ALLAH RAZI OLSUN. Cok guzel bir konu acmissiniz.
Evet bu dort kelime dort kelamin her biri muthis birer mutala konusu olmakla beraber ustadimizin ben bunlari 40 senede ogrendim
demesinden bu hakikatlerin bizim bildigimiz gibi ulfetle basit gorunen manalarindan ote cok cami hakkalyakin yakalamaya ikaz hissediyoruz.
Ben burda RABBIM BiRDiR kelamina dikkati cekmek istiyorum.
Üçüncü Kelâm: رَبِّى وَاحِدٌ Rabbim birdir.
Evet herkesin bütün saadetleri, bir Rabb-ı Rahîm'e olan teslimiyete bağlıdır.
Aksi takdirde pek çok rablere muhtaç olur. Çünki insan, câmiiyeti itibariyle bütün eşyaya ihtiyacı ve alâkası vardır. Ve her şeye karşı (hissederek veya etmeyerek) teessürü elemleri vardır. Bu ise tam cehennem gibi bir halettir.
Fakat erbab tevehhüm edilen esbab yed-i kudretine bir perde olan Rabb-ı Vâhid'e teslimiyet, firdevsî bir vaziyettir
Üçüncü Hakikat: Şu gördüğün dünyayı, bütün lezaiziyle, sefahetleriyle, safalarıyla pek ağır ve büyük bir yük gördüm. Ruhu fasid, kalbi hasta olanlardan başka kimse o ağır yükün altına giremez.
Çünki bütün kâinatla alâkadar olmaktansa ve her şeyin minnetine girmektense ve bütün esbab ve vesaite el açıp arz-ı ihtiyaç etmektense, bir Rabb-ı Vâhid, Semi' ve Basîr'e iltica etmek daha rahat ve daha kârlı değil midir?
Demek îmân tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dâreyni iktiza eder
Sırr-ı Ehadiyet, nur-u tevhid içinde inkişaf ettiği için şu münâcât birdenbire geceyi, denizi ve hûtu müsahhar etmiştir.
ALLAHIM bizlere de tevhid hakikatini inkisaf ettir.imanimizi tahkiki yapip tevhid-i hakikiye vasil eyle.