Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Alimler ve Evliyalar
Akıllı adam kimdir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ABDULLAH4" data-source="post: 245224" data-attributes="member: 1004566"><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Akıllı adam kimdir? </span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Endülüs evliyâsından Alî bin Abdullah Şüsterî hazretleri, bir sohbetinde; - Allahü teâlânın mubâh ettiği şeyler pek çoktur, buyurdu. Bunlarda bulunan lezzet, haramda bulunanlardan fazladır. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Ve ekledi: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Mubâh kullananları Allahü teâlâ sever. Haram kullananları sevmez. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Ve sordu onlara: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Sizce akıllı adam kimdir? </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Bilmiyoruz, dediler. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Akıllı adam, geçici bir zevk için, Sâhibi’nin, Yaratanı’nın sevgisini tepmeyen kimsedir. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Sordular: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Yâni günah işlemeyen mi efendim? </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Evet. Aklı olan kimse, kendisini yaratan, ona sayısız nîmetler veren Sâhibi’ni, Yaratanı’nı gücendirecek iş yapmaz. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Şöyle bitirdi. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Zâten haram olan şeylerin sayısı pek az olup, bunlarda bulunan lezzet, mubâhlarda da vardır. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Bir gün de bazı gençler; </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Efendim, insanın kıymeti ne ile ölçülür? diye sordular bu zata. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Cevaben; </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- “Takvâ” ile ölçülür, buyurdu. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Sordular: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Takvâ nedir efendim? </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Takvâ, Allah’tan korkup günah işlememektir. Ama bu korku, çocuğun annesinden korkması gibi olmalıdır. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Anlayamadılar: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Nasıl yâni efendim? </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Allah korkusunun içinde “Sevgi” vardır. Yani kul, Rabbini çok sevdiği için, Onu gücendiririm diye korkar, titrer. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Ve misal verdi: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Annesi, çocuğunu ne kadar azarlasa, dövse de, çocuk yine döner, annesine sarılır. Çünkü onu sevmektedir. İşte kul da Rabbine karşı böyle olmalıdır. </span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">İKİ VÂİZ BIRAKIYORUM </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Bir gün de sohbetinde, Resûlullah Efendimizin; “Size iki vâiz bırakıyorum. Biri konuşur, diğeri susar” hadîs-i şerîfini nakletti. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Merak edip sordular: </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">- Bu vâizler nedir efendim? </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: black">Buyurdu ki: </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-size: 12px">- Konuşan vâiz, “Kur’ân-ı kerîm”, susan vâiz ise “Ölüm”dür.</span> </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ABDULLAH4, post: 245224, member: 1004566"] [SIZE=3][COLOR=black]Akıllı adam kimdir? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3] [/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Endülüs evliyâsından Alî bin Abdullah Şüsterî hazretleri, bir sohbetinde; - Allahü teâlânın mubâh ettiği şeyler pek çoktur, buyurdu. Bunlarda bulunan lezzet, haramda bulunanlardan fazladır. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Ve ekledi: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Mubâh kullananları Allahü teâlâ sever. Haram kullananları sevmez. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Ve sordu onlara: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Sizce akıllı adam kimdir? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Bilmiyoruz, dediler. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Akıllı adam, geçici bir zevk için, Sâhibi’nin, Yaratanı’nın sevgisini tepmeyen kimsedir. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Sordular: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Yâni günah işlemeyen mi efendim? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Evet. Aklı olan kimse, kendisini yaratan, ona sayısız nîmetler veren Sâhibi’ni, Yaratanı’nı gücendirecek iş yapmaz. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Şöyle bitirdi. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Zâten haram olan şeylerin sayısı pek az olup, bunlarda bulunan lezzet, mubâhlarda da vardır. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Bir gün de bazı gençler; [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Efendim, insanın kıymeti ne ile ölçülür? diye sordular bu zata. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Cevaben; [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- “Takvâ” ile ölçülür, buyurdu. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Sordular: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Takvâ nedir efendim? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Takvâ, Allah’tan korkup günah işlememektir. Ama bu korku, çocuğun annesinden korkması gibi olmalıdır. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Anlayamadılar: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Nasıl yâni efendim? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Allah korkusunun içinde “Sevgi” vardır. Yani kul, Rabbini çok sevdiği için, Onu gücendiririm diye korkar, titrer. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Ve misal verdi: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Annesi, çocuğunu ne kadar azarlasa, dövse de, çocuk yine döner, annesine sarılır. Çünkü onu sevmektedir. İşte kul da Rabbine karşı böyle olmalıdır. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3] [/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]İKİ VÂİZ BIRAKIYORUM [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Bir gün de sohbetinde, Resûlullah Efendimizin; “Size iki vâiz bırakıyorum. Biri konuşur, diğeri susar” hadîs-i şerîfini nakletti. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Merak edip sordular: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]- Bu vâizler nedir efendim? [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=black]Buyurdu ki: [/COLOR][/SIZE] [COLOR=black][SIZE=3]- Konuşan vâiz, “Kur’ân-ı kerîm”, susan vâiz ise “Ölüm”dür.[/SIZE] [/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Alimler ve Evliyalar
Akıllı adam kimdir?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…