Anne Ve Babaya İyilik Hakkında Hadisler

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
nuruahsentevhidgentr.jpg

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resûlü iyi davranıp hoş sohbette bulunmama en ziyaâde kim hak sâhibidir?" diye sordu. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) "Annen!" diye cevap verdi. Adam: "Sonra kim?" dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar: "Sonra kim?" dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) yine: "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: "Sonra kim?" Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu dördüncüyü: "Baban!" diye cevapladı."

Buhârî, Edeb 2; Müslim, Birr 1, (2548).

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Küleyb İbnu Menfa'a ceddi bulunan Küleyb el-Hanefi (radıyallahu anh)'den anlattığına göre, kendisi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek sormuştur: "Ey Allah'ın Resûlü kime karşı iyilik yapayım?"

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı vermiştir: "Annene, babana, kızkardeşine, oğlan kardeşine, bunu takip eden azadlına. Bu iyiliği de, üzerine vâcib olan bir hakkın ödenmesi, yani, sıla-ı rahmin yerine getirilmesi olarak yapacaksın. (Nafile, ihtiyarî, hasbî bir davranış tatavvu grubuna giren bir amel olarak değil)".

Ebu Dâvud, Edeb 129, (5140).

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Abdullah b Mes'ud (ra) Hz Peygamber (sas)'e sordu:
"-Ya Resulullah, amellerin hangisi daha üstündür?" Resulullah:
"- Vaktinde kılınan namaz" buyurdular
Abdullah b Mes'ud diyor ki tekrar sordum:
"-Sonra hangisidir?"
"-Anne-babaya iyiliktir" diye cevaplandırdılar
"-Sonra hangisidir?" dedim
"-Allah yolunda savaşmaktır " diye buyurdular

Ruh

Well-known member
Peki Anne ve Baba'nın çocuğa karşı davranışları nasıl olmalı ki; Onlara layık bir evlat olabilsin...

1- Çocuğu Kabullenmek,
Çocuğa isim vermek
3- Dinî merasimler tertip etmek
4- Çocuğa Saygı: Çocuk Allah’ın emaneti ve hediyesidir. Oyuncak bebek değildir tahkir edilsin. O da büyük olan Allah’a ait olduğuna göre, büyüktür ve saygı duyulması gerekir. Ağlamasına, feryadına lakayt davranmamalı ve ona karşı saygılı olmalıyız. Konuştuğu zaman dinlemeli, işine fazla karışmamalıyız. Oyuncaklarına olan hükümranlığını bozmamalıyız. Çocuk, büyük bir şahsiyet olduğunu ve başkaları nezdinde saygısı olduğunu, kendisinin kabullenildiğini hissetmeli. Sevgi, çocuğun hayatının devamını sağlayan gerekli bir güçtür.
5- Çocuğu Sevmek: Çocuk, sadece güzelliği ve buna benzer özellikleri için değil, anne babaya ait oldukları için sevilmelidirler. Şunu da unutmamalıyız ki, sevgi aşırılığa kaçmamalı zira bu da başka sorunların doğmasına sebep olabilir.
Sevgiyle Yetiştirmek: Çocuk sevgiyi, şefkati, elemi, kederi, hüznü, sevinci evinde öğrenmelidir. Sevgiyi esirgeme, çocuk için vahim sonuçlar doğuracaktır; zira sevgisiz bir toplum kırıcı olur. Onun için çocuk sevilmeli; öpülmeli; nazına katlanılmalı; ona bakmaktan yorgunluk hissetmemeli; bahanelerinden ötürü rahatsız olmamalı ve katı davranmaktan kaçınılmalıdır.

Aslında bunların içinde daha çoğusu var lakin ben beni ilgilendiren kısmını aldım sadece. Çocuğu toplumsal hayata alıştırmak, giydirmek beslemek, dini olarak eğitmek ahlaki olarak eğitmek, ekonomik açıdan eğitmek vs. vs.

Bunlarda anne babanın görev değil midir?

Herhalde Hadislere konu olan anne baba da bu vasıfları taşıyanlar olsa gerek...
Bende öylesi yok...

Allah razı olsun...

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Allah razı olsun.

ecmain olsun insAllah :gül:

Peki Anne ve Baba'nın çocuğa karşı davranışları nasıl olmalı ki; Onlara layık bir evlat olabilsin...

1- Çocuğu Kabullenmek,
Çocuğa isim vermek
3- Dinî merasimler tertip etmek
4- Çocuğa Saygı: Çocuk Allah’ın emaneti ve hediyesidir. Oyuncak bebek değildir tahkir edilsin. O da büyük olan Allah’a ait olduğuna göre, büyüktür ve saygı duyulması gerekir. Ağlamasına, feryadına lakayt davranmamalı ve ona karşı saygılı olmalıyız. Konuştuğu zaman dinlemeli, işine fazla karışmamalıyız. Oyuncaklarına olan hükümranlığını bozmamalıyız. Çocuk, büyük bir şahsiyet olduğunu ve başkaları nezdinde saygısı olduğunu, kendisinin kabullenildiğini hissetmeli. Sevgi, çocuğun hayatının devamını sağlayan gerekli bir güçtür.
5- Çocuğu Sevmek: Çocuk, sadece güzelliği ve buna benzer özellikleri için değil, anne babaya ait oldukları için sevilmelidirler. Şunu da unutmamalıyız ki, sevgi aşırılığa kaçmamalı zira bu da başka sorunların doğmasına sebep olabilir.
Sevgiyle Yetiştirmek: Çocuk sevgiyi, şefkati, elemi, kederi, hüznü, sevinci evinde öğrenmelidir. Sevgiyi esirgeme, çocuk için vahim sonuçlar doğuracaktır; zira sevgisiz bir toplum kırıcı olur. Onun için çocuk sevilmeli; öpülmeli; nazına katlanılmalı; ona bakmaktan yorgunluk hissetmemeli; bahanelerinden ötürü rahatsız olmamalı ve katı davranmaktan kaçınılmalıdır.

Aslında bunların içinde daha çoğusu var lakin ben beni ilgilendiren kısmını aldım sadece. Çocuğu toplumsal hayata alıştırmak, giydirmek beslemek, dini olarak eğitmek ahlaki olarak eğitmek, ekonomik açıdan eğitmek vs. vs.

Bunlarda anne babanın görev değil midir?

Bende öylesi yok...

Allah razı olsun...

Sendende Allah razi olsun Ruh,Rabbim yar ve yardimcin olsun...az cok sikintini biliyorum
Sabir acidir ama meyvesi tatlidir ;)

ilimehli

Well-known member
Bende öylesi yok...

:036:Anlar gibiyim....Rabbim yardimciniz olsun kardesim...
Hayatimizda bazen oyle seyler olurki,Hak Teala boylesini uygun gormus deyip,imanimiza siginmamiz gerekiyor...

Sanmayinizki,bu aci veya benzeri sadece sizin yasantinizda var,Rabbim oyle ince mesajlar iceren olaylar getirirki basimiza,omrumuz bir bebek mezarliginda aglayarak son bulur belkide....

Sevgi ve Dua ile...

Ruh

Well-known member
:036:Anlar gibiyim....Rabbim yardimciniz olsun kardesim...
Hayatimizda bazen oyle seyler olurki,Hak Teala boylesini uygun gormus deyip,imanimiza siginmamiz gerekiyor...

Sanmayinizki,bu aci veya benzeri sadece sizin yasantinizda var,Rabbim oyle ince mesajlar iceren olaylar getirirki basimiza,omrumuz bir bebek mezarliginda aglayarak son bulur belkide....

Sevgi ve Dua ile...

Çok haklısın kardeşim...
Zaten inanç olmasa herhalde inançsızlar kadar rahat hareket edebilirdim, o zamanda bir çok şey benim için sıkıntı olmazdı galiba...
Elif Şafak'ın Aşk kitabını okuyanlar Şems'in kurallarını bilirler :)

Diyorki Şems kitapta
8. Kural; Başına ne gelirse gelsin, karamsarlığa kapılma. Bütün kapılar kapansa bile, sonunda O sana kimsenin bilmediği gizli bir patika açar. Sen şu anda görmesen de dar geçitler ardında nice cennet bahçeleri var. Şükret! İstediğini elde edince şükretmek kolaydır. sufi dileği gerçekleşmediğinde de şükredebilendir...

Halimize 1000 şükür...