Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Tasavvuf
Ehli Sünnet Tarikat ve Cemaatler
Alevilik-Gelin Canlar Bir Olalım
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="NuruAhsen" data-source="post: 23186" data-attributes="member: 857"><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Gelin Canlar Bir Olalım </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="color: red">ÖMER SEVİNÇGÜL</span> </span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">1. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilik konusu daha belirgin biçimde gündeme geldi. Yüzyıllardır küller altında saklı kalan köz yeniden alevlendi. Konu “umuma açık” mekânlarda tartışılır oldu. Bu tartışmalar artarak devam edecek gibi. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bu meseleye gösterilen ilgi beni hem sevindiriyor, hem de kaygılandırıyor. Seviniyorum, çünkü bir hakikat arayışının başlangıcı olarak görüyorum. Perde arkasında kalmasındansa gün yüzüne çıkmasını tercih ederim. Kaygılanıyorum, çünkü müfsitlerin kolayca istismar edebilecekleri hassas bir süreci yaşıyoruz. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Olumlu sonuçlar elde edilmek isteniyorsa, mesele dikkatle ele alınmalı ve bozgunculara fırsat verilmemeli. Alevilik, kendisine zorla yakıştırılmak istenen siyasî, ideolojik, felsefî ve hayalî paslarından arındırılarak incelenmeli. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">2. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Mesele önemlidir... Peki, beni niçin ilgilendiriyor? Bunun özel bir nedeni var. Ömrümün önemli bir kısmı Aleviler arasında geçti. İnsanlıklarını gördüm, sevgilerini tattım. Yaşadıklarımdan sonra konuya ilgisiz kalamazdım. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Dün gibi hatırlarım... Aralarına katıldığım ilk günlerde tedirgindim. Hafızam, kulaktan duyma bilgilerle doluydu. Peşin fikirlerim ve hatalı zanlarım vardı. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kısa zamanda ne kadar yanıldığımı anladım. Hayalimdeki sanal duvarlar yıkıldı. Komşularım ve çalışma arkadaşlarımla kaynaşmakta gecikmedik. Samimî dostluklarım oldu. Mana büyükleriyle tanıştım. Gece yarılarına kadar uzayan sohbetler ettim. Beni sevgiyle bağırlarına basan bu insanlara şükran borçluyum. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Onların hem kalbi, hem de dili olmaktır niyetim. Burada, haklarında söylenen yalanları açıklamak, iftiraları çürütmek ve Alevilik gerçeğine bir nebze de olsa ışık tutmak istiyorum. Bu inceleme yazısı, gördüğüm sıcak ilgiye mukabil bir teşekkür mektubu sayılmalı. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">3. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bazı gözlemlerimi özetleyeyim... Dikkatimi çeken erdemlerinin ilki komşulukları oldu. Duyarlı, saygılı, ilgililer... Yardım etmeyi seviyorlar. Misafirperverlikleri atadan kalma bir miras gibi. Gelenek ve görenekleri doğup büyüdüğüm yöredekinden pek de farklı değil. Namus konusunda hassas insanlar. Kendini bilmezlerin ileri geri konuşmalarına aşırı tepki göstermeleri bundan. Sağlam bir aile anlayışları var. Akrabalık bağları kuvvetli. Çalışmayı seviyorlar. Okumaya ve öğrenmeye karşı alâkaları büyük. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Sünnî Müslümanlarda olduğu gibi Alevi Müslümanlarda da dinî eğitim noksanlığı açıkça görülüyor. “Dede”lerin eski tesiri yok. Dini yeterince bilmeyen kimseler, kendilerini din adamı gibi göstermiş, yanlış davranışlar sergilemişler. Yeni nesillerin dinden uzaklaşmalarında bu olumsuz davranışların da büyük etkisi olmuş. Fakat dini bilen samimi “Dede”ler de var. Aleviliği şahsî menfaatlerine âlet edenlerden onlar da şikâyetçi. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi gençler, atalarından devraldıkları değerleri sorguluyorlar. Cetlerine oranla daha tahsilli olmaları, yazılı kaynaklarla yüz yüze gelmeleri, “Sünni” Müslümanlarla bir arada bulunmaları, onlarda İslam dinini araştırma ihtiyacı uyandırıyor. Bir imza günümde kitap imzalatmak üzere yanıma gelen Alevi gence niçin bu ihtiyacı duyduğunu sordum, bana şu cevabı verdi: </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">“Ben yıllarca Hıristiyanlar arasında yaşadım. O zaman başladı sorgulamalarım. Yerimi tayin etmeye çalışıyorum. Ben kimim? Hıristiyan mıyım? Hayır. Musevi miyim? Hayır. Müslüman mıyım? Evet. Şu hâlde İslâm nedir? Alevi olmak ne demektir? İşte bu sorular zorladı beni. Ben, kimliğimi arıyorum...” </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">4. