hişam b. Urve’den) [6][/COLOR][/FONT][FONT=Verdana][COLOR=darkgreen] Ebu Nuaym, Hilye, I/148 (İnb İshak’tan) Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 1/279-280.[/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
3. Bölüm - 7. FASIL: Bilâl B. Rebah'ın İşkencelere Göğüs Germesi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…