Peki Anne ve Baba'nın çocuğa karşı davranışları nasıl olmalı ki; Onlara layık bir evlat olabilsin...
1- Çocuğu Kabullenmek,
Çocuğa isim vermek
3- Dinî merasimler tertip etmek
4- Çocuğa Saygı: Çocuk Allah’ın emaneti ve hediyesidir. Oyuncak bebek değildir tahkir edilsin. O da büyük olan Allah’a ait olduğuna göre, büyüktür ve saygı duyulması gerekir. Ağlamasına, feryadına lakayt davranmamalı ve ona karşı saygılı olmalıyız. Konuştuğu zaman dinlemeli, işine fazla karışmamalıyız. Oyuncaklarına olan hükümranlığını bozmamalıyız. Çocuk, büyük bir şahsiyet olduğunu ve başkaları nezdinde saygısı olduğunu, kendisinin kabullenildiğini hissetmeli. Sevgi, çocuğun hayatının devamını sağlayan gerekli bir güçtür.
5- Çocuğu Sevmek: Çocuk, sadece güzelliği ve buna benzer özellikleri için değil, anne babaya ait oldukları için sevilmelidirler. Şunu da unutmamalıyız ki, sevgi aşırılığa kaçmamalı zira bu da başka sorunların doğmasına sebep olabilir.
Sevgiyle Yetiştirmek: Çocuk sevgiyi, şefkati, elemi, kederi, hüznü, sevinci evinde öğrenmelidir. Sevgiyi esirgeme, çocuk için vahim sonuçlar doğuracaktır; zira sevgisiz bir toplum kırıcı olur. Onun için çocuk sevilmeli; öpülmeli; nazına katlanılmalı; ona bakmaktan yorgunluk hissetmemeli; bahanelerinden ötürü rahatsız olmamalı ve katı davranmaktan kaçınılmalıdır.
Aslında bunların içinde daha çoğusu var lakin ben beni ilgilendiren kısmını aldım sadece. Çocuğu toplumsal hayata alıştırmak, giydirmek beslemek, dini olarak eğitmek ahlaki olarak eğitmek, ekonomik açıdan eğitmek vs. vs.
Bunlarda anne babanın görev değil midir?
Herhalde Hadislere konu olan anne baba da bu vasıfları taşıyanlar olsa gerek...
Bende öylesi yok...
Allah razı olsun...