Bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse,işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki
Bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse,işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?
[FONT=verdana,sans-serif]Eski Yunanda , Sokrat bilgiyi saklaması sebebiyle saygı değer bir ün yapmıştı.. [/FONT][FONT=verdana,sans-serif]Bir gün bir tanıdığı büyük filozafa rastladı ve dedi ki,
[/FONT] [FONT=verdana,sans-serif]"Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?"
Bir dakika bekle diye cevap verdi Sokrat. Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna "Üçlü Filtre Testi" deniyor.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif][FONT=verdana,sans-serif]Üçlü Filtre[/FONT]
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Doğru", diye devam etti Sokrat.Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya baslamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Bu ona üçlü filtre testi dememin sebebi.[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]
Birinci filtre;Gerçek Filtresi.[/FONT]
Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?"
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır", dedi adam. Aslında bunu sadece duydum ve ....
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Tamam", dedi Sokrat. Öyleyse , sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun.[/FONT]
Şimdi ikinci filtreyi, "İyilik Filtresini" deneyelim.[/FONT]
Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi ?
[/FONT][FONT=verdana,sans-serif][/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır", tam tersi...
[/FONT][FONT=verdana,sans-serif]" Öyleyse", diye devam etti Sokrat. Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin.Fakat yine de testi geçebilirsin,çünkü geriye bir filtre daha kaldı.[/FONT]
"İşe yararlılık filtresi"[/FONT]
Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır" , gerçekten değil.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"İyi", diye tamamladı Sokrat. [/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse,işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?"
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]Bu Sokratın iyi bir filozof olmasının ve büyük itibar ,saygı görmesinin sebebiydi.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]Yakın ve sevgili herhangi bir dost,arkadaşınız hakkında baıboş konuşmalar duyduğunuz her seferinde bu üçlü filtre testini referans alıp faydalanmanız tavsiyesiyle.. [/FONT]
Bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse,işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?
[FONT=verdana,sans-serif]Eski Yunanda , Sokrat bilgiyi saklaması sebebiyle saygı değer bir ün yapmıştı.. [/FONT][FONT=verdana,sans-serif]Bir gün bir tanıdığı büyük filozafa rastladı ve dedi ki,
[/FONT] [FONT=verdana,sans-serif]"Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?"
Bir dakika bekle diye cevap verdi Sokrat. Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna "Üçlü Filtre Testi" deniyor.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif][FONT=verdana,sans-serif]Üçlü Filtre[/FONT]
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Doğru", diye devam etti Sokrat.Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya baslamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Bu ona üçlü filtre testi dememin sebebi.[/FONT]
Birinci filtre;Gerçek Filtresi.[/FONT]
Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?"
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır", dedi adam. Aslında bunu sadece duydum ve ....
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Tamam", dedi Sokrat. Öyleyse , sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun.[/FONT]
Şimdi ikinci filtreyi, "İyilik Filtresini" deneyelim.[/FONT]
Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi ?
[/FONT][FONT=verdana,sans-serif][/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır", tam tersi...
[/FONT][FONT=verdana,sans-serif]" Öyleyse", diye devam etti Sokrat. Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin.Fakat yine de testi geçebilirsin,çünkü geriye bir filtre daha kaldı.[/FONT]
"İşe yararlılık filtresi"[/FONT]
Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Hayır" , gerçekten değil.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"İyi", diye tamamladı Sokrat. [/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]"Bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse,işe yarar ve faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?"
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]Bu Sokratın iyi bir filozof olmasının ve büyük itibar ,saygı görmesinin sebebiydi.
[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]Yakın ve sevgili herhangi bir dost,arkadaşınız hakkında baıboş konuşmalar duyduğunuz her seferinde bu üçlü filtre testini referans alıp faydalanmanız tavsiyesiyle.. [/FONT]