Ahmed Hüsrev Efendi ve Yeşil Sarıklılar!..

memluk

Hatim Sorumlusu
Yeşil Sarıklılar


Ahmed Hüsrev Efendi, bütün dünya ile beraber, Osmanlı Devletinin de maddi, daha ziyade manevi buhranlarla sarsıldığı bir dönemde, yani 1315/1899 senesinde Isparta’da dünyaya gelmiştir.

Osmanlıların son dönem Isparta valilerinden olan Hacı Edhem Efendi’nin torunu olup, babasının ismi Mehmed, annesinin ismi ise Ayşe idi. Anne ve babası başta olmak üzere akrabalarından bir çoğu hafızdı. Babası Hz. Ebubekir (ra) soyundan gelmekle beraber, Isparta eşrafından olup “Yeşil sarıklılar” diye tanınmakta, annesi de asil bir sülaleye mensubiyetle birlikte soyu Hz. Hüseyin (ra)’den gelmekte ve “Hafız-ı Kurrâlar'’ olarak bilinmekteydiler.

Hüsrev Efendi gayet varlıklı bir aileye mensuptu. Yüzlerce dönüm araziye sahiptiler. Beldelerine gelen misafirleri kırk odalı konaklarında onlar ağırlarlardı.
Doğduğu günlerde evlerini ziyaret eden Senirkentli bir Allah dostu, kendilerine hem isim koymak, hem de tebrik ve dua etmek kabilinden şu beyitleri söylemişti:


“Cihana Ahmet Hüsrev vere ikbâlin pertev
Ede ömrün ziyade Hak etmeye tali’in geçrev
Senin aslın, şerefli şanlı, Elhac Edhemzâde
Zamanında bütün Ala vü eşrafa ede pişrev
Erişe vâlideynin, saye-i lütfunda maksuda
Yüzünden görmeyeler gam kasavet, misal-i cev
Budur dâdâ-i hayriyem, hulus-i kalb ile daim
Seni sevsin cihan halkı ....Cihanın halkını sen sev
Şu mısradan çıkar gevher ....sözü tarih olur Kâmil
Erişti gülşen-i mehdi ....vücûda Ahmed Hüsrev”


Bu sözler Onun hem ismini tayin etmiş, hem Ona duacı olmuş, hem de istikbalde karşılaşacağı zor günlerde, milletin nasıl bir fedakâr ve cefakâr kahramanı olarak hizmet edeceğinin müjdecisi olmuştur.
 
Üst