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bir konunun anlaşılmasında kavramları tanımlamanın önemi büyüktür. Her terim açık seçik bilinmeli. Tanımlar öznel olmamalı. Mutlaka kaynaklara inilmeli. Ben de bu yolu izleyeceğim. Tanımları verdikten sonra Alevi büyüklerinden alıntılar yapacak, deliller göstereceğim. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Aleviler Müslüman mıdır? </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Elbette, ona ne şüphe! Fakat hakikaten Alevi olmaları şartıyla... Hiçbir dine inanmamakla, hatta ateist/tanrıtanımaz olmakla birlikte, şu ya da bu sebeple kendini Alevi diye tanıtan kimseler de var. “Hakikaten Alevi olmaları şartıyla” demem bundan. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi diye kime derler? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilik yolunu benimseyen kimseye derler. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şu halde Alevilik nedir? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İslam dinini algılama, yorumlama ve yaşama biçimlerinden biridir. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi terimi nereden geliyor? </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Hazreti Ali muhabbetinden... Aleviler, Hazreti Ali radıyallahu anhın, dolayısıyla Peygamber Efendimizin soyundan gelenlere sevgi duymayı “en hayırlı yol” kabul ederler. “On İki İmam” diye adlandırılan din büyüklerine büyük saygı duyarlar. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilik bir fıkıh mezhebi midir? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Hayır, tasavvuf yollarından biridir. Fıkıhta hak mezhepleri esas alırlar. Alevi büyüklerinden olan Kul Himmet şöyle der: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Dinleyip öğüdün almayan kişi </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Dinin, tarikatın bilmeyen kişi </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Dört mezhep nedendir görmeyen kişi </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Harap olur, nice kuldur, efendi. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi ile Bektaşi arasında ne fark var? </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Özü birdir... Benzer yorum biçimini benimsemişler. “Hacı Bektaşı Veli” adlı evliyadan feyiz alanlara Bektaşi denmiştir. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">“Dede” ve “Baba” diye kimlere derler? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi büyüklerine Dede, Bektaşi büyüklerine Baba demek âdet olmuştur. Her ikisi de hürmet ifadesidir. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Aleviler ve Bektaşiler inandıkları gibi yaşıyorlar mı? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Hem evet, hem hayır... Dinini bilen ve yaşayanlar da vardır, bilmeyen ve yaşamayanlar da. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">“Cem evi” nedir? </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilerin dergâhlarıdır. “Cem” toplanma demektir. “Cami” ile aynı kökten gelen bir kelimedir. Osmanlılar zamanında Bektaşilerin tekkeleri vardı. Yeniçerilerin ekseriyeti Bektaşi idi... </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">5. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi ya da Sünni olmak iyi Müslüman olmanın ölçüsü müdür? </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kişinin kendini “Sünni” ya da “Alevi” diye tanımlaması “iyi Müslüman” olmasına yetmez. Önemli olan inanma ve yaşama biçimidir. İnancı bozuk, işleri çürükse, kim olursa olsun, kendine ne ad takarsa taksın, kâmil insan, iyi Müslüman olamaz. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şu nükteli öykü konumuza ne güzel ışık tutuyor: </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şarkın suyu sert, yüreği yufka insanları vardır, henüz şişe suyu içmeyen, çikolata yemeyi çocuklara özgü bilen kalenderleri. Hele de ihtiyarları... </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bir köy düşün... Köyün orta yerinde bir köy odası... Vakit ikindi ile akşam arası... Bir mangalın etrafına oturmuş sekiz adam... Sohbet dersen, bardaklarındaki demli çay gibi koyu... </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Mangaldaki köz küllenmiş artık ama kimin umurunda. Muhabbet ateşi ısıtıyor ruhlarını. Isısı yayılıyor közün, ama kendisi külün altında. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Derken hışımla bir adam giriyor içeriye. Girmek ne kelime, balıklama dalıyor adeta. Yabancı bir adam... Ne selam, ne merhaba... Kendine bir yer açıp çöküyor mangalın yanına. Elleri de üşümüş. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Mangala bakıyor ki, közün üstünü kül örtmüş. Derin bir nefes alıp var gücüyle üflüyor. Güya ateşi ortaya çıkartacak. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Olanca kül kalkıyor havaya, bizim kalenderlerin saçına, sakalına, beresine, sakosuna, şalvarına konuyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Densizlik işte. İçeriye girmenin de bir adabı vardır. Ve dahi mangalla ısınmanın... Halkadakilerden biri tepeden tırnağa süzüyor kül savuranı, “Nerelisin gardaş?” diyor tok bir sesle. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Adam cevap vermeye hazırlanırken, elinde oltutaşından mamul tespihi, ağzında kız saçı tütünden sarma sigarasıyla oturan bir ihtiyar, “De bırak!” diyor hiddetle, “Ne soruyorsun! Adam değil ya, nereli olursa olsun!” </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">6. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilik diye adlandırılan İslami yorum biçiminin yazılı kaynakları yok denecek kadar azdır. Hakkında birbirine taban tabana zıt yorumlar yapılabiliyor olmasının bir sebebi de budur. Her topluluk, kendine uyan bir tanımla ortaya çıkıyor. Kimi politik amacına araç yapıyor onu, kimi dinî kökeninden koparmaya çalışıyor, kimi de kendi yaşama biçimini Alevilik diye sunuyor. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Söz gelişi, ebeveynleri Alevi olan eski tüfek bazı Marksistler, hiçbir dine inanmamaları sebebiyle, “Alevilik bir kültürel yaşam biçimidir” diyerek onu dini bağlamından koparmaya çalışıyorlar. Bir kısım namazsızlar, kendi meşreplerini Alevilik diye sunarak, “Alevilikte namaz yoktur” diyebiliyorlar. Yok mu gerçekten? Birazdan göreceğiz. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Hakiki Aleviler ise, bir yandan haklarında söylenenleri izliyor, bir yandan da “işin doğrusunu” anlatmaya çalışıyorlar. Bunun için de Alevi öncülerinin şiirlerini okuyor, semahlarını dinletiyorlar. Çünkü Alevi büyükleri, bilgilerini ve duygularını şiirlerle anlatmışlar. Kültürel birikimlerini daha sonraki nesillere nutuklarla, nefeslerle, deyişlerle intikal ettirmişler. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bu nedenle, Aleviliğin ne olduğunu anlamak için öncelikle Alevi mürşitlerin didaktik şiirlerine bakmak gerekir. Bir yolun adabını o yolun öncülerinden daha iyi kim bilebilir ki! Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Kul Hüseyin bu mürşit şairlerin en ünlüleridir. Biz de onlardan soralım. Bakalım nasıl tanımlamışlar yürüdükleri yolu. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">7. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevilerin tartışmasız en büyük rehberlerinden biri olan Pir Sultan Abdal Aleviliği şöyle tarif ediyor: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhammed dinidir bizim dinimiz </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Cibril-i Emin’dir hem rehberimiz </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Tarikat altından geçer yolumuz </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Biz müminiz, mürşidimiz Ali’dir. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Başka bir şiirinde şöyle der: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şeriat yolunu Muhammed açtı </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Tarikat menzilini Ali seçti. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şeriat, “din” terimiyle eşanlamlıdır. İlahi emir ve yasaklardan ibarettir. Cibril-i Emin, Cebrail isimli vahiy meleğidir. Tarikat ise, kuvvetli bir imandan sonra, ibadetler ederek, günahlardan sakınarak kalbini arındırıp “kâmil insan” olmanın yolları demektir. Yukarıda “Alevilik bir tariktir, bir tasavvuf yoludur, bilinen anlamda bir mezhep değildir” dememin sebebi budur. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kul Himmet de aynı konulara temas eder: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şefaatçim Muhammed Mustafa’dır </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İmamımız Ali ayn-ı vefadır. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Şair, Peygamber Efendimize bağlılığını şu mısralarında gayet özlü bir biçimde dile getirir: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Miraçtaki Muhammed </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">O benim padişahımdır. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Alevi Müslümanlar tarafından çok sevilen Kul Hüseyin ise tasavvuftaki “şeriat, tarikat, hakikat, marifet” sıralamasını benimsediğini şu mısralarıyla dillendirir: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Evvel kapı şeriattır girerler </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Tarikatta gonca güller dererler. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">8. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İkinci adımımız “iman” meselesi olsun. Peygamber, Kitap, Ahiret gibi iman rükünleri hakkında ne diyorlar, görelim. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Pir Sultan Abdal, imanını şu kıtasıyla dile getirir: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhammed dünyaya geldi </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kalbimiz nur ile doldu </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İmam Cafer hocam oldu </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Okurum Kuran’dan beri. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İmam Cafer Hazretleri, On İki İmam’ın büyüklerinden olup ilim ve takvasıyla meşhur önemli bir âlimdir. “Caferilik” diye bilinen mezhebin imamıdır. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kul Himmet ise, muhabbeti tanımlarken şu mısralarla coşar: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhabbettir lâilâhe illallah </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhabbettir Muhammed Resulullah </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhabbettir Ali şah veliyullah </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Üç isim manada birdir, muhabbet. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed onun resulüdür. Ali, Allah’ın şah velisidir. Bunlar birbirinden ayrılmaz. Hepsini sevmek gerekir. Üç isim, yani Allah, Muhammed ve Ali aynı manayı dile getirir. Hazreti Ali velidir. Hazreti Muhammed peygamberdir. Veli, peygamberin mesajını taşır. Peygamber ise, Rabbinden gelen vahyi tebliğe memurdur. Bu şiirde Hazreti Ali sevgisinin Allah ve Peygamber sevgisine vasıta olduğu açıkça bellidir. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Pir Sultan, muhabbet faslında daha da özlü konuşur: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhabbet nedir? Muhammed. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">... </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Rehber Muhammed’dir, mürşit Ali’dir. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">... </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Aşk ile yürüdük sen pîre geldik </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Muhammed cemalin seyrana geldik. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kul Hüseyin, kabir sualinden bahsederken şöyle der: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Azrail gelince çekilir zahmet </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kabire varınca kopar kıyamet </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Rabbim Allah deyip, nebim Muhammed </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Ol makamda söz budur cevap budur. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Kul Hüseyin, bir alev dili gibi insanın içini yakan şiirinde Peygamber Efendimize şu sözlerle seslenir: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Sabahın seherinde yârin yolun gözlerim </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Al elim ya Muhammed divanda ağlatma bizi </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Hem kalbimde şahadetsin hem dilimde ezberim </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Al elim ya Muhammed divanda ağlatma bizi. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Pir Sultan Abdal melâike, kabir suali, sırat ve ahiret hakkında şöyle der: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">İki melek gelir sual sorarlar </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Dökerler hurcunu cevher ararlar </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Bir kılın üstüne köprü kurarlar </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Palatino Linotype'"><span style="color: darkred"><span style="font-size: 12px">Geçemezsin Hakka kul olmayınca. </span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="NuruAhsen, post: 23186, member: 857"] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Gelin Canlar Bir Olalım [/SIZE][/COLOR][/FONT] [SIZE=3][FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][COLOR=red]ÖMER SEVİNÇGÜL[/COLOR] [/COLOR][/FONT][/SIZE] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]1. