Anadolu'daki dershanelerden kapatma girişimine ortak tavır

HaberRss

Haber Robotu
anadolu.jpg
Dershaneler ve etüt merkezlerinin kapatılmasını öngören kanun teklifine karşı Anadolu’da faaliyet gösteren dershaneler güç birliği yapmaya başladı. Samsun, Bartın, Bayburt ve Uşak’taki dershanelerin yöneticileri dün basın toplantıları düzenleyerek, kapatma girişimlerine karşı Anayasal çerçevede haklarını arayacaklarını ilan etti.Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane ve özel etüt merkezlerini kapatmaya yönelik hazırladığı kanun taslağına tepkiler çığ gibi büyüyor. 15 dershaneyi temsil eden Samsun Özel Dershaneler Birliği, ortak deklarasyon yayınladı. Birliğin sözcüsü ve Samsun Sınav Dershanesi'nin kurucu müdürü Osman Teber, bakanlığın eğitim hizmeti talep eden veli ve öğrencilere rağmen dershane ve etüt merkezlerini zan altında bırakıp itibarsızlaştırmaya çalıştığını söyledi. Teber, "Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinin aksine tutumla, sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden, bizleri yok sayarak okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması, sistem dışına çıkarması olasılığı, bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecektir." dedi.Teber, "Devlet okullarındaki eğitimin kalitesinin artırılması gerekirken, okulların eğitimine destek veren kurumlar kapatılmaya çalışılıyor. Kapatma olayına karşı hukuki yollardan bütün haklarımızı arayacağız." diye konuştu. Öte yandan Bartın'da faaliyet gösteren 4 dershanenin müdürü de bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Uğur Dershanesi Müdürü İhsan Sağlam, dershane ve etüt merkezlerini kapatmak için hazırlanan taslağın bu şekilde yasalaşması durumunda eğitimde büyük sıkıntılar olacağını aktardı. Sağlam, özellikle ekonomik ve eğitim bakımından yetersiz olan öğrencilerin daha iyi lise ve üniversitelerde okuma imkanının da ortadan kalkacağını ifade etti.Bayburt'taki dershane müdürleri de yasa taslağına dair ortak açıklama yaptı. Final Dershanesi'nden Muharrem Daştan ve Oğuzhan Topuz ile FEM Dershanesi'nden Ertan Özcan ve Orman Emiş'in hazır bulunduğu açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Dershanelerin kapatılması baskıcı bir zihniyetin yansımasıdır. Bu fırsat eşitliği ve hür teşebbüse de aykırıdır. Dershanelerin kapatılması doğudaki eğitim seviyesi ile batıdaki seviye arasında uçurumu artıracaktır. Batıda kolej ve benzeri gibi imkânlar fazla iken doğuda bunlar yok denecek kadar sınırlı olduğundan öğrencinin batıdaki öğrenci ile yarışabilmesi zorlaşacaktır. Hükümet referandum ve genel seçimlerde zirveyi yakaladığı Anadolu şehirlerini böyle mi ödüllendirecek?” Uşak Dershaneler Birliği de Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu taslağına tepki gösterdi. Uşak Dershaneler Birliği üyesi Mustafa Dönmez, Serkan Korkmaz, Hasan Hüseyin İnal, Kahraman Şafak, Osman Ocak, Suat Aygün, Celal Keskin, Hüsnü Dikkaya ve Fatih Gündüz, tepkilerini ortak bir basın açıklamasıyla dile getirdi. Öğretmenlik ve ders anlatmanın suç kapsamına alındığını öne süren Mustafa Dönmez, şöyle dedi: "Öğretmenler Günü'nü kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde, eğitime darbe planıyla karşılaşmış olmanın şokunu yaşıyoruz. Devlet kurumları dışında dershaneler, ücretsiz eğitim veren sivil toplum kuruluşları ve belediyelere ait etüt merkezlerinin eğitim öğretim yapmasının suç kapsamına alınmasının şaşkınlığını yaşıyoruz."

Devami...

Bu alana bir cevap yazın...