Cevap: 3.Lem'a Dersleri_1 - "İnsan çendan fânidir; fakat bekà için halk edi
İnsanda ki beka arzusuna misal; çabucak zevale eren hiçbir şeyle insan ruhunun tatmin olmayışıdır. Mesela; yediği lezzetli bir nimet hiç bitmesin ister, sevdiği bir çiçek hiç solmasın ister, lezzet aldığı, keyif duyduğu bir anın ebedi olmasını ister, ömrü ebedi olsun ister. Hülasa: bütün zevaller, firaklar, mematlar insana elem verir. Bu da insanda ki beka arzusuna işarettir.
İnsan fıtratına derc edilmiş olan beka aşkı baki bir alemin varlığının delilidir. Madem ki sonsuz merhamet sahibi C.H. fıtratımıza beka arzusunu koymuş elbette onun gereği olan bekayı da verecektir bizlere. Bize bekayı vermek istemeseydi, içimize bekayı istemek duygusunu yerleştirmezdi. Bizim fıtratımıza beka aşkını koyup, şiddetle yüzümüzü bakiliğe çeviren C.H. daha sonra bize bekayı vermez ise merhametine,adaletine, hikmetine kısacası; bütün sıfatlarına zıt hareket etmiş olur ki haşa bu da acizlik, fakirlik, zaiflik, hulf-ül vaad kesinlikle kendisine yakışmayan Zat-ı zülcelal için mümkün değildir. Madem ki fıtratımıza bu duygu konulmuş elbette beka vardır. Ve sonsuz merhamet, hikmet, adalet sahibi olan Allah umumi olarak yaptığımz beka duasını da kabul edecektir. Zira bunu bize kendisi (c.c.) vaad ediyor.
Biz de şiddetli beka hissi olduğu için ve beka bizim en kuvvetli ve umumi duamız olduğu için C.H. baki alemi yaratmıştır. Beka hissini de içimize baki bir alem yarattığı için koymuştur.