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilik konusu daha belirgin biçimde gündeme geldi. Yüzyıllardır küller altında saklı kalan köz yeniden alevlendi. Konu “umuma açık” mekânlarda tartışılır oldu. Bu tartışmalar artarak devam edecek gibi. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bu meseleye gösterilen ilgi beni hem sevindiriyor, hem de kaygılandırıyor. Seviniyorum, çünkü bir hakikat arayışının başlangıcı olarak görüyorum. Perde arkasında kalmasındansa gün yüzüne çıkmasını tercih ederim. Kaygılanıyorum, çünkü müfsitlerin kolayca istismar edebilecekleri hassas bir süreci yaşıyoruz. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Olumlu sonuçlar elde edilmek isteniyorsa, mesele dikkatle ele alınmalı ve bozgunculara fırsat verilmemeli. Alevilik, kendisine zorla yakıştırılmak istenen siyasî, ideolojik, felsefî ve hayalî paslarından arındırılarak incelenmeli. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]2. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Mesele önemlidir... Peki, beni niçin ilgilendiriyor? Bunun özel bir nedeni var. Ömrümün önemli bir kısmı Aleviler arasında geçti. İnsanlıklarını gördüm, sevgilerini tattım. Yaşadıklarımdan sonra konuya ilgisiz kalamazdım. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Dün gibi hatırlarım... Aralarına katıldığım ilk günlerde tedirgindim. Hafızam, kulaktan duyma bilgilerle doluydu. Peşin fikirlerim ve hatalı zanlarım vardı. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kısa zamanda ne kadar yanıldığımı anladım. Hayalimdeki sanal duvarlar yıkıldı. Komşularım ve çalışma arkadaşlarımla kaynaşmakta gecikmedik. Samimî dostluklarım oldu. Mana büyükleriyle tanıştım. Gece yarılarına kadar uzayan sohbetler ettim. Beni sevgiyle bağırlarına basan bu insanlara şükran borçluyum. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Onların hem kalbi, hem de dili olmaktır niyetim. Burada, haklarında söylenen yalanları açıklamak, iftiraları çürütmek ve Alevilik gerçeğine bir nebze de olsa ışık tutmak istiyorum. Bu inceleme yazısı, gördüğüm sıcak ilgiye mukabil bir teşekkür mektubu sayılmalı. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]3. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bazı gözlemlerimi özetleyeyim... Dikkatimi çeken erdemlerinin ilki komşulukları oldu. Duyarlı, saygılı, ilgililer... Yardım etmeyi seviyorlar. Misafirperverlikleri atadan kalma bir miras gibi. Gelenek ve görenekleri doğup büyüdüğüm yöredekinden pek de farklı değil. Namus konusunda hassas insanlar. Kendini bilmezlerin ileri geri konuşmalarına aşırı tepki göstermeleri bundan. Sağlam bir aile anlayışları var. Akrabalık bağları kuvvetli. Çalışmayı seviyorlar. Okumaya ve öğrenmeye karşı alâkaları büyük. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Sünnî Müslümanlarda olduğu gibi Alevi Müslümanlarda da dinî eğitim noksanlığı açıkça görülüyor. “Dede”lerin eski tesiri yok. Dini yeterince bilmeyen kimseler, kendilerini din adamı gibi göstermiş, yanlış davranışlar sergilemişler. Yeni nesillerin dinden uzaklaşmalarında bu olumsuz davranışların da büyük etkisi olmuş. Fakat dini bilen samimi “Dede”ler de var. Aleviliği şahsî menfaatlerine âlet edenlerden onlar da şikâyetçi. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi gençler, atalarından devraldıkları değerleri sorguluyorlar. Cetlerine oranla daha tahsilli olmaları, yazılı kaynaklarla yüz yüze gelmeleri, “Sünni” Müslümanlarla bir arada bulunmaları, onlarda İslam dinini araştırma ihtiyacı uyandırıyor. Bir imza günümde kitap imzalatmak üzere yanıma gelen Alevi gence niçin bu ihtiyacı duyduğunu sordum, bana şu cevabı verdi: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]“Ben yıllarca Hıristiyanlar arasında yaşadım. O zaman başladı sorgulamalarım. Yerimi tayin etmeye çalışıyorum. Ben kimim? Hıristiyan mıyım? Hayır. Musevi miyim? Hayır. Müslüman mıyım? Evet. Şu hâlde İslâm nedir? Alevi olmak ne demektir? İşte bu sorular zorladı beni. Ben, kimliğimi arıyorum...” [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]4. