Konuya cevap cer

Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olan il, 25.706 km2’lik yüzölçümüyle  ülkenin orta kuzey kesiminde yer alır. İlin doğu kesiminin sularını  Kızılırmak, batı kesiminin ise Sakarya ırmağı toplar. Ovaları fazla yer  kaplamaz. Başlıca düzlükleri Çubuk ve Mürtet ovalarıdır.


 Burada  hayvancılık eski dönemlerden beri önemli bir geçim kaynağıdır. En çok  koyun ve dünyaca ünlü Ankara (tiftik) keçisi yetiştirilir.


  Ankara adının kökeni konusunda somut bilgilerle efsaneler birbirine  karışmaktadır. Kentin adının “çapa” anlamına gelen “Anküra” sözcüğünden  türediğini söyleyen iki yazılı kaynak bulunmaktadır. Diğer yandan  çevresinde yetişen üzümlere nispetle Farsça “üzüm” anlamında “engür”  şeklinde anılmıştır. 20. yüzyıl başlarında Angara adını alan kent, sonra  Türkçe’ye Ankara olarak geçmiştir.


 Anadolunun en eski  kentlerinden birisi olan Ankara’nın bütünüyle Türklerin eline geçmesi,  Malazgirt Zaferinden iki yıl sonra gerçekleşti. Daha sonra birçok kez el  değiştiren kent ilk olarak 1354’te Orhan Bey zamanında Osmanlıların  eline geçti. 1413’te kesin olarak Osmanlı topraklarına katılan kent her  zaman önemli bir ticaret merkezi konumunda oldu. Cumhuriyet döneminin  başında, 1923 yılında başkent seçildi.


 Osmanlı Devleti’nin  işgal altında olduğu günlerde Üstad Bediüzzaman İstanbul’da İngilizlere  karşı Hutuvat-ı Sitte adlı eserini yazmış ve Kuvâ-yı Milliye’de halkı  mücadeleye teşvik etmişti. İstanbul’daki bu çok önemli ve başarılı  hizmetlerinden dolayı Ankara hükümeti onun hizmetlerini takdir ederek,  1922 yılında onu Ankara’ya, Millet Meclisine davet etti.


 Üstad  Bediüzzaman, Osmanlı Devletinin sona erdiği ve İslâm topraklarının  düşmanlarca istilâsının söz konusu olduğu, Müslümanların maddî ve mânevî  değerlerinin tehlike altında olduğu bir dönemde Ankara’dan gelen bu  daveti kabul etti. Ankara’ya gittiğinde alkışlarla karşılandı. Ne var  ki, dine karşı gördüğü duyarsızlık yüzünden burada kalamayacağını anladı  ve kendisine teklif edilen milletvekilliği, diyanet azalığı ve doğu  vilayetlerinin genel vaizi olma tekliflerini kabul etmedi. O zaman  siyaseti bütünüyle terk etti ve “Dünyanıza karışmayacağım” dedi. Oradan  ayrılarak Van’a Erek Dağının eteğinde Zernabad Suyu başında bir mağarada  hayatını geçirmeye başladı.


 Üstad’ın bu şehre tekrar gelişi  1943’te zorunlu ikâmet cezası ile gerçekleşti. Çankırı üzerinden  Ankara’ya geldiğinde Samanpazarı’ndaki bir otelde ikâmet etti. Daha  sonra buradan Isparta’ya götürüldü.


 1959 yılının Aralık ayında  Üstad Bediüzzaman, İstanbul, Ankara ve Konya gibi şehirleri de içine  alan bir seyahate çıktı. Ankara’ya geldiğinde Denizciler Caddesindeki  Beyrut Palas Otelinde kendisine tahsis edilen bir odaya yerleştirildi. O  zaman Ankara’ya geldiği haberini alan pek çok Nur talebesi ziyarete  geliyorlardı. Burada kaldığı sırada Üstad Bediüzzaman, vasiyetnamesi  hükmünde olan bir mektubu kaleme aldı. Bu mektup Nur talebelerinin  müsbet hareket tarzını ilelebet devam ettirmeleri konusundaydı.


 Üstad, vefat etmeden önce son bir kez daha Ankara’ya gitmek istedi; ama  şehre sokulmadı. İkâmete mecbur edildiği Emirdağ’a geri döndü.

Üstad  Bediüzzaman, Ankara’daki Nur hizmetine hükümet merkezi olduğu için çok  önem veriyor, talebelerine “bir senede Ankara gibi bir yerde yapacağınız  bu hizmet, on senede ancak yapılır” diyordu. Hattâ Üstad talebelerinden  Mustafa Sungur’u Ankara’ya  yollamak istediğinde, Sungur, Üstadın  yanında kalmayı çok istediğini söyledi. Bediüzzaman da ona “Sungur, benim yanımdaki hizmet gümüş ise, Ankara’daki hizmet altındır” derdi.


 Bediüzzaman, 1949 yılında Afyon’dan tahliye edildikten sonra Diyanet  İşleri Reisine Risale-i Nurların resmen neşrini talep eden bir mektup  yolladı. Ve neşre izin verildi. 1956 yıllında Risâle-i Nurlar Ankara’da  kitaplar halinde matbaalarda basılmaya başladı. Tarihçe-i Hayat da bu  esnada basıldı. Ama basılmasından sonra talebeler mahkemeye verildi.  Ankara’da Risale-i Nur Külliyatı’ndan en son neşrolunan kitap Sikke-i  Tasdik-i Gaybî olmuştur.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst