Konuya cevap cer

Arafat Dağı, Arafat Meydanının doğu kıyısındaki dağın adıdır. Arafat,  Mekke’nin 21 km doğusunda, Tâif dağ yolu üzerinde ova görünüşünde düz  bir meydandır. Doğu, kuzey ve güneyindeki dağlar, Arafat Meydanını bir  yay gibi kuşatmıştır. Doğudan batıya 6.5 km, kuzeyden güneye de 11-12 km  uzunlukta olan Arafat Meydanının tamamı 13.68 km2’dir. Meydanın  kuzeyine doğru küçük bir tepe şeklinde Cebel-i Rahme bulunmaktadır. Halk  arasında bazan Cebel-i Rahme Arafat dağı ile karıştırılır.


  Arafat, kelime olarak “bilme, anlama, tanıma” ve “güzel koku” gibi  anlamlara gelen bir kökten türemektedir. Ayrıca, Hz. Âdem ile Hz.  Havvâ’nın yeryüzüne indikten sonra burada buluşmaları veya Cebrâil’in  (a.s.) Hz. İbrahim’e (a.s.) haccın nasıl ve nerelerde yapılacağını  öğretirken Arafat’a geldiklerinde ona, “Arefte?” (anladın mı, tamam mı?)  diye sorması, onun da “Areftü” (anladım, tanıdım) demesinden dolayı  buraya Arafat veya Arefe dendiği kaynaklarda belirtilir.


 Hz. Peygamberin (a.s.m.) “Hac Arafat’tır”  buyurması, İslâmın beş şartından biri olan hac ibadetinin yerine  getirilmesinde, Arafat’ın önemini gösterir. Arafat, dünyanın her  tarafından gelen insanların birbirleriyle görüşüp tanıştıkları,  günahları için Allah’tan af diledikleri ve bu dileklerinden sonra  annelerinden doğdukları gün gibi bütün günahlarından temizlendikleri  yerdir.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst