Cevap: 3.Lem'a Dersleri_1 - "İnsan çendan fânidir; fakat bekà için halk edi
- İnsandaki beka arzusuna misaller verebilir miyiz ?
- Uzun bir ömür dışında başka nelerin bekasını arzularız ?
İnsandaki beka arzusuna en güzel örnek alttaki soruda olduğu gibi baki bir ömürdür 
yokluk öyle kötü ve içinden çıkılamayan bir durumdurki, cehennem ehlinin bile yok olmayı istemeyeceği
cehennemde olsa beka isteyeceği yine Risale-i Nur'larda geçmektedir
aynı şekilde Nebe Suresinin son ayetlerinde de: "Şüphesiz ki biz sizi yakın bir azapla uyardık. O gün kişi yaptığı amellere bakar. Kâfir ise "Keşke toprak olsaydım." der."
şeklinde geçmektedir. Yani kişi kafir bile olsa, yok olmak yerine toprak olmayı, fakat baki olmayı isteyecektir.
beka arzusu hayatımızın hemen her anında yer almaktadır
çok güzel bir film izliyoruzdur bitmesin isteriz
sevdiğimiz biriyle çok güzel vakit geçiriyoruzdur zaman akıp gitmesin isteriz
çok sevdiğimiz bir yemek yiyoruzdur onun bile bitmesini istemeyiz
bunların bitmesini düşünmek bile insana elem verirken
yok olmayı hiç bir insan kabullenmek istemez
hatta haşre inanmayan ve hayatı boyunca bunu savunan bir insan bile, ölümle burun buruna geldiği zaman haşre inanmak isteyecektir, çünkü ölümle birlikte yok olmak düşüncesi tahammül edilmez bir azap olur
- İnsanın fıtratında bekaya olan aşk, bekanın varlığı için delildir diyebilir miyiz ?
yanlış bir yaklaşım mı bilmiyorum ama
nasılki dua bahsinde Allah cc için "Vermek istemeseydi, istemek vermezdi" diyor Üstad
aynı şekilde Rahman ve Rahim olan, kullarına sonsuz şevkat ve merhameti olan Allah cc, olmayan bir şeye bizi aşık etmezdi diye düşünüyorum
yani madem bizi bekaya dair bir aşkla yaratmış Allah cc, elbette beka verecektir
aksi zulüm olurdu (haşa)
Allah cc ise kuluna zulmetmez
(Allah, kullarına zulüm etmez, haksızlık etmez. Onlar, kendilerini azaba, acılara sürükleyen bozuk düşünceleri, çirkin işleri ile kendilerine zulüm ve işkence ediyorlar.)[Nahl, 33]
- Beka olduğu için mi o his biz de var, yoksa biz de o his olduğu için mi beka yaratılmış ?
bu soru aklımı çok meşgul etti
açıkçası bunu daha önce hiç düşünmemiştim
lakin yazılanları tekrar okuyunca cevap çıktı elhamdülillah