Konuya cevap cer

Cevap: ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEZ YAZIMi


  1.  Dipnotlu Kaynak Gösterme Yöntemi
    1. Kaynak Göstermede Amaç


  • Araştırmacının savunduğu görüşlerin doğruluğnu destekleme,
  • Bilgilerin kaynağını göstererek, bu bilgilerin asıl sahiplerinin hakkını vermek,
  • Sunulan bilgilerin doğru güvenilir ve tarafsız olmasını sağlamak,
  • İlgili konularda yeni araştırma yapanlara başvuru olanağı vermek,



  1. Kaynak Göstermeyi Gerektiren Bilgiler


  • Sıradan bilgilerin dışnda kalan, özgün bilgi, fikir, görüş veya eleştiriler,
  • Başka yazarların düşünce, hüküm ve önerileri,
  • Bir tablo veya istatistiğin düzenlenmesinde kullanılan verilerin kaynağı,

Herkezce bilinen ve bir özgünlüğü bulunmayan genel bilgiler, bu bilgilerin geçerliliğine yöneltilen eleştiriler ve herkezce çok iyi tanınan temel kitaplar, klasikler veya kutsal kitapların öğüt veya öğretileri için kaynak göstermeye gerek yoktur.

 


  1. Kaynak Göstermede Dipnotu İlkeleri


  • Dipnotları gereksiz derecede uzun olmamalıdır.
  • Bir sayfada gerekenden fazla dipnotu olmamalıdır.
  • Aynı dipnotu numarası ile birden fazla kaynak gösterilebilir.
  • Başlık satırına dipnot koyulmaz metnin içerisinde bir yere yerleştirilir.
  • Tüm konuyu ilgilendiren dip notları bölümün ilk sayfasında, diğer dipnotlarından öce gösterilir.
  • Açıklama notlarının dipnotları ile karışmaması için kaynak dipnotları sayılar ile ifade edilirken açıklama notları işaretlerle ifade edilebilir örneğin(*)


  1. Dipnot Yazım Kuralları

Bir kitap dipnotta tanıtılırken sırasıyla ; Yazar adı, kitap adı ve yayım bilgileri yazılır. Yazar adı ad soyad şeklinde yazılır isimlerin yalnızca baş harfleri büyük harfle yazılır. Kitap adı yazılırken sadece baş harfleri büyük italik veya koyu punto ile yazılır.

 

 

Yayın bilgilerinde ise yayım yeri, yayımlayan ve yayım tarihi yer alır.Araştırmacı kitabın kaçıncı basım olduğunu belirtmesi gerekir. Bu “2.b.”, “2nci bas”, “2nd ed.” Şekilleri ile gösterilir.Basım yeri belirtirilken yayım evinin bulunduğu şehir belirtilir. Yeri bilinmeyen kaynaklarada [y.y] yer yok kısaltması kullanılır. Yayın tarihi bilinmeyen kaynaklardada [t.y] tarih yok kullanılır.

Kitap hangi sayfasından alıntı yapıldığı sayfa numarası belitirilerek dipnotta gösterilir. Örneğin; “s. 80” veya sayfa aralığı kullanılırsa “ss. 15-18”.

Kullanılan kaynak dergi bülten gibi periyodik yayınlanıyorsa bunu gösterilişi; Yazar Adı ve Soyadı, “Makalenin Adı”, Derginin Adı , Cilt no.su, Sayı no.su(Ay, Yıl), Sayfa no.su şeklindedir.

Bir dipnotta geçen kaynağa yeniden başvurulursa sonrakinda yalnızca yazarın soyadı ve sayfa numarasını göstermek yeterli olur.


  1.  Bibliyografya Hazırlama 

Metin içerisinde başvurulan kaynakların tümü araştırm raporunun sonuna konulan bibliyografyada alfabe sırasına göre tanıtılırlar. Biliyografyaya kaydedilen kaynak sayısı ile metinde başvurulan kaynak saysının tam olarak eşit olması gerekir. Bibliyografyalar yazar soyadına göre alfabetik olarak düzenlenirler. Yazar gerçek kişi olabileceği gibi bir kurumda olabilir.  Biliyografya yazımında iki yöntem vardır: Yazar-Tarih sistemi (YT) yada Yazar- Sayfa Numarası sistemi (YS). YT sisteminde yazarın ilk adı kısaltılarak diğerinde ise kısaltılmadan verilir. Örneklerimiz YS’ye göre olacaktır.

Kaynak tek yazardan oluşuyorsa;

Seyidoğlu, Halil. Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, İstanbul: Güzem Yayınları, 2000.

Kaynak iki yazardan oluşuyorsa;

Aydın, A. ve Fuat Güçlü. Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (2.b.). Ankara: Bilim Yayınevi, 1998.

Kaynak ikiden fazla yazardan oluşuyorsa ilk yazarın isminden önce soyadı, ilk ad gelicek biçimde değişiklik yapılır. Sonrakilerin isimleri normal yazılır.

Kaynak bir dergi makalesi ise; Makale adı tırnak içerisinde yazılır.

Gökçe, Mehmet. “Türkiye Dış Ticaretinin İncelenmesi.” İktisadi Araştırmalar Dergisi 12 (1997).

 Kaynak yabancı dilden çeviri ise; Yazarın soyadı ile başlanır daha sonra kitap başlığına yer verilir ve daha sonra da çevirmenin adı ile basım bilgileri kaydedilir.

Aliye, H. Dünya Siyasetinde Azerbeycan Petrolü Çev. Abdullah Çiftçi ve Ergun Kocabıyık. İstanbul: Sabah Kitapları, 1998.

Asıl ilgi konusu olan çevirinin kendisi ise çevirmen ile başlanır.

Kaynak Web adresi ise; Web adresleri altı çizili olabileceği gibi italik veya koyu punta ile yazılabilir. Web sitesinin referanslar listesinde gösterilmesiyle ilgili genel bir kalıp aşağıdaki gibidir.

Yazarın Soyadı. (Tarih). Başlık ve varsa yayın bilgileri. Erişim: Web Adresi [Ziyaret Tarihi]

Bununla ilgili örnekte ;

Rodrigues, D. (25 Eylül 1996). The Research Paper and  the World Wide Web Online Guide. Erişim: Welcome to the Rodrigues Bridge Page.  [6 Şubat 2000].


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst