3G hayatımıza hangi yenilikleri getirecek?

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ

3G hayatımıza hangi yenilikleri getirecek?

3G yani Üçüncü Nesil Kablosuz Teknoloji hayatımıza hangi yenilikleri getirecek? Peki her cep telefonu 3G'yi destekler mi? İşte sorular ve cevaplar:

52859.jpg


ÖZETLE 3G: GPRS gibi, 3G de (üçüncü esil kablosuz teknoloji) bir kablosuz iletişim hizmetidir ve cep telefonunuz, cep bilgisayarınız, tablet PC'niz veya dizüstü bilgisayarınız üzerinden Internet'e ‘her zaman açık’ (sürekli) bir bağlantı sağlar. 3G teknolojisi, daha yüksek güvenilirlik ve kalite, daha hızlı veri iletimi ve daha fazla bant genişliği vaat etmektedir (multimedya uygulamaları gönderme olanağı dahil ). 384kbps'ye ulaşabilen veri iletim hızları ile standart çevirmeli bağlantıya göre yedi kat daha hızlıdır.


3g_ozellik.jpg



Cep telefonu kullanıcılarına pek çok yeni olanaklar sunacak yeni nesil mobil iletişim sisteminin kurulmasının yolu açılıyor. Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasıyla GSM aboneleri görüntülü konuşmadan interaktif bankacılık işlemlerine uzanan bir dizi yeni uygulamayı cep telefonlarından yapabilecek.

3G uzmanlarının demesine göre şu an Türkiye'de evlerde kullanılan internetin hızı ortalama 1 mb. Ancak 3G ile cep telefonunda bu internet hızı evdekinden de hızlı olacak. Yani cepte internetin en düşük hızı 7.2 mb olacak. Bu şu demek: "cepten internete erişim son derece hızlı olacak."

İhale bugün gerçekleşti. A tipi lisans Türkcell'de, B tipi lisans Vodafone'da, C tipi lisans ise Avea'da kaldı. Bu şirkletlerin yöneticilerinin verdiği bilgiye göre Danıştay bu ihaleleri onayladıktan en geç 5 ay içinde 3G tam olarak kullanıcıların kullanımına sunulacak.

Hızdaki bu artış özellikle bilgiye erişim açısından alışılan erişim kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da esas ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. 3G şebekelerinin faaliyete geçmesiyle;cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Sistemin yaşlı ve engellilerin uzaktan gözetim ve kontrolünde kolaylıklar sağlayacağı, mobil uygulamalar ile vatandaşların yaşamını daha da kolaylaştırması bekleniyor.
Bu arada 3G'den faydalanmak isteyen kullanıcıların cep telefonlarının 3G'yi desteklemesi gerekiyor.
Moralhaber

 
Üst