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bir konunun anlaşılmasında kavramları tanımlamanın önemi büyüktür. Her terim açık seçik bilinmeli. Tanımlar öznel olmamalı. Mutlaka kaynaklara inilmeli. Ben de bu yolu izleyeceğim. Tanımları verdikten sonra Alevi büyüklerinden alıntılar yapacak, deliller göstereceğim. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Aleviler Müslüman mıdır? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Elbette, ona ne şüphe! Fakat hakikaten Alevi olmaları şartıyla... Hiçbir dine inanmamakla, hatta ateist/tanrıtanımaz olmakla birlikte, şu ya da bu sebeple kendini Alevi diye tanıtan kimseler de var. “Hakikaten Alevi olmaları şartıyla” demem bundan. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi diye kime derler? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilik yolunu benimseyen kimseye derler. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şu halde Alevilik nedir? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İslam dinini algılama, yorumlama ve yaşama biçimlerinden biridir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi terimi nereden geliyor? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Hazreti Ali muhabbetinden... Aleviler, Hazreti Ali radıyallahu anhın, dolayısıyla Peygamber Efendimizin soyundan gelenlere sevgi duymayı “en hayırlı yol” kabul ederler. “On İki İmam” diye adlandırılan din büyüklerine büyük saygı duyarlar. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilik bir fıkıh mezhebi midir? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Hayır, tasavvuf yollarından biridir. Fıkıhta hak mezhepleri esas alırlar. Alevi büyüklerinden olan Kul Himmet şöyle der: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Dinleyip öğüdün almayan kişi [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Dinin, tarikatın bilmeyen kişi [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Dört mezhep nedendir görmeyen kişi [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Harap olur, nice kuldur, efendi. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi ile Bektaşi arasında ne fark var? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Özü birdir... Benzer yorum biçimini benimsemişler. “Hacı Bektaşı Veli” adlı evliyadan feyiz alanlara Bektaşi denmiştir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]“Dede” ve “Baba” diye kimlere derler? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi büyüklerine Dede, Bektaşi büyüklerine Baba demek âdet olmuştur. Her ikisi de hürmet ifadesidir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Aleviler ve Bektaşiler inandıkları gibi yaşıyorlar mı? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Hem evet, hem hayır... Dinini bilen ve yaşayanlar da vardır, bilmeyen ve yaşamayanlar da. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]“Cem evi” nedir? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilerin dergâhlarıdır. “Cem” toplanma demektir. “Cami” ile aynı kökten gelen bir kelimedir. Osmanlılar zamanında Bektaşilerin tekkeleri vardı. Yeniçerilerin ekseriyeti Bektaşi idi... [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]5. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi ya da Sünni olmak iyi Müslüman olmanın ölçüsü müdür? [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kişinin kendini “Sünni” ya da “Alevi” diye tanımlaması “iyi Müslüman” olmasına yetmez. Önemli olan inanma ve yaşama biçimidir. İnancı bozuk, işleri çürükse, kim olursa olsun, kendine ne ad takarsa taksın, kâmil insan, iyi Müslüman olamaz. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şu nükteli öykü konumuza ne güzel ışık tutuyor: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şarkın suyu sert, yüreği yufka insanları vardır, henüz şişe suyu içmeyen, çikolata yemeyi çocuklara özgü bilen kalenderleri. Hele de ihtiyarları... [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bir köy düşün... Köyün orta yerinde bir köy odası... Vakit ikindi ile akşam arası... Bir mangalın etrafına oturmuş sekiz adam... Sohbet dersen, bardaklarındaki demli çay gibi koyu... [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Mangaldaki köz küllenmiş artık ama kimin umurunda. Muhabbet ateşi ısıtıyor ruhlarını. Isısı yayılıyor közün, ama kendisi külün altında. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Derken hışımla bir adam giriyor içeriye. Girmek ne kelime, balıklama dalıyor adeta. Yabancı bir adam... Ne selam, ne merhaba... Kendine bir yer açıp çöküyor mangalın yanına. Elleri de üşümüş. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Mangala bakıyor ki, közün üstünü kül örtmüş. Derin bir nefes alıp var gücüyle üflüyor. Güya ateşi ortaya çıkartacak. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Olanca kül kalkıyor havaya, bizim kalenderlerin saçına, sakalına, beresine, sakosuna, şalvarına konuyor. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Densizlik işte. İçeriye girmenin de bir adabı vardır. Ve dahi mangalla ısınmanın... Halkadakilerden biri tepeden tırnağa süzüyor kül savuranı, “Nerelisin gardaş?” diyor tok bir sesle. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Adam cevap vermeye hazırlanırken, elinde oltutaşından mamul tespihi, ağzında kız saçı tütünden sarma sigarasıyla oturan bir ihtiyar, “De bırak!” diyor hiddetle, “Ne soruyorsun! Adam değil ya, nereli olursa olsun!” [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]6. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilik diye adlandırılan İslami yorum biçiminin yazılı kaynakları yok denecek kadar azdır. Hakkında birbirine taban tabana zıt yorumlar yapılabiliyor olmasının bir sebebi de budur. Her topluluk, kendine uyan bir tanımla ortaya çıkıyor. Kimi politik amacına araç yapıyor onu, kimi dinî kökeninden koparmaya çalışıyor, kimi de kendi yaşama biçimini Alevilik diye sunuyor. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Söz gelişi, ebeveynleri Alevi olan eski tüfek bazı Marksistler, hiçbir dine inanmamaları sebebiyle, “Alevilik bir kültürel yaşam biçimidir” diyerek onu dini bağlamından koparmaya çalışıyorlar. Bir kısım namazsızlar, kendi meşreplerini Alevilik diye sunarak, “Alevilikte namaz yoktur” diyebiliyorlar. Yok mu gerçekten? Birazdan göreceğiz. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Hakiki Aleviler ise, bir yandan haklarında söylenenleri izliyor, bir yandan da “işin doğrusunu” anlatmaya çalışıyorlar. Bunun için de Alevi öncülerinin şiirlerini okuyor, semahlarını dinletiyorlar. Çünkü Alevi büyükleri, bilgilerini ve duygularını şiirlerle anlatmışlar. Kültürel birikimlerini daha sonraki nesillere nutuklarla, nefeslerle, deyişlerle intikal ettirmişler. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bu nedenle, Aleviliğin ne olduğunu anlamak için öncelikle Alevi mürşitlerin didaktik şiirlerine bakmak gerekir. Bir yolun adabını o yolun öncülerinden daha iyi kim bilebilir ki! Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Kul Hüseyin bu mürşit şairlerin en ünlüleridir. Biz de onlardan soralım. Bakalım nasıl tanımlamışlar yürüdükleri yolu. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]7. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevilerin tartışmasız en büyük rehberlerinden biri olan Pir Sultan Abdal Aleviliği şöyle tarif ediyor: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhammed dinidir bizim dinimiz [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Cibril-i Emin’dir hem rehberimiz [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Tarikat altından geçer yolumuz [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Biz müminiz, mürşidimiz Ali’dir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Başka bir şiirinde şöyle der: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şeriat yolunu Muhammed açtı [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Tarikat menzilini Ali seçti. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şeriat, “din” terimiyle eşanlamlıdır. İlahi emir ve yasaklardan ibarettir. Cibril-i Emin, Cebrail isimli vahiy meleğidir. Tarikat ise, kuvvetli bir imandan sonra, ibadetler ederek, günahlardan sakınarak kalbini arındırıp “kâmil insan” olmanın yolları demektir. Yukarıda “Alevilik bir tariktir, bir tasavvuf yoludur, bilinen anlamda bir mezhep değildir” dememin sebebi budur. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kul Himmet de aynı konulara temas eder: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şefaatçim Muhammed Mustafa’dır [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İmamımız Ali ayn-ı vefadır. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Şair, Peygamber Efendimize bağlılığını şu mısralarında gayet özlü bir biçimde dile getirir: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Miraçtaki Muhammed [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]O benim padişahımdır. