Arapça Ezan Beni Namazdan Soğuttu.

Eyvàh!

Well-known member
Emin Çölaşan'ın eşi Tansel Çölaşan'dan inciler(!!!)
Ankara Barosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ''Kadın Olmak'' konulu sempozyumun, ''Hukukta Kadın'' başlıklı oturumunda konuşan Çölaşan, kadınlara yönelik en ağır baskının din adına yapılan baskı olduğunu söyledi. Çölaşan, ''Hem özgürlük diyorsunuz hem de kapanmak istiyorsunuz. Kapanmanın özgürlüğü olur mu?'' dedi.

"KAPANMA KURAN'DA YOK"
Çölaşan, kapanmanın Kuranı Kerim'de yer almadığını, Kuranı Kerim'de kadın ve erkeğe iffetli olmanın öğütlendiğini, avret yerlerinin kapatılması gerektiğinin emredildiğini söyledi.

"İDAMDA BÜYÜK BİR COŞKU VARDI"
1960 ihtilalini konu alan bir belgesel izlediğini ve belgeselde ihtilalin bugünün üniversite öğrencileri tarafından değerlendirildiğini anlatan Çölaşan, öğrencilerin o dönemde bir başbakanın idam edilmesini vahşice bulduklarını dile getirdiklerini kaydetti.

Çölaşan, büyük özverilerle kurulan Cumhuriyetin belirsizliğe gittiği gören halkın, ihtilal öncesi toplumsal bir öfkeye kapıldığını anımsatarak, ''Kimse idam cezasını istemez ama o dönemde bunlar idam edildiğinde toplumsal bir coşku vardı. 27 Mayıs'ı burada ihtilal olarak görmek hata olur. 1960 ihtilali aslında bir devrimdir'' diye konuştu.

"ARAPÇA EZANDAN SONRA NAMAZ KILMAYI HİÇ DÜŞÜNMEDİM"
Her ihtilalin, darbenin mutlaka kötü sonuçlar doğurmayacağını savunan Çölaşan, şunları kaydetti:

''O dönemde, 1950 yılından önce Türkçe ezan vardı, Menderes dönemiyle ezanın Arapça'ya çevrildiğini biliyoruz. Vatan cepheleri ile ikiye ayrılan bir toplum gördük. O dönem çocuk kafamla Türkçe ezanın güzelliğini gördüm, ailemden namaz kılmayı öğrenmek istedim. O kadar çok sevdim. Neden sevdim? Çünkü çok güzel ve inadına temiz bir sesle Türkçe ezanı dinliyordum. O ses bana dini sevdirdi.

Sonra birden bizden olmayan o dille, Arapça ile ezan başladı. Ben o etkiyi kaybettim. Ondan sonra da hiç düşünmedim namaz kılmayı.

MENDERES'İN FOTOĞRAFI DİNDEN SOĞUTTU

Aynı dönemde Ulus Gazetesi'nde, Menderes'in paçavralar içinde oturan Said Nursi'nin elini öptüğünü gösteren fotoğrafı yayınlandı. Ulus Gazetesi bunu kötü bir şey olarak gösterdi. Bunlar beni soğuttu.''

''DEVRİMLERİ YAŞATACAK KADROLAR YETİŞMEDİ''
Tansel Çölaşan, Türk kadınının modern yaşam olanaklarına Atatürk ile kavuştuğuna işaret ederek, ancak Atatürk'ün devrimlerinin günümüzde yeterince savunulmadığını ve ilkelerinden taviz verildiğini söyledi.

Atatürk'ün ölümünün ardından devrimleri yaşatacak ''düzgün kadroların'' yetişmediğini savunan Çölaşan, şöyle konuştu:

''Demokrat Parti'nin başa gelmesiyle ne olduysa oldu. Din adamları kaşındı. Ancak Atatürk'ün getirdiği temel kavramları, medeni devleti, milleti içine sindiremeyenler kazandı. O kazanımları içine sindirememiş kişiler, Atatürk'ün ölümüyle birlikte bugünün alt yapısını oluşturmaya başladılar. Toplum o dönemde orduya 'yap artık bir şeyler' demeye başladı. Tek kurtarıcı olarak ordu görüldü.



Siyasiler orduyu Türk toplumundan soğutmak isteyebilirler ama Türk toplumu o oyunlara gelmez. O dönemde toplum tarafından görev verildi ve 27 Mayıs oldu. Toplumsal dönüşüm oldu. O günkü Anayasa bir daha geri gelmemek üzere değiştirildi. En özgürlükçü Anayasa geldi. Demek ki her zaman bir ihtilal darbe değildir, devrim de olabilir.

MENDERES CUMHURİYETE İHANETTEN YARGILANMALIYDI
İdam edilen Menderes hükümeti üyeleri çocuk ve bebek davalarından değil, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyete ihanetten yargılanmalıydı. Ama öyle olmadı, tarih o noktada bu cezayı verdi. Ama cezalandırılmaları gerekirdi. Sonra ne oldu? Çok güzel bir Cumhuriyet dönemi...''

Atatürk'ün ölümüyle ''halı altındaki güçlerin yukarı çıktığını'' ve siyasetçilerin kolay siyaseti tercih ederek Türkiye'yi sıkıntılı günlere taşıdıklarını ifade eden Tansel Çölaşan, halkın okumamasının da siyasilerin çok kolay siyaset yapmasına, canlarının istediği gibi yaşamasına olanak sağladığını savundu.

''TÜRK TOPLUMU KENDİ MENFAATİNE DÜŞKÜN''

''Türk toplumu kendi menfaatine düşkün. Kolaycı bir yapımız var, sorgulamaya asla yatkın değiliz'' diyen Çölaşan, ''Tehlike kapımıza kadar gelmeden, bir başkasının tehlikesine yardım etmiyoruz. Atatürk boşuna 'Türk Milleti uludur, güzeldir' demedi, Türk Milleti'ne vasıf kazandırmaya çalıştı'' şeklinde konuştu.

Çölaşan, 1950 yılından sonra eğitimin durma noktasına geldiğini, Cumhuriyetin kazanımlarının birer birer yok edildiğini, din okulları açıldığını söyledi.

Çölaşan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde de Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin üniversiteleriyle denklik anlaşması yapılmazken, bunun yerine Suudi Arabistan, Mısır, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerin üniversiteleriyle denklik anlaşması imzalandığını kaydetti.

Dini motifli üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin diplomalarının dönemin YÖK Başkanı Prof.Dr. Mehmet Sağlam tarafından onaylandığını ve bu diplomalara denklik verildiğini anlatan Çölaşan, din eğitimi alan kişilerin denklik belgelerinin sınıf öğretmeni olarak verildiğini kaydetti.

ne diyelim herkesin sermayesi ne ise onu ortaya koyuyor..
sadece iclerindekileri disari vurmuslar sonrada bahaneleri (din den )sogutan olaylar olmus
neyse kardesim sizin dininiz (cumhuriyet )..bence ..hasa ..Allah iniz ise (ataturk ) bunun disinda hersey yobaz !!!size..
kenan Evren de sizin gibi ayni laflari geveliyor ..artik orumcek baglamis beyni ile Kenan Evren in gunlugunde ...

Allah C.C bunalr ve bunun gibilerin fitnesinden vatani milelti korusun ..amiiiin
 
Üst