Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Kuran-i Kerim
Baba-âyetler
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 166893" data-attributes="member: 5987"><p><strong><u><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">Lokman-</span></span></u></strong><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">14 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">İnsana buyurduk ki: “Hem Bana, hem de annene babana şükret, unutma ki sonunda Bana döneceksiniz.” </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">15 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> “Eğer onlar seni, şerik olduğuna dair hiçbir bilgin olmadığı şeyleri, </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Bana ortak saymaya zorlarlarsa sakın onlara itaat etme. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Ama o durumda da kendileriyle iyi geçin, makul bir tarzda onlara sahip çık. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Bana yönelen olgun insanların yolunu tut. Sonunda hepinizin dönüşü Bana olacak </span></span><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="color: black">ve Ben işlediklerinizi tek tek size bildirip karşılığını vereceğim.</span></span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">21 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> Kendilerine: “Gelin, Allah’ın indirdiği buyruklara uyun” denilince: </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">“Hayır, biz babalarımızdan ne görmüşsek onu uygularız, sadece onlara uyarız” derler. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="color: black">Peki şeytan atalarını o harlı ateş azabına çağırmış olsa da mı onların peşinden gidecekler?</span></span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">33 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Ey insanlar, Rabbinize karşı gelmekten sakının. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Öyle bir günden çekinin ki o gün hiçbir baba evladına asla fayda veremez, evlad da babasına fayda sağlayamaz. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Calibri'">Allah’ın vaadi elbette gerçektir. O halde sizi dünya aldatmasın ve çok hilekâr şeytan da sizi Allah ile aldatmasın, Allah’ın affına güvendirmesin.</span></span></span></p><p><strong><u><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="font-size: 12px">Ahzab-</span></span></u></strong><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">5 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> Öyleyse evlatlara babalarını esas alarak isim verin. Böyle yapmak Allah nezdinde daha doğrudur. Eğer babalarını bilmiyorsanız, bu takdirde onları kardeş veya mevlâ olarak kabul edin. Yanılarak isimlerde yaptığınız hatalardan ötürü size vebal yoktur, ama kalplerinizin kasden yaptıklarında vebal vardır. Allah gafurdur, rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur). </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">Mevla kelimesi birçok anlama gelir. Burada: “köle iken hürriyetine kavuşmuş, âzatlı” mânasınadır. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="color: #aa5500">6 –</span><span style="color: black"> Peygamberin müminler üzerinde haiz olduğu hak, onların bizzat kendileri hakkında haiz oldukları haktan daha fazladır. (O, bir baba konumunda olduğundan) onun eşleri de müminlerin anneleridir. Akrabalar miras bakımından Allah’ın kitabında, birbirlerine diğer müminlerden ve muhacirlerden daha yakındırlar. Ancak dostlarınıza bir iyilik yapmanız müstesna, yani dostunuza vasiyetle bir mal bırakabilirsiniz. Bunlar kitapta yazılıdır.</span></span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">40 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Muhammed içinizden hiçbir erkeğin babası değildir, lâkin Allah’ın resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkıyla bilir. </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">55 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> Peygamberin eşlerine ve mümin kadınlara: </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Babaları, oğulları, kardeşleri, </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">kardeşlerinin oğulları, kızkardeşlerinin oğulları, </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">müslüman kadınları ve malik oldukları köleler </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">hakkında bir günah yoktur. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Bunlar onların evlerine gelebilir ve onlarla karşılaşabilirler. </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Calibri'">Bununla beraber, ey Peygamber eşleri, Allah’a karşı gelmekten sakının, çünkü Allah her şeye şahittir.</span></span></span></p><p><strong><u><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="font-size: 12px">Sâffât-</span></span></u></strong><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">14-17 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Gerçeği gösteren bir delil veya bir mûcize görseler, başkalarını da onunla alay etmeye çağırır ve “Bu, derler, besbelli bir sihir! Demek biz öldükten, hem de çürümüş kemik ve toz toprak haline geldikten sonra, biz mi dirilecek mişiz! Gelmiş geçmiş babalarımız ve dedelerimiz de mi dirilecekler!” </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">85-87 – </span></span><span style="font-family: 'Calibri'">(İbrahim)<span style="color: black">Babasına ve halkına şöyle dedi: “Nedir bu tapındığınız nesneler? İlle de bir iftira, bir yalan olsun diye mi Allah’tan başka mâbud arıyorsunuz! Siz Rabbülâlemini ne zannediyorsunuz? </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">Onun sıfatlarını iyice biliyormusunuz? </span></span></p><p><strong><u><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="font-size: 12px">Mü’min-</span></span></u></strong><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">8 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> “Ey Bizim Ulu Rabbimiz! Sen, onları ve onlarla birlikte babalarından, eşlerinden ve nesillerinden iyi kimseleri kendilerine vaad ettiğin Adn cennetlerine yerleştir. </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="color: black">Muhakkak ki Sen azîz ve hakîmsin (üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibisin).</span></span></span></p><p><strong><u><span style="font-family: 'Calibri'"><span style="font-size: 12px">Zuhruf-</span></span></u></strong><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">22 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> Hayır! Ne bilgileri var, ne kitapları! Sadece şöyle derler: “Biz babalarımızı bir dine bağlanmış gördük. Biz de onların izlerinden gidiyoruz.” </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">23 –</span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'"> İşte böylece senden önce, uyarıcı bir resul gönderdiğimiz hiçbir şehir yoktur ki oraların varlıklı kişileri: </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">“Biz babalarımızı bir dine bağlanmış gördük. Biz de onların izlerine uyduk” demiş olmasınlar. </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">Varlıklı kişilerin hak dine karşı çıkmaları şundandır: 1.Bunlar mal mülk ile o derecede meşguldürler ki hak - batıl mücadelesine fikir yormazlar. Zihnen ve bedenen tembelleşmişlerdir. Kurulu düzen dışında bir şey düşünmezler. 2.Mevcut sistem sayesinde zenginleştiklerinden o düzenin devamını isterler. </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">24 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Peygamber onlara: “Peki, size babalarınızın bağlandığı dinden daha doğrusunu getirmişsem, yine de sürüp gidecek misiniz?” deyince onlar: “Şunu bilin ki, dediler, biz, sizinle gönderilen mesajı reddediyoruz.” </span></span></p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">26-27 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Bir vakit İbrâhim babasına ve halkına şöyle dedi: </span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">“Bilin ki ben sizin taptıklarınızdan her türlü ilişiği kestim. Ben ancak beni yaratana ibadet ederim. O bana yol gösterecektir.”</span></span> </p><p><span style="color: #aa5500"><span style="font-family: 'Calibri'">29 – </span></span><span style="color: black"><span style="font-family: 'Calibri'">Doğrusu, Ben bunları da, babalarını da kendilerine hakikat ve onu açıklayan peygamber gelinceye kadar yaşattım. </span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 166893, member: 5987"] [B][U][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Lokman-[/SIZE][/FONT][/U][/B][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]14 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]İnsana buyurduk ki: “Hem Bana, hem de annene babana şükret, unutma ki sonunda Bana döneceksiniz.” [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]15 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] “Eğer onlar seni, şerik olduğuna dair hiçbir bilgin olmadığı şeyleri, [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Bana ortak saymaya zorlarlarsa sakın onlara itaat etme. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Ama o durumda da kendileriyle iyi geçin, makul bir tarzda onlara sahip çık. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Bana yönelen olgun insanların yolunu tut. Sonunda hepinizin dönüşü Bana olacak [/FONT][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=black]ve Ben işlediklerinizi tek tek size bildirip karşılığını vereceğim.[/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri][/FONT][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]21 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] Kendilerine: “Gelin, Allah’ın indirdiği buyruklara uyun” denilince: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]“Hayır, biz babalarımızdan ne görmüşsek onu uygularız, sadece onlara uyarız” derler. [/FONT][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Calibri][COLOR=black]Peki şeytan atalarını o harlı ateş azabına çağırmış olsa da mı onların peşinden gidecekler?[/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]33 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Ey insanlar, Rabbinize karşı gelmekten sakının. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Öyle bir günden çekinin ki o gün hiçbir baba evladına asla fayda veremez, evlad da babasına fayda sağlayamaz. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][SIZE=3][FONT=Calibri]Allah’ın vaadi elbette gerçektir. O halde sizi dünya aldatmasın ve çok hilekâr şeytan da sizi Allah ile aldatmasın, Allah’ın affına güvendirmesin.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [B][U][FONT=Calibri][SIZE=3]Ahzab-[/SIZE][/FONT][/U][/B][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]5 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] Öyleyse evlatlara babalarını esas alarak isim verin. Böyle yapmak Allah nezdinde daha doğrudur. Eğer babalarını bilmiyorsanız, bu takdirde onları kardeş veya mevlâ olarak kabul edin. Yanılarak isimlerde yaptığınız hatalardan ötürü size vebal yoktur, ama kalplerinizin kasden yaptıklarında vebal vardır. Allah gafurdur, rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur). [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]Mevla kelimesi birçok anlama gelir. Burada: “köle iken hürriyetine kavuşmuş, âzatlı” mânasınadır. [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri][/FONT][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Calibri][COLOR=#aa5500]6 –[/COLOR][COLOR=black] Peygamberin müminler üzerinde haiz olduğu hak, onların bizzat kendileri hakkında haiz oldukları haktan daha fazladır. (O, bir baba konumunda olduğundan) onun eşleri de müminlerin anneleridir. Akrabalar miras bakımından Allah’ın kitabında, birbirlerine diğer müminlerden ve muhacirlerden daha yakındırlar. Ancak dostlarınıza bir iyilik yapmanız müstesna, yani dostunuza vasiyetle bir mal bırakabilirsiniz. Bunlar kitapta yazılıdır.[/COLOR][B][U][/U][/B][/FONT][/SIZE] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]40 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Muhammed içinizden hiçbir erkeğin babası değildir, lâkin Allah’ın resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkıyla bilir. [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]55 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] Peygamberin eşlerine ve mümin kadınlara: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Babaları, oğulları, kardeşleri, [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]kardeşlerinin oğulları, kızkardeşlerinin oğulları, [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]müslüman kadınları ve malik oldukları köleler [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]hakkında bir günah yoktur. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]Bunlar onların evlerine gelebilir ve onlarla karşılaşabilirler. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][SIZE=3][FONT=Calibri]Bununla beraber, ey Peygamber eşleri, Allah’a karşı gelmekten sakının, çünkü Allah her şeye şahittir.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [B][U][FONT=Calibri][SIZE=3]Sâffât-[/SIZE][/FONT][/U][/B][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]14-17 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Gerçeği gösteren bir delil veya bir mûcize görseler, başkalarını da onunla alay etmeye çağırır ve “Bu, derler, besbelli bir sihir! Demek biz öldükten, hem de çürümüş kemik ve toz toprak haline geldikten sonra, biz mi dirilecek mişiz! Gelmiş geçmiş babalarımız ve dedelerimiz de mi dirilecekler!” [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]85-87 – [/FONT][/COLOR][FONT=Calibri](İbrahim)[COLOR=black]Babasına ve halkına şöyle dedi: “Nedir bu tapındığınız nesneler? İlle de bir iftira, bir yalan olsun diye mi Allah’tan başka mâbud arıyorsunuz! Siz Rabbülâlemini ne zannediyorsunuz? [/COLOR][/FONT] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]Onun sıfatlarını iyice biliyormusunuz? [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri][/FONT][/COLOR] [B][U][FONT=Calibri][SIZE=3]Mü’min-[/SIZE][/FONT][/U][/B][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]8 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] “Ey Bizim Ulu Rabbimiz! Sen, onları ve onlarla birlikte babalarından, eşlerinden ve nesillerinden iyi kimseleri kendilerine vaad ettiğin Adn cennetlerine yerleştir. [/FONT][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Calibri][COLOR=black]Muhakkak ki Sen azîz ve hakîmsin (üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibisin).[/COLOR][B][U][/U][/B][/FONT][/SIZE] [B][U][FONT=Calibri][SIZE=3]Zuhruf-[/SIZE][/FONT][/U][/B][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]22 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] Hayır! Ne bilgileri var, ne kitapları! Sadece şöyle derler: “Biz babalarımızı bir dine bağlanmış gördük. Biz de onların izlerinden gidiyoruz.” [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]23 –[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri] İşte böylece senden önce, uyarıcı bir resul gönderdiğimiz hiçbir şehir yoktur ki oraların varlıklı kişileri: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]“Biz babalarımızı bir dine bağlanmış gördük. Biz de onların izlerine uyduk” demiş olmasınlar. [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]Varlıklı kişilerin hak dine karşı çıkmaları şundandır: 1.Bunlar mal mülk ile o derecede meşguldürler ki hak - batıl mücadelesine fikir yormazlar. Zihnen ve bedenen tembelleşmişlerdir. Kurulu düzen dışında bir şey düşünmezler. 2.Mevcut sistem sayesinde zenginleştiklerinden o düzenin devamını isterler. [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri][/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]24 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Peygamber onlara: “Peki, size babalarınızın bağlandığı dinden daha doğrusunu getirmişsem, yine de sürüp gidecek misiniz?” deyince onlar: “Şunu bilin ki, dediler, biz, sizinle gönderilen mesajı reddediyoruz.” [/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]26-27 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Bir vakit İbrâhim babasına ve halkına şöyle dedi: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Calibri]“Bilin ki ben sizin taptıklarınızdan her türlü ilişiği kestim. Ben ancak beni yaratana ibadet ederim. O bana yol gösterecektir.”[/FONT][/COLOR][COLOR=#aa5500][FONT=Calibri] [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri][/FONT][/COLOR] [COLOR=#aa5500][FONT=Calibri]29 – [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Calibri]Doğrusu, Ben bunları da, babalarını da kendilerine hakikat ve onu açıklayan peygamber gelinceye kadar yaşattım. [/FONT][/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Kuran-i Kerim
Baba-âyetler
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…