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Alevi Müslümanlar tarafından çok sevilen Kul Hüseyin ise tasavvuftaki “şeriat, tarikat, hakikat, marifet” sıralamasını benimsediğini şu mısralarıyla dillendirir: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Evvel kapı şeriattır girerler [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Tarikatta gonca güller dererler. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]8. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İkinci adımımız “iman” meselesi olsun. Peygamber, Kitap, Ahiret gibi iman rükünleri hakkında ne diyorlar, görelim. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Pir Sultan Abdal, imanını şu kıtasıyla dile getirir: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhammed dünyaya geldi [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kalbimiz nur ile doldu [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İmam Cafer hocam oldu [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Okurum Kuran’dan beri. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İmam Cafer Hazretleri, On İki İmam’ın büyüklerinden olup ilim ve takvasıyla meşhur önemli bir âlimdir. “Caferilik” diye bilinen mezhebin imamıdır. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kul Himmet ise, muhabbeti tanımlarken şu mısralarla coşar: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhabbettir lâilâhe illallah [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhabbettir Muhammed Resulullah [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhabbettir Ali şah veliyullah [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Üç isim manada birdir, muhabbet. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed onun resulüdür. Ali, Allah’ın şah velisidir. Bunlar birbirinden ayrılmaz. Hepsini sevmek gerekir. Üç isim, yani Allah, Muhammed ve Ali aynı manayı dile getirir. Hazreti Ali velidir. Hazreti Muhammed peygamberdir. Veli, peygamberin mesajını taşır. Peygamber ise, Rabbinden gelen vahyi tebliğe memurdur. Bu şiirde Hazreti Ali sevgisinin Allah ve Peygamber sevgisine vasıta olduğu açıkça bellidir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Pir Sultan, muhabbet faslında daha da özlü konuşur: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhabbet nedir? Muhammed. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]... [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Rehber Muhammed’dir, mürşit Ali’dir. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]... [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Aşk ile yürüdük sen pîre geldik [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Muhammed cemalin seyrana geldik. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kul Hüseyin, kabir sualinden bahsederken şöyle der: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Azrail gelince çekilir zahmet [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kabire varınca kopar kıyamet [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Rabbim Allah deyip, nebim Muhammed [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Ol makamda söz budur cevap budur. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Kul Hüseyin, bir alev dili gibi insanın içini yakan şiirinde Peygamber Efendimize şu sözlerle seslenir: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Sabahın seherinde yârin yolun gözlerim [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Al elim ya Muhammed divanda ağlatma bizi [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Hem kalbimde şahadetsin hem dilimde ezberim [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Al elim ya Muhammed divanda ağlatma bizi. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Pir Sultan Abdal melâike, kabir suali, sırat ve ahiret hakkında şöyle der: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]İki melek gelir sual sorarlar [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Dökerler hurcunu cevher ararlar [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Bir kılın üstüne köprü kurarlar [/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Palatino Linotype][COLOR=darkred][SIZE=3]Geçemezsin Hakka kul olmayınca. [/SIZE][/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Tasavvuf
Ehli Sünnet Tarikat ve Cemaatler
Alevilik-Gelin Canlar Bir Olalım
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…